ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΘΕΜΗ ΖΕΚΕΡΙΔΗ

 

 

  • «Αρχίζουμε σιγά-σιγά με μια καλή διάθεση, με μια καλή θέληση συνεργασίας, ξέροντας τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ξέροντας ότι δύσκολα θα σηκώσουμε κεφάλι. Αλλά προσπαθούμε… Θα πάει μπροστά ο Δήμος μας. Είναι σίγουρο»
  • «Δεν έχω λεφτά σε κανένα κωδικό για να κάνουμε κάτι. Ό,τι έχω τα εξαντλώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος»
  • «Τα τακτικά αποθεματικά στις 30/8/2019 ήταν 474.000 ευρώ, όμως αυτό το ποσό είναι ένα χρέος ύψους 350.000 ευρώ στο ταμείο μας»
  • «Δεν χρησιμοποιήθηκαν 900.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ των χωριών»
  • «Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ τα χρήματα για την πυροπροστασία»
  • «Στα κληροδοτήματα δεν ξέρουμε τι γίνεται»
  • «Δεν είχαν σταλεί δημοτικά τέλη από το 2017»
  • «Στον κόσμο χρωστούσαμε, καταγεγραμμένα, 1.800.000 ευρώ την ημέρα που ανέλαβα. Έκτοτε έγιναν 2.500.000 ευρώ, γιατί κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, έρχονται αγωγές»
  • «Δεν με ενδιαφέρει το πως φτάσαμε εδώ. Εγώ καταγράφω μια κατάσταση που βρήκα σήμερα και πως θα την αντιμετωπίσω»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην εικόνα που είχε ο Δήμος, όταν ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, όσο και στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της θητείας του. Επίσης ο Δήμαρχος μίλησε για τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ευθύς εξαρχής λόγω της κατάστασης που παρέλαβε, αλλά και για τη στάση του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Δαλακάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του κ. Ζεκερίδη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση στην προημερησίας διάταξης για την εικόνα που είχε ο Δήμος την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Για αυτή την πρωτοβουλία ο κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Πραγματικά προκάλεσα μια συζήτηση πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο κεφάλαιο που προβλέπεται να υπάρχουν ενημερώσεις από τον Δήμαρχο. Κι αυτό το επέλεξα για να δοθεί ο χρόνος σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μιλήσουν όσο θέλουν, για να μην μπούμε στη διαδικασία του κανονισμού και των δύο ή των τεσσάρων λεπτών. Εκεί, λοιπόν, ανέφερα πρώτα εγώ τι παρέλαβα στις 1/9/2019 και μετά πήρε το λόγο ο κ. Δαλακάκης, πήραν τον λόγο οι Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και έγινε ένας διάλογος. Θα έλεγα πολιτισμένος διάλογος, κάνα δυο φορές υπήρχε μια εκτροπή λίγο σε επίπεδο φωνών και όχι σε κάποιο άλλο επίπεδο. Δεν θα έλεγα ότι συμφωνήσαμε στο τι παρέλαβα και τι δήλωσε ο κ. Δαλακάκης μου άφησε, γιατί δεν έγινε παράδοση. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε 6 ώρες, με αποτέλεσμα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να συζητηθούν την επομένη, στις 3 η ώρα το μεσημέρι, και να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζεκερίδης, ο ίδιος μπορεί να μιλήσει για όσα ανέφερε ο ίδιος, ενώ «ο κ. Δαλακάκης μπορεί να πει τι είπε, δεν θέλω να μεταφέρω, γιατί μπορεί να κάνω κάποιο λάθος και δεν με ενδιαφέρει να μεταφέρω τις απόψεις του. Εξάλλου τις εκφράζει και στην τηλεόραση συχνά. Του δίνουν βήμα στην τηλεόραση και τις εκφράζει χωρίς να έχει περιορισμούς χρόνου ή αντιπαραθέσεων τηλεοπτικών. Με απουσία δική μου αντιπαρατίθεται σε εμένα, σε θέματα για τα οποία κάτι είχα δηλώσει κι εγώ κάποτε στην τηλεόραση».

