ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Το αποτύπωμα «ακρίβειας» στον τουρισμό – Φρένο σε μέρες διαμονής

 

Είναι λυπηρό αλλά είναι γεγονός. Αυτό που ονειρευόμασταν μια ζωή, αυτό που ονειρευόμασταν όλο τον χειμώνα, οι διακοπές μας στα νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι, αυτό που πολλοί δικαίως χαρακτήρισαν σαν κομμάτι του «ελληνικού τρόπου ζωής», είναι πια παρελθόν. Οι διακοπές αυτές, οι τόσο όμορφες, ανήκουν σε μια άλλην εποχή. Περασμένη. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Άλλη μια φορά η Μύκονος «κρεμιέται στα μανταλάκια» του διεθνούς Τύπου, με αφορμή τις καταγγελίες για εξωφρενική αισχροκέρδεια σε παραλιακό εστιατόριο.

Μετά τις αναρτήσεις εξοργισμένων τουριστών σε ιστοσελίδες όπως το Τrip Advisor, για υπέρογκες χρεώσεις και αγενή συμπεριφορά, ρεπόρτερ της βρετανικής Daily Mail πραγματοποίησε επιτόπιο ρεπορτάζ σε εστιατόριο για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τι συμβαίνει.

Ο Νικ Κρέιβεν, υποδυόμενος τον απλό τουρίστα, παρήγγειλε δύο μπίρες και ένα πιάτο με θαλασσινά και μετά… ζήτησε τις εξηγήσεις για τον ακριβό λογαριασμό που έφτανε τα 270 ευρώ.

Μπριζόλες… όσο ένας μισθός

Ο ρεπόρτερ αναφέρεται στις τιμές των ορεκτικών, που ξεκινάνε από τα 28 και 35 ευρώ για μια σαλάτα., ενώ για τα κυρίως πιάτα φτάνουν σε τριψήφια νούμερα. Για παράδειγμα, τα αρνίσια παϊδάκια κόστιζαν 285 ευρώ το κιλό, και ήταν συγκριτικά φθηνά. Μπριζόλα ribeye – που περιγραφόταν ως wagyu αλλά χωρίς να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος- κόστιζε στα 850 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνει η μπριζόλα ribeye σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στη Βρετανία έχει περίπου 130 ευρώ το κιλό, δηλαδή εξίμισι φορές φθηνότερη.

Η κριτική του για το φαγητό ήταν ισοπεδωτική. Για τα θαλασσινά είπε ότι εκτός του ότι η παραγγελία του καθυστέρησε, η ποσότητα ήταν ελάχιστη και η γεύση τους ήταν απογοητευτική, με λαστιχένια υφή.

Αυτή είναι η Ελλάδα του Παγκοσμιοποιημένου Τουρισμού

Αυτή είναι η Ελλάδα των μεγάλων τουριστικών γραφείων που μετακινούν πρόβατα και όχι ανθρώπους;

Έναν ακόμα αστερίσκο και πολλαπλές ανησυχίες έρχεται να προσθέσει στο κατά γενική ομολογία ευοίωνο κλίμα για τον τουρισμό, η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, παρότι η εστία της έντασης είναι ακόμα μακριά και τα «απόνερά» της δεν φτάνουν μέχρι το Αιγαίο. Αστερίσκος που εδράζεται σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης, στην εύθραυστη φύση του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην κόπωση που έχει επιφέρει στους τουρίστες η κρίση ακρίβειας των τελευταίων ετών, οι αποχρώσες ενδείξεις της οποίας αποτυπώνονται και στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023».

«Η άμεση επίδραση των πολεμικών συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, στο βαθμό που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση που έχει ενσωματώσει στην Έκθεσή της για το 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος. Φράση που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της νέας κρίσης μετά και την αντίδραση του Ισραήλ.

Συνεχίζει μάλιστα σημειώνοντας πως «μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει για τις πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών καθώς και παρατεταμένης διάρκειάς της» καθώς αυτό μπορεί να «ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες». Προς επίρρωση των παραπάνω επισημαίνει δε και τις επιπτώσεις από την δράση των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εύθραυστη φύση του κλάδου και η ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων

Η επίδραση της αβεβαιότητας στις επιλογές των τουριστών δεν είναι νέα. Έχει επισημανθεί και στο παρελθόν από πολλά στελέχη του τουριστικού κλάδου, αρχής γενομένης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ επαναλήφθηκε και στην περίπτωση της Ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι ειδικοί του κλάδου επεσήμαναν τότε ότι ένας πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης ή πλησίον του Αιγαίου μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις αποφάσεις τουριστών από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Αμερική. Σενάριο που μέχρι σήμερα βέβαια, δεν έχει επιβεβαιωθεί καθώς η αμερικανική αγορά συνεχίζει να διευρύνει το μερίδιό της στη χώρα μας, ενισχύοντας και τα τουριστικά έσοδα λόγω της υψηλής της μέσης δαπάνης.

Μειώθηκαν μέση δαπάνη και μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών

Ήδη άλλωστε η πληθωριστική κρίση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη φάνηκε να επιδρά ακόμα και πέρυσι, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, στα ποιοτικά στοιχεία του κλάδου και το αυξημένο κόστος των διακοπών να περιορίζει την διάρκεια παραμονής και την μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023» η ακρίβεια επηρέασε την πορεία της Μέσης, κατά κεφαλήν, Τουριστικής Δαπάνης(ΜΚΔ) αλλά και τη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ). Συγκεκριμένα η ΜΚΔ, διαμορφώθηκε το 2023 στα 605,8 ευρώ καταγράφοντας πτώση της τάξης του -2,3% έναντι του 2022. Αντίθετα, η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) το 2023 ανήλθε στα 87 ευρώ αυξημένη κατά +9,4% σε σχέση με το 2022 (79,5 ευρώ). Εφόσον, δηλαδή, οι τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα για τη διανυκτέρευση, επέλεξαν να μειώσουν τη Μέση Διάρκεια Παραμονής τους και κατ’ επέκταση τη Μέση Κατά Κεφαλήν Δαπάνη τους.

(συνεχίζεται…)