Ακόμη μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, με το σώμα να ξεκινάει τις εργασίες του στις 5 το απόγευμα και να τις ολοκληρώνει στις 11.30 το βράδυ. Συνολικά τέθηκαν προς συζήτηση 47 θέματα, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν στιγμές έντασης με εκατέρωθεν αιχμές και επιθέσεις, κυρίως εκτός μικροφώνων, ανάμεσα στις παρατάξεις «Πόλη και Ζωή» και «Project για τη Δράμα». Το θέμα που προκάλεσε την ένταση αφορούσε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, καθώς, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Olympus Bank.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, συνεχίζοντας τηλεοπτική αναφορά την ίδια ημέρα της υποψήφιας Δημάρχου της παράταξης κ. Παρθένας Κιόρτεβε, στην προ ημερήσιας διάταξης τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:
«Ως γνωστόν ο Δήμος της Δράμας επί θητείας Κυριάκου Χαρακίδη μετέφερε ένα πολύ μεγάλο ποσό των αποθεματικών του Δήμου στη Συνεταιριστική Τράπεζα, το οποίο βέβαια όταν πλέον δημιουργήθηκε το ζήτημα με τα Capital Controls και το πρόβλημα που είχαμε ως χώρα και την επισφάλεια που υπήρχε με τις μη συστημικές τράπεζες, θυμίζω ότι είχαμε αποφασίσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μεταφέρουμε ένα ποσό από τη Συνεταιριστική στις συστημικές τράπεζες, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων. Και θυμίζω φυσικά ότι τότε η μόνη παράταξη που αντέδρασε, απ’ ότι θυμάμαι, έντονα τουλάχιστον ήταν η “Πόλη και Ζωή”.
Σήμερα βρισκόμαστε με μια πραγματικότητα. Βρισκόμαστε με ανθρώπους που τρέχουν τέλος πάντων να λύσουν το θέμα στην Εθνική Τράπεζα, που ευτυχώς διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις τους, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είχανε μερίδια τα οποία φυσικά έχουν γίνει κουρελόχαρτα. Το ερώτημα που τίθεται όταν κλείνει μία τράπεζα, είναι γιατί έκλεισε αυτή η τράπεζα και προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με το μάνατζμεντ, το οποίο υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια, που προσπάθησαν να την κρατήσουν ανοιχτή, κυρίως έχει με το γιατί έφτασε να έχει τα προβλήματα που έχει αυτή η τράπεζα. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, το μεγαλύτερο ζήτημα στις τράπεζες είναι ο δανεισμός. Το ότι δινόταν δηλαδή δάνεια από τη Συνεταιριστική Τράπεζα δίχως εγγυήσεις στην πραγματικότητα. Κι αυτά τα δάνεια τα έπαιρναν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν στην επιχειρηματική πιάτσα, ήταν κοντά τότε σε μια παρέα του Επιμελητηρίου και φτάσαμε σήμερα λοιπόν να έχουμε αυτό το πρόβλημα».
Το ερώτημα που έθεσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσιαμπούσης, ήταν το εξής: «Ποιοι από τους υποψηφίους Δημάρχους έχουν δανειοδοτηθεί για τις επιχειρήσεις τους ή προσωπικά από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, με τι εγγυήσεις και αν έχουν αποπληρώσει αυτά τα δάνεια, σε τι ύψος τα έχουν αποπληρώσει, πού βρίσκονται, ώστε να φανεί αν αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά έχουν φταίξει, έχουν φταίξιμο στο ότι η τράπεζα έφτασε εκεί που έφτασε». Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιαμπούσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχουν 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι, η κ. Κιόρτεβε απάντησε ήδη ότι δεν έχει λάβει δάνειο, οπότε ο ίδιος θέτει το ερώτημα προς τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκο Χαρακίδη.
Λίγη ώρα αργότερα, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Χαρακίδης ο οποίος αρχικά σημείωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πού μπορούν να φτάσουν όταν ξεκινάμε μια προεκλογική περίοδο με αυτά τα δεδομένα».
Όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, «οι τοποθετήσεις των χρημάτων του Δήμου –και νομίζω όλων των φορέων- είναι ετήσιες. Αν θέλει ο Δήμος το 2014 να τα έχει στη Συνεταιριστική, τα έχει στη Συνεταιριστική. Εάν θέλει στην Εθνική το ’15, το ’16, το ’17. Το ’23 φταίει ο Χαρακίδης αν είχε ο Δήμος τα χρήματά του στη Συνεταιριστική; Όταν ήταν η Δημοτική Αρχή η παράταξή μας κι εγώ Δήμαρχος, παραλάβαμε τα αποθεματικά του Δήμου με επιτόκια του επιπέδου του 0,25, του 0,50 κοκ. Μπήκαμε σε μια διαδικασία του 3,80. Τον τόκο τον οποίο παίρναμε ήταν σχεδόν το 1/3 και παραπάνω της ΣΑΤΑ που παίρναμε και πήγαιναν φυσικά σε έργα. Άρα το τι γίνεται το ’23 με το τι έγινε το ’13 ή το ’14 αν θέλετε, γιατί μέχρι το ’14 τον Αύγουστο ήμασταν εμείς, δεν βλέπω που ήταν το μεμπτό». Ακόμη ο κ. Χαρακίδης επεσήμανε: «Κάνετε αναφορά για τα κουρελόχαρτα που έχουν μείνει στους επενδυτές. Κι όποιος το λέει αυτό. Πόσα κουρελόχαρτα έχετε εσείς στα χέρια σας; Γιατί εγώ έχω 650. Κι από μένα και πάνω θα είναι ένας ή δύο ακόμη. 650 κουρελόχαρτα έχω».