 

«Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί και στις Επιτροπές και στη Διοίκηση και παντού»

 

Ο Δήμαρχος Δοξάτου αναφέρθηκε στη στάση έναντι του κ. Δαλακάκη και στο γιατί δεν υπήρχε καμία αξιοποίηση εκπροσώπου της παράταξής του στα όργανα διοίκησης του Δήμου, επισημαίνοντας τα εξής: «Είναι σημαντικό θέμα για εμένα, καθώς ο κ. Δαλακάκης κάνει παράπονα και λέει ότι “δεν τον παίζω και θα τους παίξουμε αν γίνουν καλά παιδιά”. Αναφέρεται στο γεγονός ότι πραγματικά δεν χρησιμοποίησα την ομάδα του σε καμιά από τις Επιτροπές. Έχουν χρησιμοποιηθεί οι πάντες. Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί και στις Επιτροπές και στη Διοίκηση και παντού. Δεν χρησιμοποίησα από την παράταξη του κ. Δαλακάκη, για την συμπεριφορά του, η οποία ήταν απαράδεκτη. Σας έχω πει ότι στο διάστημα, από την ημέρα που εκλέχτηκα μέχρι να αναλάβω, μου απαγόρεψε σχεδόν να έρχομαι στο Δημαρχείο και να βλέπω τους υπαλλήλους. Αφού δυο φορές, με κάλεσε να συζητήσουμε και να με ενημερώσει, καλώντας μια φορά μάλιστα και τους εργαζόμενους, μετά άρχισα να τους βλέπω για να αποκτήσω ένα know how για το τι γίνεται, μου έστειλε ένα μήνυμα γραπτό –και είναι σημαντικό το γραπτό για να μπορεί να το δείξει ότι μου το έστειλε- όπου μου έλεγε “Θέμη, οι δικοί μου παραπονιούνται ότι πας μέσα στο Δήμο και βλέπεις τους εργαζόμενους, χωρίς να είμαι εγώ. Από εδώ και πέρα θα το κάνεις μόνο όταν είμαι εγώ. Και φυσικά πρέπει να θυμάσαι ότι εγώ είμαι ακόμη ο Δήμαρχος”. Μετά από αυτό, πραγματικά τον πήρα 2 Δευτέρες τηλέφωνο για να έρθω, να μην του δημιουργήσω προβλήματα, και τις 2 φορές μου είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα είναι Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα πρώτο δείγμα του πως ήθελε να συνεργαστούμε. Στη συνέχεια έγραψε ένα λιβελογράφημα στο προσφιλές για αυτόν μέσο, το facebook, εναντίον μου και εναντίον όλων των εργαζόμενων, βάζοντας κι ένα επαίσχυντο τραγούδι στο τέλος, “δώσε και σε εμένα μπάρμπα”. Προσέχω τις λέξεις μου, για να μην διωχθούμε για λόγω εξύβριση, αλλιώς δεν θα ήταν αυτές οι λέξεις που θα χρησιμοποιούσα».

 

«Παρελκυστική η συμπεριφορά του Δ. Δαλακάκη»

 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Ζεκερίδη και στο ζήτημα της παρουσίας του Δήμου Δοξάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη στο facebook. Ο ίδιος εξήγησε τη στάση που αποφάσισε να τηρήσει αναφέροντας πως «είχα δει ότι ο καθένας ανέβαζε με την ετικέτα του Δήμου στο facebook ό,τι ήθελε. Εμείς όταν ήρθαμε δεν υπήρχε ιστοσελίδα. Βάλαμε την ιστοσελίδα, η οποία είναι απαραίτητη για τα τεχνικά μας έργα. Και τους είπα από εδώ και πέρα ό,τι θέλετε στην σελίδα. Απαγορεύεται να ανεβάζετε στο facebook ο,τιδήποτε με τον τίτλο του Δήμου. Αυτό τους είπα. Κατήργησα ότι έχει να κάνει με προσωπικές επιλογές. Δεν γίνονταν αναρτήσεις με μια συντονισμένη διαδικασία. Γιατί όταν ανεβαίνει κάτι με τον τίτλο του Δήμου Δοξάτου, σημαίνει ότι είναι αποδεκτό από τον Δήμο. Αφού κανένας δεν τον έβλεπε. Όποιος ήθελε ανέβαζε αυτά που ήθελε. Κι είχα κάποια παράπονα ότι οι επιλογές για το τι ανεβαίνει, είχαν ως στόχο να προωθήσουν κάποιους ή να αδικήσουν κάποιους άλλους. Εγώ δεν παρακολουθώ, δεν έχω facebook. Αυτοί ήταν οι λόγοι που με οδήγησαν σε κατάργηση. Και έβγαλε την άλλη μέρα ο κ. Δαλακάκης την εικόνα του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας για να πει ότι είμαι αυτός. Εκτός από… μπάρμπας, και… δικτάτορας».

