ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
- «Να λάβει άμεσα μέτρα η Κυβέρνηση»
Σε δήλωσή του, για τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη και τις μεγάλες καθυστερήσεις στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικεία της Αθήνας, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής:
Xαιρετίζουμε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα στο πάνελ για την «Ψηφιακή Δικαιοσύνη», που έγινε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Οι φράσεις του για «μικρή επανάσταση», «κοσμογονία μεταρρυθμίσεων» καθώς και η αναφορά του σε κολοσσιαίο πρόγραμμα ηλεκτρονικών δράσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, θα πρέπει βέβαια να συνοδεύονται από πράξεις και αποτελέσματα.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των πολιτικών και ποινικών υποθέσεων στα δικαστήρια της χώρας, όπως και τα αντίστοιχα στα διοικητικά δικαστήρια, την επέκταση των οποίων συνεχίζει η σημερινή Κυβέρνηση, είχαν αρχίσει να υλοποιούνται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χώρος της Δικαιοσύνης δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απαιτείται να συνεχισθούν με εντατικό ρυθμό οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης της λειτουργίας της. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί το όλο εγχείρημα. έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων, και με το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Η εικόνα ωστόσο που μεταφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δ. Βερβεσός, για την κατάσταση που επικρατεί, σήμερα στο πρωτοδικείο της Αθήνας, και πολλά περιφερειακά ειρηνοδικεία της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων της χώρας, ιδίως μετά την έκρηξη της πανδημίας, είναι σύμφωνα με τον ίδιο «τραγική» και απαξιώνει την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την κατεπείγουσα πρόσληψη έκτακτου ειδικευμένου προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις, ώστε να σκαναρισθούν αποφάσεις, πρακτικά, προτάσεις και πιστοποιητικά μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική αποστολή τους. Η καθυστέρηση αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και εκπαίδευσης των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η κατ’ ευφημισμόν ηλεκτρονική δικαιοσύνη να είναι αυτή τη στιγμή, βραδύτερη από την έγχαρτη!
Η κατάσταση αυτή προφανώς δεν συνάδει, εν έτει 2020, με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, σε έμπρακτες πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν άμεσα την αξιοπιστία του θεσμού, θα επιταχύνουν τον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης και θα διευκολύνουν το έργο δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων και πολιτών.