Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, το θέμα που ξεχώρισε από την ημερήσια διάταξη και κατέλαβε τον μεγαλύτερο χρόνο συζήτησης αφορούσε την «Αναδοχή οφειλών ΔΕΚΠΟΤΑ προς Ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ και τρίτους από τον Δήμο Δράμας».

Όπως είναι γνωστό, τον Μάρτιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας είχε αποφασίσει τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, είχε οριστεί εταιρεία η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, είχε εισαχθεί η «Εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.)», όμως τελικά το θέμα δεν συζητήθηκε και αποσύρθηκε, αφού είχαν προηγηθεί προφορικές διεργασίες, εκτός διαδικασίας συνεδρίασης, μεταξύ του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα δεν αφορούσε την τελική έκθεση εκκαθάρισης, αλλά την αναδοχή συγκεκριμένων χρεών της ΔΕΚΠΟΤΑ και συγκεκριμένα προς ΕΦΚΑ και Εφορία, καθώς και προς 4 ιδιώτες οι οποίοι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Οι εν λόγω οφειλές είναι προς τον ΕΦΚΑ ύψους 3.678,10 ευρώ, προς τη ΔΥΟ ύψους 67.109,15 ευρώ ως κύρια οφειλή και ύψους 39.992,59 ως προσαυξήσεις, καθώς και ύψους 3.732,36 ευρώ, ύψους 12.162,02 ευρώ, ύψους 10.260,24 ευρώ και ύψους 7.912,43 ευρώ προς 4 ιδιώτες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Δράμας κ. Δημήτρης Δαλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις απαλοιφές τόκων και προσαυξήσεων που θα κερδίσει ο Δήμος εφόσον προχωρήσει στην αναδοχή των συγκεκριμένων οφειλών.

Η ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα είχε χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς καταγράφηκαν 13 θετικές ψήφοι, 12 αρνητικές και 1 «παρών». Πάντως, παρά το θετικό αποτέλεσμα, το θέμα δεν εγκρίθηκε, καθώς, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή εν προκειμένω 17 θετικές ψήφοι (το 50%+1 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου). Θετικά ψήφισαν η Δημοτική Αρχή, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μουχτάρης. Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «Πόλη και Ζωή», «Project για τη Δράμα» και «Προοπτική για τη Δράμα». «Παρών» ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ουσιαστικά οι ενστάσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προήλθαν από το γεγονός ότι στο σώμα δεν εισήλθε συνολικά η τελική έκθεση εκκαθάρισης, αλλά μεμονωμένες οφειλές. «Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης επιλέγετε να προχωρήσετε στην εκκαθάριση», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «μπακαλίστικη εκκαθάριση», ζητώντας να έρθει στο σώμα η πλήρης εκκαθάριση, η οποία θα αντιπροσωπεύει πραγματικά δεδομένα. Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο της παράταξής του, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος στάθηκε στο σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ανεξαρτήτως προσώπων, τονίζοντας πως είναι δίκαιο να πληρωθούν.