ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΛΗΘΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

Πλήρη αναντιστοιχία σχετικά με την στήριξη που παρέχουν φορείς της Αυτοδιοίκησης στις κατά τόπους Εκκλησίες, σε άλλες περιοχές της χώρας, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στη Δράμα με την τοπική Ιερά Μητρόπολη, αναδεικνύεται μέσω της παράθεσης πλήθος σχετικών παραδειγμάτων. Η εφημερίδα «Εργασία… συν» συνεχίζει τη δημοσίευση κειμένων για τις σχέσεις φορέων της αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα με τις κατά τόπους τοπικές Εκκλησίες, συμβάλλοντας έτσι στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τον καθένα για το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές και τι στη Δράμα, όπου η τοπική Ιερά Μητρόπολη εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει δει αντίστοιχα έργα να οδεύουν προς υλοποίηση. Υπενθυμίζεται πως σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Εργασία… συν» έχουν υπάρξει στις 23 και 30 Ιουλίου, στις 20 Αυγούστου, στις 10 και στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στο σημερινό μέρος της έρευνας παρουσιάζονται νέα στοιχεία σχετικά με την συνεργασία που αναπτύσσουν φορείς της Αυτοδιοίκησης με τις τοπικές Εκκλησίες για υλοποίηση εκκλησιαστικών έργων, ενώ υπάρχει και παράδειγμα για την στήριξη που παρέχεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών από την κεντρική Κυβέρνηση.

Πρόσφατα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου, προϋπολογισμού 130.000 €. Ακόμη εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για τη συντήρηση και αποκατάσταση των εικονογραφιών του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεστών, προϋπολογισμού 100.000 €. Επίσης, εγκρίθηκε και η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή υπογείου συστήματος περιμετρικής αποστράγγισης στον ίδιο ναό, προϋπολογισμού 17.500 €. Οι παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες να υλοποιηθούν, μέσω χρηματοδοτήσεων, της Περιφέρειας Ηπείρου, γιατί η φθορά του χρόνου επιδρά αρνητικά και καταστροφικά μερικές φορές.

Εντωμεταξύ, αναστηλώνονται ορθόδοξα μνημεία στην Αρκαδία, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Για την Περιφερειακή Αρχή αποτελεί προτεραιότητα η αναστήλωση μνημείων κάθε εποχής, έστω και αν απαιτηθεί να περικόψουμε ένα άλλο έργω» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που είχε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αναστήλωσης μονών και ναών που είναι χαρακτηρισμένες ως μνημεία και εξετάστηκε η δυνατότητα να ενταχθούν όλα σε ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Όσον αφορά την στήριξη της Κυβέρνησης προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσα στο Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεώργιος Καραγιάννης επισκέφτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, σε συνέχεια της από 2 Ιουλίου συναφθείσας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου για την υλοποίηση τριών τεχνικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τα έργα μελέτης και κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων, αποκατάστασης και συντήρησης του παλαιού ιστορικού κτιρίου της πρώην Ιεράς Συνόδου, το οποίο σήμερα στεγάζει υπηρεσίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και μελέτης και αποκατάστασης, οικοδομικής και καλλιτεχνικής, του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, δηλαδή του παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα προαναφερθέντα έργα εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2020), βάσει σχετικής απόφασης περί δέσμευσης των απαραίτητων πόρων του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννη Τσακίρη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διασύνδεσης και Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Dr. Απόστολος Καβαλιώτης, και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Θεόδωρος Χαμάλης.

Κρίνεται πως η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των μεγαλόπνοων αυτών έργων αποτελεί επιστέγασμα της άριστης έως τώρα συνεργασίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τόσο με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.