«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΪΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Τα σχολεία έχουν ανοίξει και τα προβλήματα, και στον Δήμο της Δράμας, είναι πολύ μεγάλα. Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την αύξηση των ωρών απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών. Η απόφαση αυτή αφορούσε 36 καθαρίστριες τρίωρης απασχόλησης, και προέβλεπε την προσθήκη συνολικά άλλων 77 ωρών καθημερινά, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε τετράωρης έως και οκτάωρης καθημερινής απασχόλησης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε θετικά, παίρνοντας υπόψη ότι υπάρχει μια σχετική βελτίωση από την αρχική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με βάση και τις προσλήψεις που υπέδειξε το Υπουργείο Εσωτερικών. Κατέδειξε, όμως, στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτή η απόφαση υπολείπεται κατά πολύ τόσο από τις ανάγκες λόγω της πανδημίας όσο και από τις μόνιμες και σταθερές ανάγκες για τη σωστή λειτουργία και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Αναδείξαμε συνολικά τις ευθύνες της Κυβέρνησης σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία των σχολείων. Ο χρόνος που κέρδισε ο λαός μας σκορπίστηκε για τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των μεταφορέων και συνολικά του κεφαλαίου. Αναδείξαμε τη συνολική κατάσταση στα σχολεία με τον αριθμό των παιδιών να φτάνει έως και τα 25 ανά αίθουσα, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, την έλλειψη μασκών και άλλων μέσων προστασίας. Εκτιμήσαμε ότι, επί της ουσίας, η Κυβέρνηση μετέθεσε μέρος των ευθυνών της στους Δήμους. Ειδική αναφορά κάναμε για τη χρήση της μάσκας, το γεγονός ότι δεν φτάνει από μόνη της ως μέτρο. Κατανοούμε την ανησυχία των γονέων, αλλά καταδείξαμε ότι υπάρχουν διάφοροι κύκλοι, ακροδεξιοί και άλλοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός, το συνδέουν με το εμβόλιο, διασπείρουν θεωρίες συνομωσίας και, τελικά, είναι πολύ χρήσιμοι για την Κυβέρνηση και όλους όσους υπηρετούν αυτή την πολιτική.

Αναδείξαμε επίσης τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, που καθυστέρησε, έως και αδιαφόρησε, όλο το προηγούμενο διάστημα. Όταν, για παράδειγμα, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείξαμε το θέμα, μας έλεγαν ότι όλα πάνε καλά και ότι, τέλος πάντων, κάνουν αυτό που τους λέει η Κυβέρνηση. Επίσης αναδείξαμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμιά διάθεση διεκδίκησης, αφού ζήτησε περίπου τον ίδιο αριθμό καθαριστριών που απασχολούνταν και την περσινή σχολική χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μας απάντησε σε μια σειρά ζητήματα που θέσαμε, όπως από πού θα γίνει η χρηματοδότηση έως 150.000 ευρώ των επιπλέον ωρών απασχόλησης των καθαριστριών, με το σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει από ίδια έσοδα του Δήμου με αντίστοιχη αύξηση των δημοτικών τελών. Επίσης, θέσαμε το ζήτημα του πότε θα πληρωθούν οι καθαρίστριες με τις νέες συμβάσεις, και φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση έως και δύο μήνες, ενώ για κάποιες απ’ τις καθαρίστριες προκύπτει υπερωριακή απασχόληση, άρα συνολικά απλήρωτη δουλειά, πέρα από τον «εθελοντισμό» που καλούνται οι γονείς να κάνουν, βοηθώντας στην καθαριότητα των σχολείων.

Τέλος, προβάλαμε τη συνολική μας πρόταση για έκτακτη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, σταθερή, μόνιμη δουλειά και νέες προσλήψεις, μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα, έως 15 παιδιά ανά σχολική αίθουσα. Αυτό που χρειάζεται είναι η διεκδίκηση των αιτημάτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, τόσο από τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση όσο και από γονείς και μαθητές.