Συνεχίζοντας τις αναφορές στα πεπραγμένα του κ. Δαλακάκη και στη στάση που τηρεί την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, ο κ. Ζεκερίδης επεσήμανε: «Είναι αλήθεια και εγώ του το αναγνωρίζω ότι ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια της θητείας του, γιατί δεν είχε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αν ήθελε κάτι να κάνει δεν μπορούσε. Ένα από αυτά που δεν μπορούσε να κάνει και κρατάει “πεθαμένο” ακόμη τον Δήμο μας, είναι ότι δεν έκανε τροποποίηση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο του 2019. Προσπάθησα στο Δημοτικό Συμβούλιο να περάσω μια τροποποίηση. Ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή που κάνουμε πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, την παρακολούθησε και μας τραβάει μια ένσταση. Περίμενα να δω τι θα γίνει, για να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο. Τον ρώτησα τι γίνεται και μου είπε να κάνω Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν θα την καταθέσει. Ορίζω Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη, κάνω μια δεύτερη Οικονομική την προηγούμενη Πέμπτη, την Παρασκευή βλέπω ένα χαρτί από την Αποκεντρωμένη για να απαντήσω στην ένσταση που κατέθεσε ο κ. Δαλακάκης. Αποτέλεσμα να πάει πίσω το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάνουμε τελικά Δημοτικό Συμβούλιο, πέντε ενστάσεις επί των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Μία από τις οποίες ήταν και για τον προϋπολογισμό. Απορρίφτηκαν όλες οι ενστάσεις του, εκτός, δυστυχώς για μένα, αυτή που αφορούσε τον προϋπολογισμό, όπου πραγματικά είχε δίκιο σε αυτό που έλεγε. Δεν λέω ότι είχε άδικο, αλλά επιλέγει να κάνει τις ενστάσεις του περίπου την 10η ημέρα, δηλαδή να εκπνεύσει ο χρόνος. Και εκεί μας ταλαιπωρεί. Αν δεν γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού, δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Επίσης, ο νυν Δήμαρχος Δοξάτου ανέφερε για τον πρώην Δήμαρχο ότι «δεν είχε στείλει δημοτικά τέλη από το 2017. Τους είπα, τα βγάλανε, τώρα βγάλαμε και του 2018. Έπρεπε να τα στείλω με κάποιο τρόπο. Δεν μπορούσα να κάνω σύμβαση με τα ΕΛΤΑ. Δεν υπάρχουν χρήματα στους κωδικούς. Κι έστειλα υπαλλήλους, όπως τον παλιό καλό καιρό, που μοίραζαν τα δημοτικά τέλη».

Όπως είπε ο κ. Ζεκερίδης, «ο κ. Δαλακάκης με κατηγορεί ότι πήγα και πήρα ασβέστη και χρώματα για το γραφείο μου και δεν έκανα διαγωνισμό. Όταν δεν είχε αφήσει ούτε ένα ευρώ σε κωδικούς που θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε όλα αυτά. Και τα πήρα. Στα χωριά χρειαζόμασταν ασβέστη για τα πεζοδρόμια, για την καθαριότητα. Με κατηγορεί, αλλά δεν δίνω σημασία και ούτε με νοιάζει. Βέβαια με ρώτησε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν έβαψα πράσινο ή κόκκινο το γραφείο με τα χρώματα που πήρα. Βλέπετε αν το έκανα πράσινο ή κόκκινο… (σ.σ. κανένα από τα δύο χρώματα δεν υπάρχει στο γραφείο του κ. Ζεκερίδη). Και η απάντησή μου ήταν ότι δεν ξέρω αν το έκανα πράσινο ή κόκκινο, αλλά τον Μπακούνιν τον έβαλα. Αν θέλετε, μπείτε μέσα να ενημερωθείτε σχετικά. Γιατί η αναφορά στο πράσινο ή στο κόκκινο είναι γνωστή γιατί έγινε και του πρόσθεσα κι εγώ και την αναρχία με τον Μπακούνιν».

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη στάση του κ. Δαλακάκη στην τρέχουσα θητεία, ο κ. Ζεκερίδης τόνισε πως «η συμπεριφορά του είναι παρελκυστική» και πρόσθεσε: «Τώρα κάναμε δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο για να διορθώσουμε αυτή την ένστασή του που έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη και αφορούσε τα μέτρα πυροπροστασίας, και πάλι θα μας κάνει ένσταση. Ελπίζω να μην ευδοκιμήσει και δεύτερη φορά, για να μπορέσω να κάνω κάποια σύμβαση, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Δεν έχω τίποτα. Δεν έχω λεφτά σε κανένα κωδικό για να κάνουμε κάτι. Ό,τι έχω τα εξαντλώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος».

