ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

 

 

Μέσω γραπτής ανακοίνωσης, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, ο κ. Κώστας Κατσιμίγας έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου αυτοδιοικητικού σχήματος.

 

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Κ. Κατσιμίγα

 

Στην ανακοίνωσή υποψηφιότητάς τους για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρει:

«Θέτω στην κρίση σας, αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, την υποψηφιότητά μου στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έλαβα την απόφαση να είμαι επικεφαλής ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου αυτοδιοικητικού σχήματος για την Περιφέρεια, σε αντίθεση με τις αναχρονιστικές λογικές των κομματικών χρισμάτων που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν την αυτοδιοίκηση. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκα διαπιστώνοντας καθημερινά, όπως ακριβώς και εσείς, το ολέθριο σφάλμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτες πολλές και πολύτιμες ευκαιρίες για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου μας. Η δυσλειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας και η γενικότερη αποδόμησή της, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και της ανεπαρκούς διαχείρισης από την τελευταία διοίκηση της Περιφέρειας, αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή. Υπονομεύουν το παρόν και αποκλείουν τον μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας, καταδικάζοντάς την σε όλο και βαθύτερη παρακμή. Ειδικά όμως στη σημερινή περίοδο που η χώρα μας υφίσταται τις συνέπειες της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της, είναι αδήριτη και επιτακτική η ανάγκη να στοχεύουμε στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιτύχουμε όσο το δυνατό ταχύτερα τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Το ισχυρότερο κίνητρο που με ώθησε να επανέλθω στην τοπική πολιτική ζωή λίγα χρόνια μετά την τελευταία θητεία μου στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., μου το προσφέρατε πολλοί από εσάς με τις συχνές προτροπές σας να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα κατά την πολυετή παρουσία μου και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Πάνω από όλα, όμως, με κινητοποίησε η παραίνεσή σας να μην εγκαταλείψω το όραμα της προόδου που πάντοτε υπηρετούσα πιστά. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου επιθυμώ να είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. Ασκώντας το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού ανελλιπώς για 35 σχεδόν χρόνια παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τις κορυφώσεις και τις υφέσεις, τις διακυμάνσεις και τα ιδιαίτερα προβλήματα των τοπικών αγορών σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειάς μας. Η παράλληλη ερευνητική και επιστημονική ενασχόλησή μου με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις περιβαλλοντολογικές και γεωπολιτικές συνθήκες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επίσης των διασυνοριακών αναπτυξιακών προοπτικών που διανοίγονται για τον τόπο μας, εμπλούτισαν με χρήσιμα στοιχεία, επιχειρήματα και ιδέες το όραμα που ακολούθησα στη μέχρι τώρα πολιτική σταδιοδρομία μου. Σήμερα η αυθόρμητη εναπόθεση των προσδοκιών σας στο πρόσωπό μου θεωρώ πως είναι, πέρα από συγκινητική, ιδιαίτερα ενθαρρυντική για μένα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, αυτή η παρότρυνσή σας αναδεικνύει εμφατικά την κοινή επιθυμία μας να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον τόπο μας, και να επενδύσουμε ομόφωνα τις συλλογικές προσπάθειές μας στην αναπτυξιακή του πορεία.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα είναι η συλλογική δράση. Είναι καιρός πια να κατανοήσουμε τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Περιφέρειάς μας σε ένα αδιάρρηκτο τοπικό σύνολο. Η πρόοδος κάθε περιοχής αποτελεί βασικό και καίριο συντελεστή της ανάπτυξης όλων των υπολοίπων και κατ’ επέκταση της ενιαίας Περιφέρειάς μας. Είναι καιρός πια εμείς, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αναδείξουμε τη συλλογική περιφερειακή συνείδησή μας στη σπουδαιότερη δύναμη του τόπου μας.

Στόχος μας είναι να στηριχθούμε στους νέους ανθρώπους αλλά και να τους στηρίξουμε. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας υποδηλώνουν ότι βρίσκονται στην πιο ανίσχυρη θέση από κάθε άλλη ελληνική γενιά των χρόνων της μεταπολίτευσης. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτές που δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα, περιορίζουν δραστικά τα περιθώρια των επιλογών τους. Αναπόδραστα, προτεραιότητά μας είναι να προετοιμάσουμε με τη συμμετοχή τους ένα πολλά υποσχόμενο κοινωνικό μέλλον κυρίως για αυτούς.

