ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Γ. ΚΩΤΣΗΡΑ

«Θα συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, τόσο με τους Βουλευτές της περιοχής όσο και με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Δράμας, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, που είναι αναμφίβολα για όλους μας οι καλύτερες συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης»

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του χώρου της Δικαιοσύνης.

Αρχικά ο κ. Κώτσηρας, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο Δράμας όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Παρών ήταν και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ακολούθως ο κ. Κώτσηρας είχε συναντήσεις με τον κ. Χρήστο Τριανταφυλλίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών Δράμας, και την κυρία Ζωή Νικολέρη, Προϊσταμένη Ειρηνοδικείου Δράμας, καθώς και με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπάλληλων.

«Μείζων προτεραιότητα της Κυβέρνησης να βοηθήσουμε τα Δικαστικά Μέγαρα τα οποία πάσχουν σε επίπεδο υποδομών»

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας ανέφερε:

«Είχα την χαρά να επισκεφτώ τη Δράμα. Ξεκινήσαμε, με τον Βουλευτή κ. Μπλούχο, με επίσκεψη στην Π.Ε. και στον Δήμο Δράμας, όπου συζητήσαμε για ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια ήρθαμε στο Δικαστικό Μέγαρο της Δράμας, όπου είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την υποδοχή και για την έκθεση συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει βοηθήσει εμπράκτως το Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική χρηματοδότηση που θα βελτιώσει τις υποδομές και θα βελτιώσει τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης. Είναι για εμάς μείζων προτεραιότητα στην Κυβέρνηση να βοηθήσουμε εμπράκτως Δικαστικά Μέγαρα τα οποία πάσχουν σε επίπεδο υποδομών, ώστε να είναι καλύτερο το περιβάλλον για τους πολίτες, για το νομικό κόσμο, για τους δικηγόρους, για τους δικαστικούς υπαλλήλους, για τους δικαστικούς λειτουργούς. Γιατί ο χώρος όπου απονέμεται η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμος και πιο καλός στη διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και από τον κ. Μπλούχο και από εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, ζητήματα που αφορούν οργανωτικής φύσεως διαστάσεις στο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών της Δράμας. Μου εξέθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία θα αξιολογήσουμε με μεγάλη ευαισθησία, δεδομένων ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στη λειτουργία τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι είναι συγκεκριμένα και καταχωρημένα ώστε να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε αυτοτελώς, με τις ιδιαιτερότητες που προφανώς έχει η λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, τόσο με τους Βουλευτές της περιοχής όσο και με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Δράμας, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, που είναι αναμφίβολα για όλους μας οι καλύτερες συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Ειδικά σε περιφερειακά Πρωτοδικεία και περιφερειακά Δικαστικά Μέγαρα, τα οποία πραγματικά διψούν για βελτίωση των συνθηκών θα είμαστε παρόντες και εγώ προσωπικά και ο Υπουργός κ. Τσιάρας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τις υπηρεσίες του, στο να βοηθήσουμε τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και, μιας και είμαστε εδώ, του Δραμινού, ο οποίος μέσω των εκπροσώπων του, θεωρώ ότι έχει ένα πολύ επαρκές και ποιοτικό περιβάλλον νομικό να μπορέσει να εκπροσωπηθεί. Θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνδρομή».

