Ολο αυτό το διάστημα το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία και καθημερινή επικοινωνία με τις ανακριτικές αρχές και ενημερώνει συνεχώς για το σκέλος των αναλύσεων που έχουν γίνει στα δικά του εργαστήρια.
Παράλληλα όμως φρόντισαν να στείλουν δείγματα σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Βέρνη της Ελβετίας για να διερευνήσουν ενδελεχώς την ύπαρξη ή όχι νέων ναρκωτικών.
Πρόκειται για ένα εργαστήριο που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα να ανιχνευτούν ναρκωτικές ουσίες τις οποίες ενδεχομένως να μην έχουν συναντήσει ξανά οι Έλληνες επιστήμονες εγχώρια.
Η διαδικασία των τοξικολογικών θέλει αρκετές ημέρες
Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας, εξήγησε τη διαδικασία των τοξικολογικών εξετάσεων.
Μιλώντας στο Mega τόνισε πως από τη στιγμή που λαμβάνεται το δείγμα, αυτό αποστέλλεται στο εργαστήριο για επεξεργασία δείγματος, ο τοξικολόγος διενεργεί περαιτέρω εξετάσεις και μετά συντάσσει έκθεση, την οποία στέλνει στον ιατροδικαστή για να την συμπεριλάβει στην εκτίμησή του.
«Δυστυχώς, η διαδικασία θέλει αρκετές ημέρες. Περίπου υπολογίστε ένα μήνα κατά μέσο όρο για τις τοξικολογικές εξετάσεις. Όσο πληρέστερα είναι τα στοιχεία που συλλέγει ο ιατροδικαστής, τόσο πιο «δεμένη» είναι η έκθεση. Το δείγμα ούρων είναι ικανό να δώσει αποτελέσματα και να δείξει εάν της έδωσαν κάποια ναρκωτική ουσία. Ότι ουσία λαμβάνουμε περνά στη γενική κυκλοφορία του αίματος, όλες οι ουσίες μεταβολίζονται και καταλήγουν τα ούρα μας».
Παράλληλα ο κ.Λέων μίλησε για μία σειρά ουσιών, οι οποίες μόλις εισέλθουν στο σώμα δεν έχουν αναστρέψιμη πορεία.
«Το θύμα υπομένει τις δράσεις του φαρμάκου, που είναι να το υπνώσει, να χαλαρώσουν όλοι οι μύες του, να δημιουργηθεί ερωτική διέγερση κι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι η απώλεια μνήμης, την οποία εκμεταλλεύονται οι δράστες».