ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Γ. Ν. Δράμας», κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Οι τεράστιες ελλείψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, αποκαλύπτουν για ακόμα μια φορά τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωσή τους. Η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας στη λειτουργία τους, δεν επιτρέπουν να μπορούν να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες, ακόμα περισσότερο αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Η κλινική διαθέτει 52 κρεβάτια και εφημερεύει επί 24 ώρες για 30 ημέρες τον μήνα. Ταυτόχρονα λειτουργούν το τακτικό ιατρείο, το διαβητολογικό και τα έκτακτα ιατρεία. Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι νοσηλευόμενοι οι οποίοι μπορούν να δέχονται επισκέψεις. Ταυτόχρονα η παθολογική κλινική έχει στην επίβλεψη της και την κλινική covid-19.

Παρόλα αυτά το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ήταν το μοναδικό σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που έκανε συνενώσεις. Στην Παθολογική κλινική που προέκυψε από τη συνένωση των 2 κλινικών που προϋπήρχαν, σύμφωνα με το οργανόγραμμα που ισχύει, θα έπρεπε να υπηρετούν 11 ειδικοί γιατροί και άλλοι τόσοι ειδικευόμενοι. Αντίθετα όμως με τα προβλεπόμενα, του ήδη ελλιπούς οργανισμού, στην κλινική ποτέ δεν υπηρετούσαν πάνω από 3, 4 ή 5 ειδικοί ιατροί.

Σήμερα στην κλινική εργάζονται 4 ειδικοί ιατροί, ενώ σε διαδικασία παραίτησης βρίσκεται μια ακόμη γιατρός, με την οριστικοποίηση της οποίας η ασφαλής λειτουργία της κλινικής θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Γενικότερα οποιαδήποτε αλλαγή, πέρα από την αύξηση, τουλάχιστον στον προβλεπόμενο αριθμό, των υπηρετούντων, δημιουργεί προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας της κλινικής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με όρους ασφάλειας τόσο για το προσωπικό της, όσο και για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του πληθυσμού της περιοχής και όχι μόνο.