 

«Χρωστάμε 2,5 εκ. ευρώ και κάθε μέρα έρχονται αγωγές στον Δήμο»

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης μίλησε και για τα οικονομικά του Δήμου, σύμφωνα και με όσα ισχυρίζεται ο κ. Δαλακάκης. Όπως εξήγησε ο κ. Ζεκερίδης για το ταμείο του Δήμου, ο ίδιος μιλάει «σύμφωνα με στοιχεία υπογεγραμμένα από τις υπηρεσίες, γιατί τίποτε δεν λέω με βάση δικούς μου υπολογισμούς». Για το εν λόγω θέμα, ο Δήμαρχος Δοξάτου σημείωσε: «Η υπηρεσία μας μου είπε ότι στις 30/8/2019 τα τακτικά αποθεματικά, από τα οποία μπορούμε να πληρώσουμε, είναι 474.000 ευρώ. Όμως, θα έπρεπε να είναι συνολικά 800.000 ευρώ, γιατί μέσα σε αυτά είναι το σχέδιο πόλης του Δήμου Δοξάτου (224.000 ευρώ) και είναι 583.000 ευρώ από ένα Φ.Π.Α. που μας έχουν επιστρέψει. Μας είχαν ζητήσει να το αποδώσουμε στο κράτος και δεν το κάναμε, όπως και άλλοι Δήμοι. Κάποιοι το απέδωσαν, κάποιοι το κράτησαν και δεν το χρησιμοποίησαν, για να μπορούν αν χρειαστεί να το αποδώσουν. Και κάποιοι, όπως εμείς, όταν αναλάβαμε, το χρησιμοποιούσαμε σε ένα ύψος 350.000 ευρώ. Άρα, λοιπόν, αυτά τα 474.000 ευρώ είναι ένα χρέος ύψους 350.000 ευρώ στο ταμείο μας. Κι εγώ είπα, επειδή βασικός μου στόχος από την αρχή είναι να πληρώσω αυτούς που χρωστάω και χρωστάμε και της Μιχαλούς, με ό,τι μπορώ να χρησιμοποιήσω θα τα πληρώσω κι αν ποτέ επειγόντως με ζητήσουν κάτι από αυτά, όπως το Φ.Π.Α., θα κάνω ένα δάνειο και θα τα δώσω. Δεν φοβάμαι να κάνω και δάνειο, με τη διαδικασία που προβλέπεται. Δεν φοβάμαι να το προτείνω. Στόχος μου είναι να πληρώσουμε τον κόσμο. Στον κόσμο χρωστούσαμε, καταγεγραμμένα, 1.800.000 ευρώ την ημέρα που ανέλαβα. Έκτοτε έγιναν 2.500.000 ευρώ, γιατί κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, έρχονται αγωγές, οι οποίες μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει και πρέπει να τις πληρώσουμε. Και επειδή είμαστε υποχρεωμένοι, βάσει του νόμου, να προσφεύγουμε σε ανώτερο βαθμό, πληρώνω και τους δικηγόρους για τις εφέσεις και θα πληρώσω κάποια στιγμή και τα χρήματα, γιατί με το νόμο σχετικά με το αθέμιτο κέρδος, κερδίζουν στα δικαστήρια όλες τις αποφάσεις. Βέβαια, με τις εφέσεις, νομίζω θα μπορέσουμε να μικραίνουμε το ποσό που θα επιδικάζεται. Ή τέλος πάντων να μπούμε σε μια διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να δούμε πως θα περιορίσουμε αυτά τα έξοδα. Είμαστε περίπου στα 2,5 εκ. ευρώ και σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 40 αναθέσεις μέσω της Οικονομικής Επιτροπής σε δικηγόρους για να υπερασπιστούν αυτά τα θέματα. Γιατί δυστυχώς όταν ψάξαμε το δικαστικό μας αρχείο, βρήκαμε μέσα τελεσίδικες αποφάσεις που δεν πληρώθηκαν και είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να πληρώσουμε και τόκους υπερημερίας. Και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, γιατί δεν υπάρχουν στους κωδικούς χρήματα. Και οι τόκοι υπερημερίας προστίθενται κανονικά κάθε ημέρα».

Ειδικότερα για το πώς χειριζόταν τα νομικά ζητήματα του Δήμου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και πώς η νέα, ο κ. Ζεκερίδης επεσήμανε: «Βλέπω ότι υπήρχαν αναθέσεις σε κάνα δυο δικηγόρους. Εγώ, με το που ήρθα, πήρα τον Δικηγορικό Σύλλογο και ζήτησα τους νέους δικηγόρους του Δήμου μας. Και μου έδωσαν έναν κατάλογο με νέους δικηγόρους του Δήμου μας. Σε αυτούς αναθέτω τα πάντα. Με σειρά και κυκλικά». «Για αυτό έχουμε τις αντιδράσεις που έχουμε. Δεν με νοιάζει καθόλου. Δεν χρειάζομαι ούτε δημοσιότητα, ούτε τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Ζεκερίδης.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα οικονομικά του Δήμου Δοξάτου, ο Δήμαρχος σημείωσε: «Άλλα ποσά που υπολόγισε, ήταν το 1 εκ. από τα κληροδοτήματα, στα οποία δεν ξέρουμε τι γίνεται. Έχουμε ακίνητα στην Καβάλα, που πρέπει να κάνουμε κάποιες εργασίας και να έχουμε έσοδα. Είναι στην τύχη τους πεταμένα. Έχουμε από το κληροδότημα του Καλαμπακίου 2 διαμερίσματα στην Αθήνα, το ένα είναι κενό, το άλλο έχουμε ένα ζευγάρι μέσα, με το οποίο δεν κάναμε ένα συμβόλαιο. Δεν μπορούν να πάρουν επιδότηση ενοικίου, γιατί δεν έχουμε ένα συμβόλαιο. Έχουμε δε διαμερίσματα από το κληροδότημα του Δοξάτου στην Αθήνα, στα οποία ούτε ξέρουμε αν μένουν ή δεν μένουν. Είπαν ότι στο ένα μένει μια κοπέλα μέσα, δεν την είδε κανείς. Ποτέ δεν έχουμε δει να κατατίθενται χρήματα σε ένα λογαριασμό από αυτή την κυρία, αν είναι βέβαια εκεί».

