Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του ακαδημαϊκού μέρους του 9ου Θερινού Προγράμματος Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που διοργάνωσαν στην πόλη της Δράμας το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα στον διεθνή χώρο, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύκλωψ», την εταιρεία Raycap και τον Δήμο Δράμας (Κέντρο Νεότητας Γεώργιος Παρασίδης).

Μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του 1ου Λυκείου Δράμας (πρώην Γυμνάσιο Αρρένων) κ. Βασίλη Συμεωνίδη, η εκδήλωση έλαβε χώρα στους χώρους του ιστορικού αυτού κτηρίου, το οποίο ξαναβρίσκει σταδιακά την παλαιά του αίγλη με τη διαμόρφωση της αυλής του σε ένα εξαιρετικό πάρκο. Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, μαθητές του Λυκείου ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους και τους μίλησαν για την ιστορία του και τη συμβολή του στην πνευματική ζωή της πόλης. Στο ανακαινισμένο του αμφιθέατρο, ακολούθησε η απονομή των διπλωμάτων επιτυχούς παρακολούθησης των διδασκομένων από εκπροσώπους διαφόρων φορέων της πόλης, η παρουσία των οποίων, καθώς και αρκετών πολιτών της Δράμας, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που προκάλεσε η δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση ενός προγράμματος, που η ποιότητα και η πρωτοτυπία του αναγνωρίστηκε από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και το έθεσε υπό την αιγίδα του.

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής κ. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, εξέθεσε τα αποτελέσματα από τα τέσσερα επίπεδα ελληνικής γλώσσας, τα δύο εργαστήρια μετάφρασης (από τα ελληνικά προς τα ισπανικά και τα τουρκικά) και το πιλοτικό μάθημα ισπανικής γλώσσας που λειτούργησαν στο πρόγραμμα. Έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες φοιτητές (κυρίως φιλολογίας, μετάφρασης και ιστορίας) εμβάθυναν στον πολιτισμό της γλώσσας που μελετούν σε μια περιοχή που εκφράζει με αυθεντικό τρόπο τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων:

Με την κ. Άννα Κονδυλάκη περιηγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων, όπου δέχτηκαν μαθήματα δημοτικών χορών, και επισκέφτηκαν επίσης τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δοξάτου και του Μοναστηρακίου, όπου ήρθαν σε επαφή με την τοπική τους ιστορία και έθιμα.

Τις γνώσεις τους για την ιστορία και πολιτισμό της Δράμας εμπλούτισαν το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (αρχαιολόγοι κ. Βασιλική Πουλιούδη και κ. Μαρία Κοντογιαννοπούλου), καθώς και η φιλόλογος κ. Ανδρονίκη Δισλία και η ξεναγός κ. Αγγελική Κόμσιου.

Για τη σύγχρονη λογοτεχνία και τη γλώσσα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις των συγγραφέων κ. Βασίλη Τσιαμπούση, κ. Νάσου Βαγενά και κ. Κυριάκου Συλφιτζόγλου, της γλωσσολόγου κ. Ζωής Γαβριηλίδου, του ειδικού στην ορολογία και διευθυντή της ΙΑΤΕ (με έδρα το Λουξεμβούργο) κ. Ροδόλφoυ Μασλία, και των φιλολόγων κ. Θανάση Κούγκουλου και κ. Δημήτρη Βλάχου.

Την ιστορία και την τεχνική της ορθόδοξης αγιογραφίας δίδαξε ο ζωγράφος κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, ενώ στην όμορφη αυλή της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από μια τεκμηριωμένη διάλεξη του κ. Δημήτρη Καζάκη, και να παρακολουθήσουν σχετική συναυλία από μια εξαιρετική ομάδα νέων μουσικών και τραγουδιστών. Στην ίδια φιλόξενη αυλή παρακολούθησαν επίσης τα βραβευμένα έργα του τελευταίου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Την ιστορία της περιοχής γνώρισαν με επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, στο ναό του Διονύσου Καλής Βρύσης και στους αρχαιολογικούς χώρους, της Θάσου, Αμφίπολης, Σταγίρων και Φιλίππων, όπου παρακολούθησαν παράσταση αρχαίας τραγωδίας.

Τη γνωριμία τους με την περιοχή συμπλήρωσαν διάφορες επισκέψεις: οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη, πανηγύρι της Προσοτσάνης, σπήλαιο του Μααρά και Παρανέστια περιοχή, υπό την καθοδήγηση του κ. Κώστα Βιδάκη.

Κυρίως, όμως, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους της Δράμας και της περιοχής της, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους του προγράμματος. Ο κ. Μορφακίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο διεθνή χαρακτήρα του φετινού προγράμματος, το οποίο παρακολούθησαν 35 ξένοι φοιτητές από 8 χώρες (Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία και Παλαιστίνη), οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τους καθηγητές των πανεπιστημίων τους με γνώμονα το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα, τις επιδόσεις και τον δεκτικό και κοινωνικό τους χαρακτήρα. Χάρη σ’ αυτό δημιουργήθηκε ένα άριστο περιβάλλον μελέτης, συμβίωσης και συνεργασίας, ενώ η επικοινωνία τους με τους νέους της πόλης ήταν εύκολη και έδωσε δείγματα συνέχειας.

Η παρέμβαση του κ. Μορφακίδη έκλεισε με την αναγνώριση της δουλειάς των ανθρώπων που σήκωσαν το βάρος της διοργάνωσης: της καθηγήτριας κ. Παναγιώτας Παπαδοπούλου (υπεύθυνης του ακαδημαϊκού μέρους) και της κ. Ευανθίας Τζήμου (υπεύθυνης του πολιτιστικού), καθώς επίσης και των διδασκόντων καθηγητών, που με την εμπειρία και αφοσίωση έκαναν δυνατή μια ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα μαθημάτων. Στα γλωσσικά μαθήματα δίδαξαν οι κ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου, κ. Ανδρονίκη Γεωργάρα, κ. Maribel Montoya, κ. Θανάσης Κούγκουλος, κ. Ευαγγελία Αφρούδα και κ. Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου, ενώ στα εργαστήρια μετάφρασης οι κ. Μ. Μορφακίδης (Πανεπιστήμιο Γρανάδας) και κ. Damla Demirozu (Istambul University).

Ένα από τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος ήταν επίσης η επαφή με πολιτιστικούς φορείς της πόλης και του Νομού, που ανοίγει δρόμους για μια εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας σε θέματα που αφορούν τη Δράμα και την περιοχή της.

Την τελετή απονομής των διπλωμάτων ακολούθησε παράσταση θεάτρου σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης διερμηνέας», από τους μελετητές του είδους κ. Θανάση Κουτσογιάννη και κ. Francisco Morcillo, όπου με παρεμβολές/ατάκες στα ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά και ρωσικά (γλώσσες των νέων του προγράμματος), έγιναν αναφορές στο πρόγραμμα και τους συντελεστές τους.

Η εκδήλωση έκλεισε στην αυλή του Λυκείου με επίδειξη της τέχνης performance που πραγματοποίησαν ο ζωγράφος κ. Κυριάκος Αποστολίδης (με σπουδές στις Σχολές Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Γρανάδας) και ο γνωστός ντραμίστας κ. Αλέξανδρος Λουλούδης.

Η διεξαγωγή του προγράμματος στη Δράμα είχε απήχηση στον τοπικό, αλλά και στον εθνικό Τύπο και Μ.Μ.Ε. που ασχολήθηκαν με το ίδιο εκφράζοντας την ευχάριστη έκπληξη για την επιλογή του τόπου πραγματοποίησής του.