Στόχος μας επίσης είναι να συνεργαστούμε αρμονικά με όλους τους ενεργούς πολίτες και όλους όσους αναμείχθηκαν μέχρι τώρα στη διαχείριση των υποθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία τους είναι βέβαιο πως θα καταστεί πολύτιμος αρωγός στο δύσκολο έργο που προτίθεται να αναλάβει το ανεξάρτητο από κομματικές προσηλώσεις και δεσμεύσεις αυτοδιοικητικό σχήμα μας. Υπέρτατη πολιτική μας αρχή, λοιπόν, είναι η συλλογική προσπάθεια για την πρόοδο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον αγώνα αυτόν έχουν θέση όλοι όσοι αντιστέκονται στη μεθοδευμένη δαιμονοποίηση και απαξίωση του δημόσιου βίου τα τελευταία χρόνια και ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο αύριο.

Σας προσκαλώ όλους, αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, να συνδράμετε με τις προτάσεις και τους προβληματισμούς σας στη βελτιστοποίηση του προγράμματός μας που στοχεύει στην αξιοποίηση τόσο του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού της κοινωνίας μας όσο και του μεγάλου πλήθους των ευκαιριών που προσφέρονται, παρά τη δυσμενή συγκυρία, για την παραγωγική, κοινωνική, εμπορική, τουριστική και ευρύτερα πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Είμαι βέβαιος ότι ο στόχος είναι εφικτός. Η γεωγραφική θέση μας μπορεί σήμερα πια να μεταμορφωθεί σε πλουτοπαραγωγική πηγή και να οδηγήσει στην εξέλιξή μας σε περιφέρεια-πρότυπο. Διαθέτουμε σε διάφορες περιοχές μας ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας, διαθέτουμε μεγάλο αριθμό μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, επίσης μοναδικά αξιοθέατα, εκπληκτικές παραλίες και άπειρες προοπτικές για την ανάπτυξη του λεγόμενου εναλλακτικού τουρισμού. Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεργαστούμε για την αρτιότερη οργάνωση ενός πολιτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει, με σημείο αναφοράς τους παρακάτω άξονες και τις εξής στοχεύσεις:

-την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και επιδοτήσεων και την ενεργό συμμετοχή μας σε πολιτιστικά ή άλλα προγράμματα,

-την πάταξη της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναχαιτίζει την τοπική ανάπτυξη και τη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων και πόρων,

-τη στήριξη και τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα ώστε να διασφαλίζει την προστασία του αγροτικού εισοδήματος μέσω ευέλικτων, πρωτοποριακών και αποδοτικών λύσεων,

-την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και των ιαματικών νερών,

-την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της περιφέρειας μας και της εδαφικής συνέχειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση των πυλών εισόδου,

την εκμετάλλευση των πολλαπλών αναπτυξιακών προοπτικών της διασυνοριακότητας,

-το «άνοιγμα» (επιτέλους) των συνόρων σε μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις,

-τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση όλων των μεταφορικών υποδομών, τη δημιουργία νέων και συνάμα την προετοιμασία των προϋποθέσεων για την ανάληψη διεθνούς μεταφορικού έργου,

-την ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε τουριστικό προορισμό για όλη τη διάρκεια του έτους,

-την αξιοποίηση της θέσης της περιφέρειας ως ενεργειακού κόμβου για τη σύνδεση των επιχειρήσεων και των κατοικιών με δίκτυα φυσικού αερίου,

-την εξωστρέφεια όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας,

-την υποστήριξη και προώθηση της καινοτομίας,

-την ενίσχυση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση των τοπικών αγορών της περιφέρειας,

-την αύξηση, των προσφερόμενων θέσεων εργασίας,

-τη στήριξη της εκπαίδευσης και την απρόσκοπτη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας,

-την ουσιαστική υποστήριξη των παραπάνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,

-και την προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αποτροπή «επενδύσεων» που θα το θέσουν σε κίνδυνο, άμεσο ή έμμεσο.