Όπως είπε, ο ίδιος θα πάρει νομικό σύμβουλο, μέσω διαδικασίας, η οποία οδεύει προς ολοκλήρωση: «Είναι η κ. Ελευθερία Κατσουπάκη, ως επιστημονική συνεργάτιδα. Για να μου οργανώσει όλη αυτή την προσπάθεια που είναι τεράστια. Συμβουλεύομαι και τον ξάδερφό μου, τον Πασχάλη τον Ταυρίδη. Φαντάζομαι δεν θα μου πουν ότι τον έχω σε μαύρη εργασία. Ξάδερφος μου είναι και τα λέμε όταν βρισκόμαστε για ένα κρασί. Προσπαθώ να βρω σε αυτό τον κυκεώνα μια λύση στο τι θα κάνω».

Ακόμη, για τα οικονομικά του Δήμου, ο κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Λέει ότι υπάρχει 1,5 εκ. ευρώ στα έκτακτα γενικά. Ουσιαστικά τα 900.000 ευρώ από αυτά είναι ΣΑΤΑ των χωριών που δεν χρησιμοποίησε. Το ταμείο μας έχει γράψει για κάθε χρόνο τι ΣΑΤΑ έμενε αχρησιμοποίητη. Έφτασε τις 900.000 ευρώ. Και τα παρουσιάζει σαν χρήματα που μας άφησε, ενώ θα έπρεπε να ντρέπεται και να πει ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να τα κάνει έργα στα χωριά και δεν τα έκανε». Επίσης, μιλώντας στην «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος Δοξάτου τόνισε ότι «στα έκτακτα ειδικευμένα που είναι 420.000 ευρώ, τα 140.000 ευρώ είναι για πυροπροστασία. Όταν μιλήσαμε με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής, μου είπε ότι το κράτος δίνει για πυροπροστασία περίπου 30.000 ευρώ τον χρόνο. Πώς μαζεύτηκαν 140.000 ευρώ; Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ! Και έχουμε καμένο δάσος στα Κύργια αυτή την περίοδο. Αυτά τα λεφτά, στην πρώτη τροποποίηση προϋπολογισμού που κάναμε, τα χρησιμοποιήσαμε κακώς –είχε δίκιο για την ένσταση που έκανε και δικαιολογημένα η Αποκεντρωμένη την αποδέχθηκε- για να πάρουμε κυρίως μηχανήματα, για να καθαρίσουμε τα πρανή και τα δάση για να μην έχουμε φωτιά. Και κάποια χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά για την πυροπροστασία. Και για αυτό δεν εγκρίθηκαν. Όμως, πρέπει να σημειώσει κανείς ότι αυτά τα 140.000 ευρώ που συνυπολογίζει σε αυτά που μας άφησε, είναι χρήματα τα οποία έπρεπε κάθε χρόνο να χρησιμοποιούνται για την πυροπροστασία του Δήμου. Και βέβαια δεν συζητάμε αν είχαμε Πολιτική Προστασία οργανωμένη. Είναι για να γελάει κανείς…».