Σχετικά με τα δάνεια από τη Συνεταιριστική, ο κ. Χαρακίδης, απευθυνόμενος προς την κ. Κιόρτεβε, ανέφερε: «Εγώ πήρα. Εσείς για ποιο λόγο θα παίρνατε; Το στυλό που κρατάτε μπορεί να είναι του νοσοκομείου. Το ημερολόγιο που έχετε μπροστά σας μπορεί να είναι μιας φαρμακευτικής εταιρείας, είστε δημόσιος υπάλληλος, δεν κάνετε καμία επένδυση. Όσον αφορά για τον σύζυγό σας, ιδιαίτερα μαθήματα έκανε, τουλάχιστον 7 χρόνια που έμπαινε στο σπίτι μου, και δεν βλέπω γιατί θα μπορούσατε να πάρετε δάνειο 100 ευρώ για επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εγώ, λοιπόν, ήμουν επιχειρηματίας και είμαι επιχειρηματίας. Και θέλω να σας πω ότι αν αναφέρεστε σε επιχείρηση, στην οποία δεν είμαι από το 2010, τότε κάνετε ένα ακόμη μεγαλύτερο σφάλμα. Για δε τις δύο επιχειρήσεις που κλείσανε, όπως είναι ο Διόνυσος και ο Βορέας, που έχετε και στην παράταξή σας και τον κ. Χρυσοχοΐδη που έχει πληροφόρηση εκ των έσω, έχουν καταπέσει τα δάνεια που είχε με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Για τον μεν Διόνυσο, από 6 εγγυητές, πληρώσαμε οι 2, για τον δε Βορέα από τους 3 εγγυητές πληρώνω ανελλιπώς εγώ και η γυναίκα μου και μπορώ να σας το διαβεβαιώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όταν βγαίνετε, λοιπόν, να μιλήσετε καλά είναι να είστε πιο προσεκτική».
Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε: «Για οποιαδήποτε άλλη οφειλή υπάρχει στη ΔΟΥ, είμαστε συνεπέστατοι.
Οι επιχειρήσεις το 2010 με την κρίση, αυτό που έχουν υποστεί δεν έχει ξαναγίνει. Εμείς το 2011 είχαμε 4,5 εκ. τζίρο και φτάσαμε στις 750.000. Όλες οι επιχειρήσεις είχαν κλυδωνιστεί και οι περισσότερες έχουν κλείσει.
Εμείς είμαστε ακόμη και δουλεύουμε. Και μάλιστα επενδύοντας και στη δουλειά μας, αλλά και σε άλλες εταιρείες, όπως πρόσφατα προχωρήσαμε σε μία εξαγορά. Δεν μπορώ να διανοηθώ δηλαδή το αν μια επιχείρηση χρωστάει στην τράπεζα, το έχετε κάνει ποινικό αδίκημα. Το αν φοροδιαφεύγει κάποιος, που είναι ποινικό αδίκημα, δεν μιλάμε. Αν είναι να πάμε έτσι στις εκλογές, να ξέρετε με το ίδιο νόμισμα θα είναι και χειρότερα. Δεν το λέω απειλώντας».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Κιόρτεβε, για να απαντήσει επί προσωπικού, και ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Χαρακίδης με κατηγορεί ότι κλέβω υλικά από το νοσοκομείο. Το στυλό το έχω αγοράσει. Ότι έχω σημειωματάρια από φαρμακευτικές. Είναι του Υφαντή το σημειωματάριο, που μου το έχει κάνει δώρο ο φίλος που δουλεύει στον Υφαντή. Και κατηγορήσατε τον σύζυγό μου, ο οποίος ήταν αδιόριστος εκπαιδευτικός, δεν ήταν διορισμένος. Εδώ και 3 χρόνια έχει διοριστεί στο δημόσιο και δεν κάνει προφανώς ιδιαίτερα. Όταν ερχόταν στο σπίτι σας ήταν αδιόριστος εκπαιδευτικός, που έκανε ιδιαίτερα. Πραγματικά εάν συνεχίσουμε έτσι…». «Θέλω να πάρετε πίσω αυτά που έχετε πει», πρόσθεσε η κ. Κιόρτεβε.
Επί προσωπικού έλαβε τον λόγο για να απαντήσει και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέφερε: «Ο Χρυσοχοΐδης ως εφοριακός υπάλληλος γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το φορολογικό απόρρητο και ποια είναι τα όρια. Ο Χρυσοχοΐδης δεν μιλάει και δεν κατηγορεί για δεδομένα της υπηρεσίας μας που είναι απόρρητα, ούτε διαδίδει. Γιατί αν το έφτιαχνε αυτό, κάποιοι δεν θα τολμούσαν να περάσουν από εδώ μέσα. Να ξέρετε κ. Χαρακίδη, ο Χρυσοχοΐδης δεν διαδίδει ειδήσεις ή δεδομένα τα οποία υπάρχουν μέσα στην Εφορία. Εάν μου δώσετε εσείς το ΟΚ, εγώ μπορώ να τα πω». «Θα παρακαλούσα να ανακαλέστε για αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Αργότερα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως «δεν έχω κανένα δάνειο στη Συνεταιριστική. Είχα καταθέσεις. Είχα μερίδες. Δάνειο δεν έχω».