ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΤΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΝ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΓΙΞΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

  • «Εφόσον κερδίζουμε την άφεση και υπάρχει αθανασία, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και αντιμετωπίσιμα»
  • «Όταν απουσιάζει ο Σταυρός του Χριστού τότε στον κόσμο μας υψώνονται οι σταυροί του μίσους»

Με κατάνυξη και ευλάβεια εόρτασαν τα Σεπτά Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ο κλήρος και ο πιστός λαός της Ιερής Μητρόπολης Δράμας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, την Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα τέλεσε την ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα ακριτικό χωριό Πρασινάδα κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου.

Το μεσημέρι στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Α’ Κοιμητηρίου της πόλης μας τέλεσε την ακολουθία του Επιταφίου και ακολούθως προέστη στη λιτάνευσή του Επιταφίου μέσα στο Κοιμητήριο.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής χοροστάτησε στην ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου. Οι χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν τον Επιτάφιο του Θεανθρώπου στους Ιερούς Ναούς, υπό τους ήχους των εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα.

Στην Πλατεία Ελευθερίας συνέρευσαν οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της Μητροπόλεως, του Αγ. Νικολάου, της Αγ. Σοφίας, της Ευαγγελίστριας και των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και η ηγεσία των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας. η πολιτική ηγεσία του τόπου και εκπρόσωποι των αρχών.

Για άλλη μια χρονιά ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου. Ο Ποιμενάρχης των Δραμινών, όπως πάντα άλλωστε, με το λόγο του κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές των πιστών και να μιλήσει για θέματα της εποχής (υπερκαταναλωτισμός και κοινωνία του θεάματος) της εποχής, συνδυάζοντάς το με τα μηνύματα αγάπης του Κυρίου. Με το λόγο του ο Μητροπολίτης Δράμας προσέφερε απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μαθήματα ζωής σε όλους.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση των Επιταφίων, στην κεντρική πλατεία της Δράμας, σε σύντομο μήνυμά του ο Ποιμενάρχης των Δραμινών επεσήμανε πώς «όταν απουσιάζει ο Σταυρός του Χριστού τότε στον κόσμο μας υψώνονται οι σταυροί του μίσους» και ότι «ο Σταυρός του Χριστού μάς χωράει όλους». Κλείνοντας ευχήθηκε «να ανταποκριθούμε αντάξια στην αγάπη Του και η παρουσία μας εδώ (στην κεντρική πλατεία της Δράμας), σήμερα, να είναι ομολογία πίστης στο μοναδικό πρόσωπό Του που θα φωτίζει τη ζωή μας».

 

«Ο Σταυρός του Χριστού μάς χωράει όλους»

 

Αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, στην ομιλία του, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανέφερε:

Αδελφοί μου,

Όταν απουσιάζει ο Σταυρός του Χριστού τότε στον κόσμο μας υψώνονται οι σταυροί του μίσους.

Σταυρώνονται λαοί στη γη. Λιμοκτονούν τεράστιοι πληθυσμοί. Χιλιάδες νέοι καρφώνονται στο θάνατο των ναρκωτικών. Οι πολλοί δεν θέλουν το Σταυρό του Χριστού.

Οι νέοι μας γαλουχούνται με το θεώρημα: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή. Γι’ αυτό γλεντήστε την». Όμως γρήγορα διαπιστώνουν την απάτη ότι με τέτοια γλέντια δεν ξεδιψά ο άνθρωπος. Σ’ έναν τοίχο το γράψανε γλαφυρά κάποιοι «αναρχικοί»: «Καταναλώστε εικόνες. Καταναλώστε εμπορεύματα. Καταναλώστε μοναξιά. Φάτε κοπριά. Κερνάει η κοινωνία. Καλώς ήλθατε στον αστραφτερό κόσμο του τίποτα. Άδειες ζωές, τίγκα στις πιστωτικές».

Με τσεκουράτα λόγια οι νέοι μας λένε αλήθειες που πονάνε. Η υπερκατανάλωση εικόνων και υλικών αγαθών δεν γεμίζει την ζωή του μοναχικού ανθρώπου, που τον τυραννάει η δίψα για αληθινή επικοινωνία και αληθινή ζωή. Την γεμίζει με ένα μεγάλο τίποτα. Δηλαδή ουσιαστικά την αδειάζει.

Δύο είναι οι βασικοί φόβοι του ανθρώπου. Ο φόβος του θανάτου και η αγωνία της ενοχής. Σ’ αυτές τις αγωνίες απαντά ο Σταυρός και ο Τάφος του Χριστού.

Όμως ο Σταυρός του Χριστού μάς χωράει όλους.

Ο Σταυρός παρέχει την άφεση και ο Τάφος αναγγέλλει την Ανάσταση. Εφόσον κερδίζουμε την άφεση και υπάρχει αθανασία, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και αντιμετωπίσιμα.

Ο Χριστός, όπως το είπε και στον Πιλάτο, ήρθε στον κόσμο για να «μαρτυρήση τη αληθεία». Ήρθε για να μας δείξει ότι η Αλήθεια και η Ζωή δεν είναι νεφελώδεις θεωρίες αλλά ένα Πρόσωπο. Είναι η κοινωνία με Εκείνον. Η ένωση μαζί Του. Αλήθεια και Ζωή είναι ο Χριστός. Είναι μόνο ο Χριστός. Χωρίς τον Χριστό ο άνθρωπος ζει στο ψέμα και στη σκιά του θανάτου.

Από αυτό το ψέμα και από αυτό τον θάνατο ήρθε για να μας βγάλει ο Χριστός. Αυτή την Ανάσταση ήρθε να μας χαρίσει. Αυτή την αληθινή και αιώνια ζωή ήρθε να μας δώσει, εμφανιζόμενος στα πλάσματά Του με τη μορφή του δούλου. Είναι ασύγκριτα διαφορετικός από οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική ή φιλοσοφική θεότητα. Είναι ο μόνος Θεός, τον οποίο δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε, αφού έρχεται ο ίδιος στη συνάντησή μας.

Ο Κύριός μας υπερέβη κάθε όριο αγάπης, αφού αξιολόγησε την αγάπη Του στα πλάσματά Του με το μέτρο της αφάτου θυσίας Του, όχι μόνο για τους φίλους Του αλλά και για τους εχθρούς Του.

Μακάρι να ανταποκριθούμε αντάξια στην αγάπη Του και η παρουσία μας εδώ, σήμερα, να είναι ομολογία πίστης στο μοναδικό πρόσωπό Του που θα φωτίζει τη ζωή μας.