Τέλος, για το κομμάτι των οικονομικών, ο κ. Ζεκερίδης υπογράμμισε ότι οι προϋπολογισμοί που γίνονται τώρα «είναι προϋπολογισμοί ανάγκης» και πρόσθεσε: «Ακόμη και για το 2020 θα κάνουμε προϋπολογισμό ανάγκης, γιατί δεν έχει καθόλου έσοδα ο Δήμος μας. Δεν είχαν σταλεί δημοτικά τέλη από το 2017. Επειδή όμως τα έσοδα του Δήμου μας το 2018-2019 είναι πάρα πολύ χαμηλά, για αυτό ο προϋπολογισμός του 2020 που βασίζεται σε αυτά τα έσοδα, συν 5% περίπου, θα είναι κι αυτός ένας σφικτός προϋπολογισμός. Θεωρώ όμως ότι από τον Φεβρουάριο που θα κάνουμε την πρώτη τροποποίηση, όπου εκεί μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εσόδων μας, γιατί θεωρώ ότι θα εισπράξουμε από τα δημοτικά τέλη, θα μπορούμε να κάνουμε έναν οιονεί δικό μας προϋπολογισμό και να μπούμε σε μια σειρά από το 2021. Θα έχουμε 3 χρόνια και νομίζω είναι σημαντικό για εμάς να εφαρμόσουμε αυτά που είπαμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

 

«Όταν είσαι σκοτωμένος με 2 από τους 4 Διευθυντές ενός Οργανισμού πώς θα δουλέψεις;»

 

Ο κ. Ζεκερίδης μίλησε στην «Εργασία… συν» και για τις σχέσεις του προηγούμενου Δημάρχου με τις υπηρεσίες του Δήμου: «Ήταν απαράδεκτες. Όταν είσαι σκοτωμένος με 2 από τους 4 Διευθυντές ενός Οργανισμού πώς θα δουλέψεις; Προχθές ήταν στα δικαστήρια με τον έναν από αυτούς και ο άλλος ήταν μάρτυρας του πρώτου». Επίσης, για το ίδιο θέμα επεσήμανε: «Μια σειρά υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έφυγαν από το Δήμο κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Δαλακάκη. Αυτή τη στιγμή έχουμε τουλάχιστον 2 που δήλωσαν και θα έρθουν με την κινητικότητα. Πριν μόλις λίγες ημέρες είχαμε την χαρά να έχουμε 3 διορισμούς από την Κ3, μονίμων υπαλλήλων, ένας που μπήκε στην υπηρεσία ενταλμάτων και δύο, ένας υδραυλικός και ένας ηλεκτρολόγος, οι οποίοι πήγανε στους όρχους».

 

«Αρνηθήκαμε πάρουμε από τον ΤΑΡ αυτά που έδιναν σε όλους τους Δήμους»

 

Ο Δήμαρχος Δοξάτου σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το Τμήμα Περιβάλλοντος από τους 2 συρμούς λειτουργεί ο 1, για την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων λειτουργεί 1 απορριμματοφόρο, τα απορριμματοφόρα μικρής χωρητικότητας δεν συμμετέχουν στην αποκομιδή, 4 απορριμματοφόρα είναι ακινητοποιημένα από το 2016, από τα 2 JCB λειτουργεί το 1, τα 2 γκρέιντερ είναι ακινητοποιημένα και από τα 2 καλαθοφόρα λειτουργεί το 1. «Αυτή είναι η κατάστασή μας. Και αρνηθήκαμε να πάμε στον TAP να πάρουμε αυτά που έδιναν σε όλους τους Δήμους. Που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν και την υπηρεσία πρασίνου και περιβάλλοντος και καθαριότητας και να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα» επεσήμανε ο κ. Ζεκερίδης, ο οποίος υπογράμμισε: «Κάναμε επαφή και επικοινώνησα με τον ΤΑΡ. Για εμάς είναι σημαντικό το τι θα μας δώσει, για να δω τι θα βάλω στον προϋπολογισμό. Δεν μπορώ να μείνω έτσι. Πρέπει να βάλουμε την προμήθεια οχημάτων στον προϋπολογισμό. Αν τα πάρω από τον ΤΑΡ, θα αποδεσμεύσω κεφάλαια για άλλες δράσεις. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο».

 

«Απόλυτη προτεραιότητα το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου»

 

Ο κ. Ζεκερίδης ρωτήθηκε και για το θέμα των έργων του Δήμου Δοξάτου και σχετικά με τον Βιολογικό Δοξάτου σημείωσε πως «είναι σε εξέλιξη και οι εταιρείες έκαναν μεταξύ τους ενστάσεις. Αν ευοδωθεί κάποια από τις προσφυγές αυτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν ξέρω αν θα τελειώσει και στη δική μου τετραετία». Ακόμη, επεσήμανε πως από τον κατάλογο που είχε βγάλει στη δημοσιότητα ο κ. Δαλακάκης, «υπάρχουν έργα που βρίσκονται σε προετοιμασία δημοπράτησης, σε έγκριση μελέτης, σε φάση που πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη».