Κ. Μπλούχος για Φυλακές: «Ένα σκάνδαλο 20 ετών με αυτή την Κυβέρνηση παίρνει τέλος»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα Φυλακές Νικηφόρου και τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας τους, αν και η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε: «Τα Κατάστημα Κράτησης είναι αρμοδιότητα Προστασίας του Πολίτη από το 2019. Δεν ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οπότε εγώ δεν μπορώ υπό την ιδιότητά μου αυτή να θέσω συγκεκριμένα ζητήματα. Μου τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τους εισαγγελικούς λειτουργούς που μπορεί να χρειαστεί το Πρωτοδικείο Δράμας και θα το αξιολογήσουμε με τον Πρόεδρο, να δούμε τις ειδικές συνθήκες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Μπλούχος επεσήμανε: «Για την επικείμενη λειτουργία του Καταστήματος σαφώς και δεν μπορεί να απαντήσουμε με σαφήνεια, να προσδιορίσουμε τον χρόνο τον ακριβή. Ο βηματισμός γίνεται, αλλά είναι βηματισμός ΑΣΕΠ. Οπότε η ολοκλήρωση των διαδικασιών των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ δεν μπορεί κάποιος νομίζω να πει πότε θα γίνει. Εμείς έχουμε βελτιώσει κατά πολύ τους χρόνους όσον αφορά τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Πιθανολογούμε ότι ενδεχόμενα και μέσα στο επόμενο έτος, προς το τέλος του επόμενου έτους, θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να πούμε. Η λογική σε εμάς είναι ότι ένα σκάνδαλο 20 ετών με αυτή την Κυβέρνηση παίρνει τέλος. Ξεκίνησαν οι διαδικασία, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, θα ανοίξουν οι Φυλακές. Αυτό είναι το δεδομένο».

Α. Πούλιος: «Ήταν εξαιρετικά ευήκοα τα ώτα του Υπουργού όσον αφορά τα αιτήματά μας»

Δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. έκανε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, ο οποίος ανέφερε:

«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την επίσκεψή του. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας που έχει μια απευθείας επικοινωνία σε τόσο υψηλό θεσμικό επίπεδο. Για την περιφέρειά μας δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Επομένως είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη τιμή η επίσκεψή του. Θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, αλλά και τα θέματα της Δικαιοσύνης γενικότερα στην περιφέρειά μας, και σε τοπικό και σε εφετειακό επίπεδο.

Όσον αφορά το ζήτημα των Φυλακών, θα πρέπει να επισημάνω ότι δεν είναι μόνο η λειτουργία των φυλακών ως οργανισμού, είναι και η προδικασία που πρέπει να υπάρξει για να είναι ομαλή η λειτουργιά αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέραμε στον κ. Υπουργό ένα πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και των δικαστικών υπηρεσιών για τη δημιουργία τρίτης θέσης Εισαγγελέα στην Εισαγγελία Δράμας. Γιατί όταν λειτουργήσει το Κατάστημα Κράτησης, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε και μια επάρκεια όσον αφορά το υποστηρικτικό προσωπικό και τον Εισαγγελέα. Ένα από τα ζητήματα που θέσαμε ήταν αυτό και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και με τη βοήθεια του Υπουργού για το ζήτημα αυτό.

Πέραν τούτου, θα πρέπει να πω ότι ήταν εξαιρετικά ευήκοα τα ώτα του Υπουργού όσον αφορά τα αιτήματά μας. Θεωρούμε και ευελπιστούμε ότι το τέλος της πανδημίας και της πιο άνετης διά ζώσης επικοινωνίας, αυτή η επίσκεψη να εγκαινιάσει μια διά ζώσης επικοινωνία, η οποία σαφώς μπορεί να επιλύσει πιο εύκολα και πιο σημαντικά ζητήματα από ότι είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας θεωρεί ότι είναι μια εξαιρετική ημέρα. Ευελπιστούμε και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε την επικοινωνία που πρέπει να έχουμε και με το Υπουργείο, στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και προσδοκούμε σε επικοινωνία διά ζώσης για το μέλλον».

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Πούλιου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Εμείς όπως ήμασταν μέχρι τώρα και εμπράκτως στο θέμα της χρηματοδότησης του κτηρίου κοντά στις ανάγκες της Δραμινής κοινωνίας και του νομικού κόσμου, θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά και να αξιολογούμε τα επί μέρους ζητήματα που τίθενται. Αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης για να δούμε και να αφουγκραστούμε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας, του νομικού κόσμου, από κοντά, και να συνεχίσουμε αυτή την πολύ ωραία συνεργασία που χτίζουμε».