Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου (περισσότερες λεπτομέρειες σε προηγούμενες σελίδες της εφημερίδας) που παραχώρησε ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης στα τοπικά ο Μ.Μ.Ε., την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
«Ζήτημα ημερών η προκήρυξη του διαγωνισμού για το σχολείο στο Κ. Νευροκόπι»
Για το νέο σχολείο στο Κ. Νευροκόπι ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε: «Άλλη μια μεγάλη προσπάθεια. Και σε συνεργασία και με το Δήμαρχο Νευροκοπίου που και ο ίδιος το πίστεψε, το πάλεψε και μαζί κάναμε αρκετές προσπάθειες και προσωπικά έχω κάνει πολλές επαφές και με τον πρώην Υπουργό Παιδείας και με το νυν. Έχει υπογραφεί από τις Κτηριακές Υποδομές ένα έγγραφο, το οποίο εστάλη στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Έχει υπογραφεί και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και είναι ζήτημα περίπου δέκα ημερών να υπάρξει η προκήρυξη του διαγωνισμού δημόσια. Τουλάχιστον μπαίνουν τα θεμέλια για να ξεκινήσει ένα σχολείο στο Νευροκόπι. Και επειδή έχουν ειπωθεί πολλά, δεν το κάνουμε επειδή μας περισσεύουν χρήματα ως Κυβέρνηση ή τα πήραμε από το ΕΣΠΑ και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στο Λεκανοπέδιου του Νευροκοπίου να υπάρξει ένα σχολείο που θα κάνει οικονομία κλίμακας, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κτήρια, με διπλά έξοδα, ρεύμα, θέρμανση, όλα τα λειτουργικά. Από τη στιγμή που θα υπάρχει ένα σχολείο θα μειώσει αυτά τα έξοδα στο ήμισυ. Αλλά και ότι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ένα σύγχρονο σχολείο με όλες τις προδιαγραφές που έχουν τα παιδιά των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών περιοχών στη χώρα. Αυτό το σχολείο μπαίνει στην τελική του ευθεία για να ολοκληρωθεί. Φαντάζομαι στα αμέσως επόμενα 2-3 χρόνια και το Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου να έχει ένα σύγχρονο σχολείο».
«Έτοιμες οι μελέτες για την κατασκευή του κτηρίου που λείπει στις Φυλακές Νικηφόρου»
Απαντώντας σε ερώτηση για τις Φυλακές Νικηφόρου ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε: «Υπήρξε μια διαπίστωση, μετά από έλεγχο που έγινε από τον Γ.Γ., ότι κάποια κτήρια που θεωρούνται υποχρεωτικώς να βρίσκονται μέσα στις Φυλακές δεν είχαν γίνει. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, είμαστε, μετά από ενημέρωση που είχα από τις Κτηριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ), που έχουν την ευθύνη κτισίματος των δημοσίων κτηρίων, ότι έχουν έτοιμες τις μελέτες για τη κατασκευή αυτού του κτηρίου. Τα χρήματα υπάρχουν και είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από την εταιρεία που έχει αναλάβει και να τελειώσει σύντομα. Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση αυτού του κτηρίου. Δεν γίνεται διαφορετικά και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και από την ελληνική νομοθεσία, να μην υπάρχει αυτό το κτήριο. Δηλαδή, οι Φυλακές δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εάν δεν υπήρχε αυτό το κτήριο που είναι ένα κτήριο που έχει πολλές λειτουργίες. Θα ήταν το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης των φυλακισμένων, θα ήταν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Μέσα σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονταν και το κτήριο οικογενειακών συναντήσεων. Δηλαδή, όλες αυτές οι λειτουργίας χωρίς αυτό το κτήριο δεν μπορούν να υπάρξουν. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει φυλακή, αν δεν υπάρξει αυτό το κτήριο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον οι μελέτες έχουν επικαιροποιηθεί θα υπάρξει η ολοκλήρωση του κτηρίου από την εταιρεία και θα μπορούμε να πούμε ότι κατασκευαστικά είναι ολοκληρωμένο.
Όπως ξέρετε, μια φυλακή για να λειτουργήσει θέλει προσωπικό. Εκεί είναι το μεγάλο μας ζήτημα με τους περιορισμούς που έχει η χώρα για τις προσλήψεις και τους περιορισμούς τους δημοσιονομικούς που έχει επίσης η χώρα και δεν είναι εύκολο να λέμε και να υποσχόμαστε πολλά πράγματα. Αλλά η προσπάθεια θα είναι, εφόσον κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί 100%, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν και οι δημοσιονομικοί πόροι, αλλά και η άδεια για να μπορέσουν να γίνουν οι προσλήψεις, γιατί περί τους 200-220 χρειάζεται οπωσδήποτε μια φυλακή αυτού του μεγέθους για να λειτουργήσει. Και είμαστε σε μια φάση τελική σε αυτό το πράγμα».
