Έκτακτη συνεδρίαση είχε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για έναν επιθετικό πόλεμο του Πούτιν ο οποίος απειλεί την ελευθερία και την ακεραιτότητα όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και όλης της Ευρώπης.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας και γι’ αυτό θα διατεθεί ένα έκτακτο κονδύλιο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού», τόνισε.

«Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός, επομένως πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, μιλώντας για την αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία, τόνισε ότι «δεν υπήρχε άλλη δυνατή απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν».

Εχθές, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να παράσχει, το συντομότερο δυνατό, 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία.

Σημείο καμπής η 24η Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε o Σολτς από την Bundestag

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής (…) Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα». Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, συνέχισε ο καγκελάριος, «για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί (…) το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στο περιθώριο όλης της διεθνούς κοινότητας με μια επαίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) ήθελε να διχάσει την ήπειρο με τη δύναμη των όπλων», πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μια απάντηση σε αυτό δόθηκε με την απόφαση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε, είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες, για αυτό και η Γερμανία επιμένει στο καθήκον της να παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ας μην υποτιμά ο Πούτιν την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Σολτς εκτίμησε ότι «ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον πόλεμό του», καθώς «η ρωσική ηγεσία θα νιώσει σύντομα τη σκληρότητα των κυρώσεων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Πούτιν θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του. Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο καγκελάριος και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και να έχει τη στήριξη όλων. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας, εξήγησε. «Το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια, όχι μόνο για να τηρήσουμε τον λόγο μας στους συμμάχους», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και κυρώσεις στη Ρωσία

Στις 19:00 ώρα Ελλάδος, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την παροχή βοήθειας στον «ηρωϊκό ουκρανικό στρατό», όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ ακολουθεί άμεσο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα προτείνει την παροχή εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά, αλλά και καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με την ανακοίνωση επιπλέον σκληρών οικονομικών κυρώσεων, που έγιναν από μια σειρά από χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός ορισμένου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το μπλόκο στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα στο να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα και οι ενέργειες κατά των ανθρώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έγκριση όλων των απαραίτητων νομικών πράξεων αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ θα προτείνει μια σειρά πρόσθετων πιθανών μέτρων για την παροχή βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας.

Ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρσιτς θα ενημέρωσει σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η συνέντευξη τύπου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ,Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος.

Αμυντικό εξοπλισμό στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία με C-130

Αμυντικό υλικό με δύο C-130 στέλνει εντός της ημέρας η χώρα μας στην Ουκρανία, σε συνεννόηση με τους εταίρους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα στείλει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου καλάσνικοκφ και εκτοξευτήρες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη το πρωί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμμετείχαν οι υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην Ουκρανία θα σταλεί επίσης ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: skai.gr