Στην προστασία των μισθών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας μη αποδεχόμενο την προσφυγή του ΣΕΒ για τις τριετίες.

Οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει τριετίες μέχρι το 2012 και λαμβάνουν αυξημένες ελάχιστες αποδοχές, δεν κινδυνεύουν πλέον να τις χάσουν. Παράλληλα, θα ισχύσουν κανονικά οι ελάχιστες αποδοχές για όσους εργαζόμενους, έχουν τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, κατά 2% από την 1-1-2022.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η καταβολή του επιδόματος για τις τριετίες ισχύει μόνο για εκείνους τους εργαζόμενους που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία έως τον Φεβρουάριο του 2012. Διότι τότε, η κυβέρνηση Παπαδήμου, κατήργησε το επίδομα της τριετίας έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, για να αρχίσει η μεταβολή με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11% καταργώντας με νόμο και τον υποκατώτατο μισθό. Στη συνέχεια με ερμηνευτική εγκύκλιό της η τότε υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ξεπάγωσε τις τριετίες και προέβλεψε ότι θα υπολογίζονται στον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό. Επομένως ένας εργαζόμενος με πέντε χρόνια προϋπηρεσία θα πρέπει να λαμβάνει κατώτατο μισθό 715 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Την επαναφορά των τριετιών αμφισβήτησε ο ΣΕΒ προσφεύγοντας στο ΣτΕ, όπου εκκρεμούσε εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια η έκδοση της απάντησης για το εάν νομιμοποιείται το ξεπάγωμα των τριετιών με μία εγκύκλιο που δεν προβλεπόταν στην υπουργική απόφαση.

Τι θα συνέβαινε εάν δικαιωνόταν ο ΣΕΒ; Θα βρισκόμασταν μπροστά στην εξής κατάσταση:

  • Εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει μία τριετία μέχρι το 2012 και σήμερα αντί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, λαμβάνει 715 ευρώ, θα κινδύνευε με μείωση μισθού κατά 65 ευρώ, στα 650 ευρώ ή στα 663 ευρώ τον μήνα από την 1η-1-2022.
  • Εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει δύο τριετίες και εισπράττει σήμερα μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα κινδύνευε με μείωση μισθού κατά 130 ευρώ, στα 650 ευρώ ή στα 663 ευρώ τον μήνα από την 1η-1-2022.
  • Εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει τρεις τριετίες και εισπράττει σήμερα μηνιαίο μισθό 845 ευρώ, θα κινδύνευε με μείωση μισθού κατά 195 ευρώ, και στα 650 ευρώ ή στα 663 ευρώ τον μήνα από την 1η-1-2022.

 

Πηγή: cnn.gr