ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • «Η πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η Δράμα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα στην ανάπτυξή της και ό,τι γίνεται από εδώ και πέρα να γίνεται με επίκεντρο το ΒΑΑ»
  • «Το κύριο έργο του ΒΑΑ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περίπου το Πάσχα του 2020 και υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου στους 20 μήνες»
  • «Το στοίχημα για τον Δήμο Δράμας, για τις υπηρεσίες, αλλά και για όλο το εταιρικό σχήμα, είναι να είναι οι λιγότερες δυνατές οχλήσεις για τους κατοίκους, τους χρήστες και τους επιχειρηματίες της περιοχής»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου για την πορεία των εργασιών της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Δράμας παραχώρησαν, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Τάσσου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμσάκος «μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δράμα, είναι το ΒΑΑ, η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Δράμας». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως είναι «ένα έργο που αγγίζει περίπου τα 8,5 εκ. ευρώ, ένα έργο που μέσα από διαγωνιστική διαδικασία έχει πλέον υλοποιηθεί και υλοποιείται από τον Δήμο της Δράμας. Για αυτό το μεγάλο και σπουδαίο έργο που είναι στο κέντρο της πόλης, έχουν ξεκινήσει οι υποδομές». «Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν των υποδομών στην ύδρευση και αποχέτευση, έχει σχεδόν τελειώσει και ξεκινάμε τώρα με την υπογειοποίηση της ΔΕΗ. Ένα έργο το οποίο ουσιαστικά, θα αναδείξει την περιοχή, ένα έργο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί» πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τάσσου επεσήμανε: «Ο Δήμαρχος έκανε την εισαγωγή για το πως το σχέδιο του ΒΑΑ της Δράμας είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο το οποίο έχει προγραμματιστεί, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από τον δήμο της Δράμας, τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα έργο που στόχο έχει την ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας του Δήμου μας και την συνεργασία φορέων που θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δράμας. Και δεν είναι τίποτα άλλο από το πράσινο, τα νερά και γενικά από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε το τελευταίο διάστημα, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».

Ακόμη, ο κ. Τάσσου ανέφερε πως «η Δημοτική Αρχή, και η προηγούμενη, όσο και αυτή που προέκυψε και μετά από τις τελευταίες εκλογές, έχει ως βασική προτεραιότητα την ορθή παρακολούθηση του έργου και από άποψη χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και από την άποψη ότι επειδή είναι ένα μεγάλο έργο, να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση προς τους Δραμινούς πολίτες» και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και της παρακολούθησης του έργου αυτού, στις 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο συγκεκριμένο έργο». Ο κ. Τάσσου εξήγησε πως «στο συγκεκριμένο έργο υπάρχει ένα συνεργατικό σχήμα, στο οποίο δεν συμμετέχει μόνο ο Δήμος Δράμας, είναι επικεφαλής ο Δήμος Δράμας και συντονιστής της όλης δράσης, συμμετέχουν ο ΔΕΔΔΗΕ, το Επιμελητήριο, η Αναπτυξιακή, η Ένωση Κυριών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και οι διευθύνσεις του Δήμου Δράμας, ανάλογα με το ποια δράση υλοποιούν.

Μιλώντας για τη συνάντηση, η οποία περιελάμβανε ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις φάσεις υλοποίησης του έργου, ο κ. Τάσσου σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τους φορείς, ενημερώθηκε όλο το σώμα, ότι η ΔΕΥΑΔ έχει προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 90% την ολοκλήρωση του δικού της κομματιού, δηλαδή, της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην 19ης Μαΐου. Από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενημερωθήκαμε στις 11 Οκτωβρίου, ότι εντός δεκαημέρου θα ξεκινήσουν εργασίες για την υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροφωτισμού. Πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Δράμας και διήρκησε περίπου επτά ημέρες. Προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει τις εργασίες του μαζί με την εκτέλεση του κυρίως έργου, δηλαδή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, που έχει να κάνει με την ανάπλαση πλέον της 19ης Μαΐου, που είναι ίσως και το σημαντικότερο και από άποψη αξίας, κόστους και είναι και αυτό το οποίο θα έχει άμεσο αντίκρισμα στον κόσμο και στον αστικό ιστό». Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας ότι το κύριο έργο του ΒΑΑ «εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει – εφόσον θα έχουμε σωστά χρονοδιαγράμματα με τις κυκλοφοριακές μελέτες και την έκδοση ΦΕΚ – περίπου το Πάσχα του 2020, και υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου στους 20 μήνες».