«Οι συνθήκες είναι μακράν πολύ καλύτερες στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων»
Ο κ. Καραγιαννίδης ρωτήθηκε και για τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας και απάντησε λέγοντας: «Το camp που έχει ανακαινιστεί στη Βιομηχανική Περιοχή είναι ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Δεν είναι κρατική υπηρεσία ο ΔΟΜ. Από όσο ξέρω θα δεχθούν περί τις 90-95 με οικογένειες που σημαίνει περίπου 400-450 άτομα. Το έχω επισκεφθεί. Σίγουρα όσοι έχουν δει στην πρώτη του φάση τι ακριβώς ήταν εκεί πάνω δεν έχει καμία σχέση. Οι συνθήκες είναι μακράν πολύ καλύτερες. Δική μου άποψη είναι ότι το κτήριο αυτό είναι μια μεταβατική φάση, εφόσον όλοι οι πρόσφυγες που θα είναι εκεί αιτούνται άσυλο και άρα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Σίγουρα, από την εμπειρία που έχω, κάποιοι θα μείνουν. Σε κάποιους δεν θα εγκριθεί η μετεγκατάσταση και το άσυλο. Θα το δούμε όμως. Και άρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Από όσο ξέρω στην Πρωτοβάθμια τουλάχιστον υπάρχει Δημοτικό Σχολείο στο οποίο θα πηγαίνουν τα παιδιά. Και νηπιαγωγείο υπάρχει. Είναι κάτι που το έχουμε γνωρίσει σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ καλύτερες. Είμαι βέβαια της άποψης ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει σιγά σιγά όσοι θα μείνουν, ένα ποσοστό 10-20-30%, να εντάσσονται στον αστικό ιστό των πόλεων. Όχι μόνο της Δράμας, όλων των πόλεων. Γιατί αυτός είναι ο πιο πετυχημένος τρόπος να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να διαβιώσουν μαζί μας και να χτίσουν τις ζωές τους από την αρχή, τη στιγμή που δεν υπάρχει, τουλάχιστον για τη Συρία για τα επόμενα χρόνια, περιθώριο να γυρίσουν πίσω και τη στιγμή που δεν τους δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, καταστρατηγώντας ευρωπαϊκές αποφάσεις, ιδίως οι ανατολικές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα».
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι το κοίτασμα της Δράμας να το δώσουμε προς εκμετάλλευση»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε: «Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα λιγνιτικά πεδία στην Ελλάδα, μαζί με την Ελασσόνα. Πρόθεση αυτής της Κυβέρνησης και μπήκε και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν ότι δεν θα δοθούν ούτε σε ιδιώτες ούτε στη ΔΕΗ. Είμαστε υποχρεωμένοι (και δεν τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς με το μονοπώλιο της ΔΕΗ εδώ και 15 χρόνια) να δώσουμε τη διαχείριση των λιγνιτικών πεδίων και σε ιδιώτες. Στη διαπραγμάτευση που έγινε πριν το Πάσχα η άποψη της Κυβέρνησης και τέθηκε έναντι των Θεσμών ήταν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι το κοίτασμα της Δράμας και το κοίτασμα της Ελασσόνας να το δώσουμε προς εκμετάλλευση. Για λόγους κοινωνικούς και για λόγους περιβαλλοντικούς. Και αυτή ήταν η θέση που ειπώθηκε από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους Θεσμούς. Και έγινε κατανοητό. Θα πρέπει να καταλάβετε όμως ότι αυτό έχει ένα τίμημα. Όταν λες στους Θεσμούς ότι εγώ αυτά τα δύο κομμάτια δεν θα σας αφήσω να τα εκμεταλλευτείτε ούτε εσείς ούτε εγώ, αυτό έχει ένα τίμημα. Κι αυτό το τίμημα μπορείτε να το δείτε από αυτά που γράφονται μέχρι σήμερα. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση όντας ο ηττημένος της υπόθεσης και να προβάλλεις αιτήματα και οι άλλοι να μην σου λένε τίποτα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα, που διεκδικήσαμε και θα ισχύσει, έχει ένα τίμημα. Και αυτό το τίμημα θα πρέπει να το συζητήσουμε αν το δεχόμαστε ώστε να μην εκμεταλλευτούν οι λιγνίτες ή αν δεν μας ενδιαφέρει και να πούμε ότι κακώς βάλατε αυτό το τίμημα. Δεν μπορεί όμως να γίνει διαφορετικά. Μία διαπραγμάτευση έχει δύο μέρη που διαπραγματεύονται. Δεν έχει ένα που λέει τις θέσεις του και φεύγει. Και έτσι είναι η κατάσταση που έχει ως σήμερα».
«Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη και για τους Δήμους που δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι με τον TAP»
Για τον αγωγό ΤΑΡ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε: «Νομίζω ότι ολοκληρώνεται. Θέλω να πω τούτο μόνο. Ότι Δήμοι που επεδίωξαν να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη, έχουν. Δήμοι που δεν θέλουν να συνεργαστούν, δεν θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη, τουλάχιστον απευθείας στους Δήμους. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη και για τους Δήμους που δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι με τον TAP. Αλλά, θα πρέπει έχουμε το εξής κατά νου. Ολοκληρώνεται. Είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσει στη Δράμα ή στην Καβάλα. Δηλαδή ένας αγωγός που περνάει τόσες χώρες και φτάνει εκεί φτάνει, δεν είναι δυνατό, όπως καταλαβαίνετε, να σταματήσει στη Δράμα ή στην Καβάλα. Θα ολοκληρωθεί. Κι εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσαμε και σε ένα βαθμό θα πρέπει να το προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, όχι μόνο οικονομικά, να ωφεληθούμε, αλλά και από δομές που θα μπορούσαν να υπάρξουν ως αντισταθμιστικά οφέλη ή και υλικά, όπως είναι ασθενοφόρα ή ο,τιδήποτε άλλο, που είναι αναγκαία για το Νομό θα έπρεπε να απαιτηθούν και να κερδηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από την Κυβέρνηση. Σε αυτό το δρόμο πηγαίνουμε».
«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει γίνει η μετακίνηση της Αστυνομίας στο καινούριο κτήριο»
Ο κ. Καραγιαννίδης ρωτήθηκε και για το νέο κτήριο που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, στη συμβολή των οδών 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη: «Το Αστυνομικό Μέγαρο είναι ένα πράγμα το οποίο ξεκίνησε στραβά, προχωράει λίγο καλύτερα, εξασφαλίσαμε και μια χρηματοδότηση γιατί ότι ήταν δεδομένο στο 1/3 της τιμής του προϋπολογισμού και εγώ είχα αναρωτηθεί τι σόι κατασκευή θα είναι αυτή. Υπήρξε μια περαιτέρω χρηματοδότηση. Έχει ζητήματα που αφορούν την πυροπροστασία και την πυρόσβεση. Θα δούμε πώς θα τα ξεπεράσουμε. Αλλά θεωρώ ότι μέσα στη χρονιά αυτή εκ των πραγμάτων θα γίνει η μετακόμιση και θα λειτουργήσει. Δεν ξεκίνησε σωστά. Και αυτό είχε ως συνέπεια η ολοκλήρωσή του και η κατασκευή του να έχει συνεχή προβλήματα».
«Με κόπο ξεπερνάμε αυτά τα προβλήματα. Δεν θέλω να βγάζω δελτία τύπου για ό,τι γίνεται. Πολλά πράγματα όμως δεν γίνονται από μόνα τους. Δεν ήμουν και δεν θα είμαι ποτέ σε αυτή τη λογική “κατόπιν ενεργειών μου έγινε το Α, το Β και το Γ”. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πολλά πράγματα, και αυτό αφορά και τη Δόξα και τους φιλάθλους της, δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο. Κάποιος παρεμβαίνει. Κάποιοι οργανωμένα, γιατί δεν το κάνουμε με τη λογική του μαυρογυαλούρου, η Οργάνωση της Δράμας κι εγώ σε συνεννόηση με την Οργάνωση της Δράμας, παρεμβαίνουμε και λύνουμε ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και το Αστυνομικό Μέγαρο. Δεν θα ήταν εδώ που είναι σήμερα, αν δεν παρεμβαίναμε. Αλλά όταν κάτι ξεκινάει στραβά, έχει προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει γίνει η μετακίνηση της Αστυνομίας από το κτήριο που είναι σήμερα στο καινούριο κτήριο», πρόσθεσε ο Δραμινός Βουλευτής.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