ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  •  «Ο κατά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κοινωνικός χαρακτήρας του θεσμού απονομής Χάριτος»

 

Συνήθως τα κριτήρια απονομής Χάριτος είναι κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα καθώς ο θεσμός εξυπηρετεί πρωτίστως τη σωφρονιστική πολιτική που ασκεί η Πολιτεία. Η απονομή Χάριτος, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ασκείται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων.

Είναι πάρα πολλές οι αποφάσεις απονομής Χάριτος με πρόταση του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή που αθόρυβα και μεθοδικά υποσκάπτουν το σύστημα επιβολής ποινών, προκαλούν την κοινωνία και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ποιο κοινωνικό χαρακτήρα και ποιο δημόσιο συμφέρον υπηρετείται από τον αρμόδιο Υπουργό όταν προτείνεται για απονομή Χάριτος κατάδικος για κατοχή και πώληση ναρκωτικών προκειμένου να διοριστεί στη ΔΕΗ; Πώς υπηρετεί ο αρμόδιος Υπουργός το δημόσιο συμφέρον όταν προτείνει για απονομή Χάριτος κατάδικο για το αδίκημα της κλοπής κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος νοσηλευτή στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα;

Αυτές είναι οι απορίες της κ. Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτή Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διατυπώνονται στην Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή που κατατέθηκε την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Κεφαλίδου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, με θέμα: «Απονομή Χάριτος σε ποινικούς κατάδικους προκειμένου να διοριστούν ή να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», έχει ως εξής:

Διαβάσαμε πρόσφατα στον Τύπο (Καθημερινή 13.05.2018) ότι με δική σας πρόταση και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, ΧΑΡΙΣΑΤΕ, μεταξύ άλλων:

– «Το υπόλοιπο της ποινής του Σ.Σ. του Φ. που του επεβλήθη…. για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών …, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του στη ΔΕΗ Α.Ε. …»

– «Οι κατά Νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της G.M. του J., για το αδίκημα της κλοπής κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος της νοσηλεύτριας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα καθώς υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτές έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 883 – Γ΄ τεύχος – 08.09.2017). Όπως για παράδειγμα αυτή που χαρίσατε την ποινή σε καταδικασμένη για κλοπή, ώστε να μπορεί να γίνει ο διορισμός της στο Δήμο Ιωαννιτών ή σε καταδικασμένους για το ίδιο αδίκημα, ώστε να μπορούν να εκδώσουν επαγγελματική άδεια για ταξί. Με απλά λόγια «βάζετε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με τις παραπάνω αποφάσεις; Με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται η έννοια της αξιοκρατίας που τόσο δυναμικά προβάλλει η Κυβέρνησή σας;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου