ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε με 51 συναδέλφους του Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τρεις ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω πανδημίας οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη επισημαίνεται πως οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν ανταποδοτικά, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες. Δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αναλυτικά:

Στην ερώτηση με θέμα «Μη υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α. στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους» οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δυστυχώς οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν συμπεριλήφθηκαν από την Κυβέρνηση στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ανασταλεί οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Στην ερώτηση με θέμα «Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου στις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας» οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως οι Δ.Ε.Υ.Α. μετά την οικονομική και δημοσιονομική κρίση και λόγω του ότι υπήχθησαν στην αναστολή προσλήψεων του δημοσίου, ενώ δεν ανήκουν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα σήμερα μάλιστα που η υγειονομική κρίση απαιτεί να διασφαλίζεται η πλήρης λειτουργία τους λόγω του ότι το νερό προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Τέλος στην ερώτηση με θέμα «Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα» οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ υψηλό διότι η ΔΕΗ τιμολογεί τις Δ.Ε.Υ.Α. με τιμολόγιο γενικής χρήσης.