Όσον αφορά τα επιμέρους υποέργα και τις επιμέρους υποδράσεις, ο κ. Τάσσου δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, καθόσον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πρόγραμμα που είναι πάνω στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη και έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα, το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής είναι σε φάση δημοπράτησης και δημοπρατείται στις 10 Νοεμβρίου 2019.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις δημοσιότητας, επικοινωνίας και αξιολόγησης όλου του σχεδίου, το υποέργο 1 που έχει να κάνει με τις δράσεις δημοσιότητας δημοπρατείται στις 18 Νοεμβρίου 2019 και μετά από αυτό έχουμε την δημοπράτηση της αξιολόγησης που θα είναι σε δεύτερη φάση στο άμεσο μέλλον.

Εντάσσεται μέσα στο πρόγραμμα του ΒΑΑ και ένα πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Αυτό διακρίνεται επίσης σε δυο υποέργα. Έχει τεθεί στις επόμενες Οικονομικές Επιτροπές η προμήθεια κάδων, που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και η προμήθεια επίσης ενός κάδου προτύπου με φωτοβολταϊκό πάνελ για το οποίο έχουμε και αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο υποέργο, για την ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων που έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση θα επαναϋποβληθεί η διακήρυξη για τη σύμφωνη γνώμη της δημοπράτησης.

Σημαντικό υποέργο επίσης είναι και η τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης για μια δημιουργική Δράμα, όπου και εκεί πέρα αναμένουμε τη σύμφωνη γνώμη δημοπράτησης για την έγκριση των όρων και για την διενέργεια του διαγωνισμού.

Σημαντικό επίσης -και αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Δημοτική Αρχή- είναι η ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας. Το περασμένο διάστημα, με εντολή του Δημάρχου και εκπροσωπώντας τον, υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, την 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, καθώς ήταν απαραίτητο δικαιολογητικό για να εντάξουμε και να υποβάλουμε αίτημα χρηματοδότησης. Πράγματι στις 14 Οκτωβρίου, ο Δήμος Δράμας υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης και βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά στο ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας μέσω συστήματος GIS, προγραμματίζεται αίτημα χρηματοδότησης έως τα τέλη του έτους.

Στο πλαίσιο του ΒΑΑ, υπάρχει και η συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας ως εταίρος στο συνεταιρικό αυτό σχήμα και αφορά στην κατασκευή θερμοκοιτίδων νεανικής επιχειρηματικότητας (start up) εκ των οποίων ο Δήμος Δράμας έχει αναλάβει την κατασκευή του χώρου όπου θα στεγάζονται αυτές οι θερμοκοιτίδες, είναι το ισόγειο του Επιμελητηρίου. Έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι της δημοπράτησης και μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας ανακοινώνεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Έχουμε το δίκτυο διακυβέρνησης βιοκλιματικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, όπου η πράξη έχει ήδη υλοποιηθεί στο 50% του αντικειμένου του.

Έχουμε την ανάπτυξη προτύπου συστήματος για τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά το αστικό πράσινο, όπου το συγκεκριμένο έργο έχει υλοποιηθεί περίπου στο 70%, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο θα κάνει μια συνολική καταγραφή του αστικού πρασίνου. Θα παραδώσει αυτά τα οποία θα καταγράψει προς την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Δράμας, ώστε να γίνεται μια επιστημονική και ορθολογική διαχείριση του αστικού πρασίνου που βρίσκεται στο περιβάλλον της Δράμας

Τέλος, έχουμε την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών, όπου αναμένεται η σύμφωνη γνώμη δημοπράτησης του υποέργου κατάρτισης και συμβουλευτικής, ενώ παράλληλα ήδη απασχολεί το προσωπικό στη στήριξη της δομής ενταγμένο σε αυτό το υποέργο».

