ΑΡΘΡΟ

Του Χάρη Δαμιανίδη

Απόφοιτου του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης

 

 

Είναι γνωστό ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι ο χώρος μέσω του οποίου διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που παράγονται σε χώρες της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που παρασκευάζονται στο Αφγανιστάν και έχουν προορισμό τις πλούσιες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, ελέγχονται από δίκτυα παράνομων οργανώσεων και του οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιείται στις βαλκανικές χώρες. Τα Βαλκάνια άλλωστε έχουν το προσωνύμιο «Κολομβία της Ευρώπης». Ακόμη, η πορνεία, το λαθρεμπόριο γυναικών και το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων είναι εγκληματικές δραστηριότητες που εκτελούνται στις βαλκανικές χώρες από το οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία.

Τα Βαλκάνια όμως εκτός από τον ρόλο της «ναρκοσήρραγγας» έχουν τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία για χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Κίνα. Η κάθε μια εποφθαλμιά την περιοχή για τα δικά της συμφέροντα για να ενισχύσει τη δική της παρουσία σε βάρος των ανταγωνιστών της. Οι αλλαγές συνόρων που διαδραματίστηκαν στα Βαλκάνια στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και συνεχίζονται έως σήμερα είναι αποτέλεσμα των λυσσαλέων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το πατρονάρισμα της περιοχής. Μοχλός για την επιτυχία των σχεδίων τους είναι οι διάφορες ακραίες εθνικιστικές ομάδες, κυρίως αλβανικής προέλευσης με τη πιο διάσημη, τον «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου» (UCK), που εκτός από την πολιτική τους δράση αναπτύσσουν κάθε είδους εγκληματικές δραστηριότητες, ξεπλένουν μαύρο χρήμα με την ανοχή και τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ο οργανισμός παροχής πληροφοριών «Stratfor Global Intelligence» με έδρα τις ΗΠΑ σε έκθεση του για την σχέση των ΗΠΑ με το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια, επισημαίνει ότι η Αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει για το εμπόριο ναρκωτικών από το Κοσσυφοπέδιο προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για το ρόλο του UCK και για την εμπλοκή του σε κυκλώματα και σε εμπόριο όπλων μεταξύ των άλλων. Ο UCK σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ (FBI), συγκαταλέγεται στις πέντε πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις του πλανήτη. Όμως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέβλεπε και παραβλέπει την εγκληματική δράση του UCK, αφού τον έχει επιφορτίσει με ένα πολιτικό καθήκον που θα αλλάξει τα σύνορα και τις ισορροπίες στην περιοχή.

Ο Ντικ Μάρτι είναι Ελβετός νομικός ερευνητής και το 2010 συντάσσει έκθεση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη σχέση του Κοσοβάρου Πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι με το οργανωμένο έγκλημα. Θεωρείται ο εγκέφαλος του οργανωμένου εγκλήματος. Στην έκθεση του ο Μάρτι επικρίνει τις ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία) και οργανισμούς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ΟΑΣΕ) που ενώ γνώριζαν τα πάντα, σιωπούσαν, αφού οι ευνοούμενοι τους έκαναν την βρώμικη δουλειά, διέπρατταν βαρύτατα εγκλήματα κατά των αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Έτσι διασφάλιζαν τα συμφέροντα τους οι ιμπεριαλιστές. Το 2008 ο Ιταλός στρατηγός Φάμπιο Μίνι ομολογούσε ότι το προτεκτοράτο είναι το επίκεντρο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από κάθε λογής λαθρεμπόριο από την Ανατολική Ευρώπη. Την δεκαετία του 2000 έκθεση της Ιντερπόλ για το Κοσσυφοπέδιο σημείωνε πως οι Κοσοβάροι Αλβανοί εγκληματίες αυτονομιστές «ξέπλυναν» πάνω από 2.000.000.000 ευρώ σε τουλάχιστον 200 τράπεζες. Στην Αλβανία το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γίνεται μέσα από οικοδομικές δραστηριότητες, ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιών στη πρωτεύουσα και υπερπολυτελών ξενοδοχείων στις ακτές της Αδριατικής. Στη βαλκανική επικράτεια εκφράζεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η διαπλοκή, άμεση ή έμμεση κυβερνητικών αξιωματούχων, κρατικών και μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Αφγανιστάν με την καλλιέργεια οπίου και την παραγωγή ηρωίνης. Υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ πάτησαν πόδι στο Αφγανιστάν το 2001 για να εξαφανίσουν την καλλιέργεια του οπίου. Όμως, το 2016 η παραγωγή οπίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 25 φορές από τα επίπεδα παραγωγής του 2001, από 185 τόνους το 2001 σε 4.800 τόνους το 2016, με την ανοχή των ΗΠΑ. Το γιατί συνέβη αυτό μας το λένε δηλώσεις αξιωματούχου της CIA ότι «οι εξωτερικές επιχειρήσεις της CIA χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ηρωίνης που παράγεται στο Αφγανιστάν». Στρατιωτικοί και πράκτορες είναι παίχτες στο παιχνίδι αυτό.

Και πόσο αποτελεσματικό και ουσιαστικό είναι να απαιτήσουμε την τιμωρία των υπευθύνων. Ακόμη και εάν ο νόμος εξαντλήσει την αυστηρότητα του σε κάποια πρόσωπα, δεν αντιμετωπίζεται στο παραμικρό το πρόβλημα γιατί η αιτία δεν είναι η ανήθικη συμπεριφορά κάποιων κρατικών αξιωματούχων αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την πρωτοκαθεδρία μέσα από τον έλεγχο γεωγραφικών περιοχών για αυτό και εργαλιοποιούνται τα πάντα.