Όσον αφορά το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου, ο κ. Ζεκερίδης εξήγησε πως «όταν πήγα στην Περιφέρεια και είδα τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος θα έρθει για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με ρώτησε τι θέλω για το Δήμο, του είπα για το Γυμνάσιο – Λύκειο. Γιατί είναι απόλυτη προτεραιότητα». Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ανέφερε: «Δεν ξέρω ποια λύση θα δοθεί, αλλά θα δοθεί λύση. Θα ξεκινήσουμε τώρα και θα δώσουμε λύση. Οι μεν λένε να γκρεμιστεί, οι δε λένε να διορθωθεί και να τα αφήνουμε στην άκρη, γιατί δεν υπάρχει συμφωνία, δεν με εκφράζει. Θα κάνουμε την τεχνική μελέτη και την συγκριτική οικονομική για το τι σημαίνει το διορθώνων και τι σημαίνει το κατασκευάζω ένα καινούργιο και θα δώσουμε λύση. Ό,τι δεν ξέρω στις υπηρεσίες πηγαίνω. Γιατρός είμαι. Δεν είμαι Δήμαρχος προοπτικής. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μου. Φρόντισα αυτό το δίμηνο να δημιουργηθεί μια καλή και ανθρώπινη σχέση. Οι απόψεις βλέπω ότι όλο μετατίθενται προς το γκρέμισμα και στην ανέγερση νέου σχολείου. Δεν υπάρχει απόφαση. Η μελέτη θα γίνει για το ένα ενδεχόμενο απέναντι στο άλλο. Και θα δούμε τι θα γίνει τελικά. Εγώ αυτό που θέλω να εξασφαλίσω είναι, αν οι οικονομικές αναλύσεις δείξουν ότι πρέπει να γκρεμιστεί, να εξασφαλίσω ότι θα γίνει. Είπα πως εγώ θέλω να γίνει μια μελέτη για το γκρεμίζω και χτίζω και όταν φτάσουμε να κάνουμε το έργο να είναι ενιαίο. Όχι χώρια το γκρεμίζω και χώρια το χτίζω και αφήνουμε στο διηνεκές το πότε θα ξαναγίνει. Και συμφώνησαν ότι αν πάμε σε αυτή τη λύση και οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν. Έχει πολλά χρόνια η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει μελέτες. Είπε πως θα μας χρηματοδοτήσει και την μελέτη, αφού το βάζω σε απόλυτη προτεραιότητα. Και σαφώς, αν φτάσουμε σε μια τέτοια λύση, η προκήρυξη θα γίνει ενιαία και θα εξασφαλίσουμε και το χτίσιμο. Δεν θα το αφήσω. Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το κάποιοι λένε έτσι και κάποιοι λένε αλλιώς. Αν η πρόταση είναι να γκρεμιστεί και να χτιστεί, εγώ αυτό θα κάνω κι ας με κατηγορούν όποιοι με κατηγορούν. Αλλά θα διασφαλίσω πρωτίστως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γκρεμιστεί και μετά να μην χτιστεί. Ως Δήμαρχος θα κληθώ να αποφασίσω με βάση τις εισηγήσεις των υπηρεσιών».

Ο Δήμαρχος Δοξάτου ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο το σχολικό συγκρότημα να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών. «Είναι αστείο ότι το ζήτησε ο Οργανισμός Μετανάστευσης. Έγιναν όλοι γνώστες μιας ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας ότι θα γίνουν τάξεις προετοιμασίας και στο Καλαμπάκι, αν χρειαστεί. Θα γίνουν σε ένα σωρό σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε : «Δεν έγινε καμία συζήτηση με το Δήμο, ούτε με δική μας πρωτοβουλία ούτε με κανενός άλλου». Ακόμη, σημείωσε: «Εγώ με τους μετανάστες δεν έχω τίποτα. Αν θα μπορούσα να βοηθήσω, θα βοηθούσα. Ούτε μου το ζήτησαν. Ούτε παρενέβη για να ζητήσω. Η αναφορά που έγινε αφορά στις τάξεις προετοιμασίας που προβλέπεται να γίνουν και στο Καλαμπάκι, αν χρειαστούν».

 

«Η γαλέρα έχει αυτούς που τραβάνε κουπί. Θα το τραβήξουμε»

 

Ένα ακόμη θέμα που θίχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κ. Ζεκερίδη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ήταν και αυτό των προμηθειών και ειδικότερα το πού χρεώνονται οι προμήθειες του Δήμου. Όπως είπε ο Δήμαρχος Δοξάτου, «αύριο – μεθαύριο εγώ θα παραδώσω σε κάποιον, ίσως σε έναν άλλο, ίσως στον κ. Δαλακάκη, που είπε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Εγώ τι θα παραδώσω; Εντάξει, αυτός μου είπε ότι έχει αδειάσει το γραφείο και να πάρω το κλειδί και να πάω. Τα δικαστικά αρχεία τα έψαχνα και δεν ήξερα τίποτα». Ο κ. Ζεκερίδης εξήγησε ότι περίπου δύο μήνες πριν αναλάβει καθήκοντα απομακρύνθηκε η Γραμματέας του Δημάρχου και ο ίδιος βρήκε μια εργαζόμενη μέσω 8μηνου προγράμματος. Βέβαια, συνέχισε ο κ. Ζεκερίδης, ο ίδιος φρόντισε να μεταφερθεί μία υπάλληλος στο γραφείο του, η κ. Καλλιόπη Τρούτπεγλη «με τεράστια εμπειρία, η οποία ήταν στο Δοξάτο και απέδιδε το 10% των δυνατοτήτων της, γιατί είναι μια γυναίκα με τεράστια εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει κάνει σε μεγάλους Δήμους ιδιαιτέρα του Δημάρχου και μου έχει λύσει τα χέρια».

Επίσης, ο κ. Ζεκερίδης τόνισε ότι πολύ γρήγορα θα οργανωθεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο στο Δήμο Δοξάτου, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους του Δήμου: «Αρχίζουμε σιγά σιγά με μια καλή διάθεση, με μια καλή θέληση συνεργασίας, ξέροντας τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ξέροντας ότι δύσκολα θα σηκώσουμε κεφάλι. Αλλά προσπαθούμε. Η γαλέρα έχει αυτούς που τραβάνε κουπί. Θα το τραβήξουμε. Θα πάει μπροστά ο Δήμος μας. Είναι σίγουρο».

 

«Καταγράφω την υπάρχουσα κατάσταση και προχωράω»

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που περίμενε, όταν ήταν υποψήφιος Δήμαρχος, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε: «Όταν ήμουν υποψήφιος, έλεγα τι θα κάνω, όταν θα βρεθώ στο Δημαρχείο, αν και δεν πίστευα ότι θα ήμουν αυτός που θα είναι Δήμαρχος. Ωστόσο ασχολιόμουν με αυτό που θα κάνω. Κι όχι με το τι θα δω. Το ίδιο κάνω και τώρα. Δεν με ενδιαφέρει το πως φτάσαμε εδώ. Εγώ καταγράφω μια κατάσταση που βρήκα σήμερα και πως θα την αντιμετωπίσω. Καταγράφω την υπάρχουσα κατάσταση και προχωράω».

Τέλος, για το ποιοι είναι οι στόχοι που θα ήθελε να ευοδωθούν στο τέλος της θητείας του, ο κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Από την αρχή που ανέλαβα, είπα πως θέλω να αφήσω έναν Δήμο με εσωτερική λειτουργία που θα δουλεύει ρολόι, με ανθρώπινες σχέσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Μια πολύ καλή σχέση με τους δημότες, λέγοντάς τους την αλήθεια και χωρίς να τους χτυπάω την πλάτη και να τους κάνω αυτό που θέλουν. Να αυξήσω την εισπραξιμότητα των δημοτικών τελών, που θεωρώ απαράδεκτη να είναι στο 50%. Δηλαδή είναι 50% οι βλάκες που πληρώνουν και 50% οι έξυπνοι που δεν πληρώνουν; Να μπορέσω να κάνω προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα με βοηθήσουν να λύσω θέματα. Και αυτό που θα κάνω –και ήδη το έχω βάλει σε ένα δρόμο- είναι οι δύο σύμβουλοι του Δημάρχου που θα μπουν στην Τεχνική Υπηρεσία, τοπογράφος και μηχανικός. Θέλω να ενισχύσω την Τεχνική μας Υπηρεσία, γιατί όταν πήγα στην Διαχειριστική Αρχή, μετά την Περιφέρεια, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια θάλασσα με σούπα, όσον αφορά το τι έργα μπορούμε να κάνουμε, κι εμείς δεν έχουμε κουτάλι να φάμε, διότι δεν έχουμε κάνει ούτε μια τεχνική μελέτη. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, ο Δήμος Δοξάτου είναι ο μόνος Δήμος που δεν έχει εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο, δεν εκπονήθηκε καμία μελέτη στρατηγικού χαρακτήρα για τη χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ, είναι ο μοναδικός Δήμος που δεν υπέβαλε καμία πρόταση έργου στο νέο Leader, δεν αξιοποίησε τα ακίνητα του Δήμου, δεν έχει γίνει η νομιμοποίηση των περισσότερων δημοτικών κτηρίων και είμαστε σε εξέλιξη να τα αδειοδοτήσουμε, και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων». Πάντως, η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία από την πλευρά του κ. Ζεκερίδης, καθώς ο Δήμαρχος Δοξάτου υπογράμμισε: «Δεν θέλω να έχετε την εικόνα του μαύρου για το Δήμο μας. Έχουμε μπόλικο φως μπροστά μας. Θα πάμε μπροστά. Είμαι βέβαιος».