ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Για Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 προτείνουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός λέει θα το χαρίσει στον κ. Μητσοτάκη το Νόμπελ. Ανακοίνωση Κ.Κ.Ε: Προκλητική κοινή δήλωση των ηγετών, αφού φορούν «φωτοστέφανο της προόδου και της Ειρήνης» αυτοί οι ωμοί ιμπεριαλιστές στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε..

Ας δούμε τι είναι το Βραβείο Νόμπελ.

Είναι ένα από τα 5 Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση την διαθήκη του, πρέπει να δίνεται «στον εκπρόσωπο που είχε την μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των Εθνών, στην κατάργηση ή την μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στην διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών. Απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, στο Δημαρχείο της πόλης.

Τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται στην αίθουσα συναυλιών στην Στοκχόλμη την ίδια ημέρα. Η βράβευση γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο θανάτου του Νόμπελ, παρουσία του Βασιλιά της χώρας. Ο βραβευθείς παραλαμβάνει ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα αποδεικτικό για είσπραξη χρηματικού επάθλου. Τελευταία γίνεται και μια συναυλία για την Ειρήνη την άλλη μέρα και μεταδίδεται σε 150 χώρες παγκοσμίως και την παρακολουθούν 450 εκατομμύρια οικογένειες. Λόγω φήμης αποτελεί πόλο έλξης διασήμων προσωπικοτήτων από τον χώρο της μουσικής. Η επιλογή των βραβευθέντων δημιουργεί κατά ακραίους αντιδράσεις με έντονες κριτικές, καθώς επιλέγονται πρόσωπα που παλαιότερα είχαν προωθήσει την βία ως μέσο επίλυσης διαφορών και στη συνέχεια ακολουθούσαν επιλεκτικά ειρηνικές μεθόδους για να επιτευχθεί η Ειρήνη.

Παράδειγμα τέτοιου ατόμου ο Κίσινγκερ για δήθεν συμβολή στην κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ. Υπήρξε κι ένα συμβάν επί των ημερών του. Αεροπλάνο γεμάτο παιδιά αμερικανών στρατιωτών με βιετναμέζες μόλις προσγειώθηκε στις ΗΠΑ εξερράγη!!! Ο Κίσινγκερ υποστήριξε την ελληνική Χούντα των Συνταγματαρχών και στον Στρατηγό Πινοσέτ στη Χιλή. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός που υποστήριζε δικτατορικά καθεστώτα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1973!!! Αλήθεια ποιος είναι ο Κίσινγκερ; «Δολοφόνε Κίσινγκερ», «Όχι Διχοτόμηση» ήταν συνθήματα διαδήλωσης φοιτητών στο Ηράκλειο το 1974. Χένρυ Κίσινγκερ: Γεννημένος στην Γερμανία το 1923 από Γερμανοεβραίους γονείς που το 1938 διέφυγαν στις ΗΠΑ. Αμερικανός λοιπόν πολιτικός και διπλωμάτης. Κυριάρχησε στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από το 1969 έως το 1977.

Επί Προεδρίας Νίξον ως το 1975 και επί Προεδρίας Φορντ 1974-77 ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Υπουργός Εξωτερικών. Το 1969 με την Κίνα δημιούργησε την Αμερικανοκινέζικη στρατηγική ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Τώρα ως Ακαδημαϊκός γράφει βιβλία.

Ο συγγραφέας και αρθρογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς δημοσιεύει: «Η Δίκη του Χ. Κίσινγκερ», όπου διατείνεται ότι θα έπρεπε να δικαστεί για «εγκλήματα πολέμου, αδιανόητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και άλλα. Ο συγγραφέας δίνει στοιχεία για εγκληματική, κατά τον ίδιο, ανάμειξή του στα πολεμικά και δικτατορικά δρώμενα στην Ινδονησία, στο Ανατολικό Τιμόρ (επαρχία της Ινδονησίας), στο Μπαγκλαντές, στην Χιλή, στην Κύπρο με την τουρκική εισβολή.

1977 στην Ελλάδα και στο περιοδικό «Νέμεσις» της Κανέλλη και σε αναδημοσιεύσεις από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην Αυριανή έγραψαν μια παλιά του δήλωση: Ο λαός της Ελλάδος είναι αναρχικός, δύσκολος να τιθασευθεί και πρέπει να χτυπήσουμε στις πολιτικές του ρίζες για να συμμορφωθεί. Να πλήξουμε την γλώσσα, θρησκεία, ιστορικά αποθέματα, ώστε να μην μας ενοχλούν στα Βαλκάνια, στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας μας. Την δήλωση την έκανε σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, αλλά μετά το διέψευσε.

Υπήρξαν όμως και άλλοι Νομπελίστες που σίγουρα δεν ήταν για Νόμπελ Ειρήνης, που πρέπει αυτός που διακρίνεται για τις ενέργειές του να επαινείται διεθνώς, μόνο όταν αξίζει την τιμή αυτή.