Αυτά είναι τα καίρια σημεία της προγραμματικής πρότασης μας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πολύτιμη συνδρομή σας, ώστε να συμβαδίζει αλλά και να ξεπερνά, κάθε φορά που θα είναι απαραίτητο, τον εθνικό προγραμματισμό. Άλλωστε, ο απώτερος στόχος μας είναι η πρότασή μας να υπηρετήσει με τον ιδανικότερο τρόπο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες μας. Φιλοδοξία και επιδίωξή μας είναι η πρότασή μας για την ανάπτυξη και τη ριζική αναμόρφωση της περιοχής μας να επιτευχθεί με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας μας και με την αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών όλων μας.

Όλες και όλοι, όσες και όσοι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και για το μέλλον των παιδιών μας, οφείλουμε να συνδράμουμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός ισχυρού ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού σχήματος. Για πρώτη φορά το σχήμα μας θα αποδειχθεί βιώσιμο και αποτελεσματικό, επειδή ακριβώς θα λαμβάνει διαρκώς υπόψη του τις προτάσεις, τις αξιώσεις και τις ανάγκες των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου, μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2023, να οδηγήσει στην πλήρη αναγέννηση του τόπου μας».

 

Βιογραφικό Κ. Κατσιμίγα

 

Ο Κωνσταντίνος Κατσιμίγας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Μετά την αποφοίτησή του το 1979 από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του Μηχανικού. Στη συνέχεια άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στο Νομό Ροδόπης αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αναλαμβάνοντας πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες και κυρίως μελέτες οικοδομικών έργων. Για 25 περίπου χρόνια διετέλεσε μέλος της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ). Σήμερα είναι ομότιμο μέλος του ΤΕΕ.

Από το 1991 δραστηριοποιείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, χρημάτισε:

-Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής επί δημαρχίας Γιώργου Παπαδριέλλη, εκλεγμένου με τη στήριξη του Πα.Σο.Κ. και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (1991-1998)

-Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής (1991-1994)

-Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής με ομόφωνη εκλογή (1995-1998)

-Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Κομοτηνής (1992-1998)

-Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης με Νομάρχη τον Άρη Γιαννακίδη, εκλεγμένο με τη στήριξη του Πα.Σο.Κ. (2007-2010)

-Αντινομάρχης Προγραμματισμού Νομού Ροδόπης (2007-2008)

-Αναπληρωτής Νομάρχης Νομού Ροδόπης (2009-2010)

-Μέλος Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. (2009)

-Μέλος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με Έδρα το Παρανέστι Δράμας (2008-2010)

-Μέλος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Ισμαρίδας με Έδρα το Πόρτο Λάγος Ξάνθης (2011-2015)

-Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με Περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη, εκλεγμένου με τη στήριξη του Πα.Σο.Κ. (2011-2014)

-Συντονιστής θεμάτων πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2011-2014)

Συντονιστής θεμάτων περιβαλλοντικών κινδύνων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2011-2014)

Με την ιδιότητα του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. έλαβε μέρος σε μικτές ελληνοβουλγαρικές και ελληνοτουρκικές επιτροπές, με αρμοδιότητα τη μελέτη ενός μεγάλου φάσματος ζητημάτων σχετικά με τη διασυνοριακότητα, τα διακρατικά ποτάμια, τις πλημμύρες και τη ρύπανση. Επίσης συμμετείχε στην εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Διευρωπαϊκή Επιτροπή Παράκτιων Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μεταφορών.

Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η έρευνα και μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του αστικού χώρου, επίσης θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης υδάτινων πόρων και δικτύων μεταφορών στην Ανατολική Βαλκανική Χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο. Σε αυτά τα πεδία έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και έχει παρουσιάσει τα πορίσματα των ερευνών του ως προσκεκλημένος ομιλητής διάφορων φορέων, όπως: σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών της Σχολής Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ στην Ξάνθη και του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Επίσης έδωσε διαλέξεις στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας και επίσης Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Μιλάει ιταλικά, αγγλικά και τουρκικά.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.