Ο κ. Τάσσου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφέροντας τα εξής: «Το ΒΑΑ είναι ένα έργο το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της Δράμας και η πεποίθηση όλης της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η Δράμα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα στην ανάπτυξή της και ό,τι γίνεται από εδώ και πέρα να γίνεται με επίκεντρο το ΒΑΑ.

Συναισθανόμενοι την αξία αυτού του έργου, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ίδια βαρύτητα στην παρακολούθησή του, στην ορθή διαχείρισή, στην ορθή εκτέλεση, έχοντας ως γνώμονα και την αποτελεσματική υλοποίηση όλου του έργου, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε και τη μικρότερη δυνατή όχληση προς τους συμπολίτες μας, καθώς μιλάμε για το κέντρο της πόλης».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η κ. Ιωσηφίδου έδωσε κάποιες διευκρινίσεις με την μεγάλη παρέμβαση του κατασκευαστικού έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης της 19ης Μαΐου.

Όπως είπε, «είναι γνωστό ότι σε αυτή την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγαλόπνοο έργο, θα υπάρξουν οχλήσεις, αλλά το στοίχημα για τον Δήμο Δράμας, για τις υπηρεσίες, αλλά και για όλο το εταιρικό σχήμα, είναι να είναι οι λιγότερες δυνατές για τους κατοίκους, τους χρήστες και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Διαπιστώνουμε και εμείς τις απορίες που υπάρχουν από τους χρήστες της περιοχής, αναφέρθηκε ήδη για ποιο λόγο ανοίγουν και κλείνουν το δρόμο, όλες αυτές οι διαδικασίες προβλέπονται βάσει σχεδιασμού και νομοθεσίας και είναι υποχρεωτικά να συμβαίνουν έτσι όπως σήμερα τις παρακολουθούμε. Δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα να παρεμβαίνουμε σε έναν χώρο και να μένει πάρα πολλές ημέρες ή ώρες μια περιοχή είτε χωρίς νερό, είτε με σκαμμένα τμήματα και για λόγους ασφάλειας, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης του κοινού. Λογικό είναι ότι θα έχουμε συνεχώς τέτοιες δραστηριότητες, είναι πάντα προγραμματισμένες, ξέρουμε ότι ο κόσμος θα βρίσκει μπροστά του μηχανήματα και εργασίες, αλλά σε συγκεκριμένα τμήματα της 19ης Μαΐου, ποτέ δεν πρόκειται όλη η οδός να είναι αποκλεισμένη».

Επίσης, η κ. Ιωσηφίδου επεσήμανε πως «στο πλαίσιο της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, της ανάπλασης ουσιαστικά που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία, εκεί λοιπόν θα γίνουν και κάποιες προεργασίες ως προς την κυκλοφοριακή μελέτη, για την καθοδήγηση των οχημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση». Παράλληλα, τόνισε πως «σίγουρα είναι ένα μεγαλόπνοο έργο, σίγουρα θα υπάρχουν οχλήσεις, προσπαθούμε με το λιγότερο δυνατό τρόπο να επιβαρύνουμε τους χρήστες της περιοχής, και για αυτό τον λόγο υπάρχει και το έργο της διακυβέρνησης που έχει αναλάβει το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους χρήστες της περιοχής ώστε να είναι πάντα ενημερωμέενοι για τις παρεμβάσεις που γίνονται εκεί».

Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέμβαση στην οδό 19ης Μαΐου, η κ. Ιωσηφίδου ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, καθώς πολλές φορές στα κατασκευαστικά έργα έχουμε απρόβλεπτες συνθήκες οι οποίες μπορεί και να μετακυλήσουν την διάρκεια υλοποίησης ενός έργου», «αυτό που σήμερα εκτιμούμε είναι ότι από το Πάσχα του 2020, ξεκινούν οι εργασίες του τελευταίου υποέργου, δηλαδή της ανάπλασης της περιοχής και θα διαρκέσουν σύμφωνα με το εγκεκριμένο τεχνικό δελτίο 20 μήνες».