ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ… «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΡΙΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ» ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ Χ. ΠΑΤΣΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Χαράλαμπος Πάτσης: «Η πρότασή μας ήταν καθαρή»
  • «Όπως τελικά αποδείχτηκε ήταν μέρος σχεδίου η μετάβαση της ομάδας στον κ. Πετράκη»
  • «Βάλαμε στην Εθνική Τράπεζα ένα ποσό χρημάτων προκειμένου να πληρώνουμε και να διαχειριστούμε με αυτά τα χρήματα τις παλιές υποχρεώσεις και ό,τι καινούργιο σε υποχρέωση θα προέκυπτε από τον δικό μας προγραμματισμό»
  • «Έχουμε βάλει και στον λογαριασμό της ΠΑΕ μέσω τραπεζικών εμβασμάτων χρήματα και δώσαμε μέσω συνεργατών με τη μορφή μετρητών ένα σημαντικό ποσό, προκειμένου να πληρωθούν ποδοσφαιριστές, ενοίκια που κατοικούσαν τα παιδιά, ξενοδοχεία καθώς και διάφορα υλικά απαραίτητα για την καλή προετοιμασία των συνεργατών – ποδοσφαιριστών μας, όπως ηλεκτρολύτες που δεν υπήρχαν και άλλα βοηθητικά υλικά»
  • «Υπήρχαν χρέη σε παλιούς ποδοσφαιριστές, στον ΕΦΚΑ, αλλά και σε ιδιώτες επαγγελματίες καθώς και στο γενικότερο κοινωνικό κύκλο της Δράμας»
  • «Το εκπληκτικό είναι πως, ενώ πληρώναμε, δεν δόθηκε στα χέρια μας ούτε μία μετοχή»
  • «Είχαμε προχωρήσει σε ενσωμάτωση στο ρόστερ με ποδοσφαιριστές (μεγάλα ονόματα) που θα έδιναν κάτι παραπάνω στη Δόξα»
  • «Δεν γνώρισα τον κ. Μπύρο αλλά είχα μάθει ότι έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να είναι όλα καλά στην ομάδα του»
  • «Δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο από τον κ. Πετράκη για τίποτα και εύχομαι στον ίδιο και στους συνεργάτες του καλή επιτυχία για το καλό της Δόξας»

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Κάθε ταξίδι για ένα δημοσιογράφο είναι μία πρόκληση, πόσο μάλλον ένα ταξίδι στην μαγευτική Κύπρο με συνεντευξιαζόμενο έναν άνθρωπο που ήθελε να επενδύσει χρήματα και οράματα για την σχεδόν μία και μοναδική αγάπη του φίλαθλου κοινού της Δράμας, την αγαπημένη σε όλους μας Δόξα Δράμας. Ο λόγος για τον δικηγόρο και επιχειρηματία κ. Χαράλαμπο Πάτση, ο οποίος πριν από σύντομο χρονικό διάστημα εκδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει στην ΠΑΕ Δόξα, χωρίς όμως τελικά η συμφωνία να τελεσφορήσει.

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το ταξίδι προς την Κύπρο την περασμένη Πέμπτη το πρωί με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με προετοιμασία 3 ημερών για διάφορα διαδικαστικά που απαιτεί ο νόμος.

Η πρώτη μέρα στη γη της λεμονιάς και της ελιάς, στο χρυσοπράσινο φύλο της Μεσογείου ήταν εξαιρετική και αρκετά αποκαλυπτική.

Χωρίς βιασύνη και με νομική τακτική (άλλωστε τη Νομική επιστήμη έχει σπουδάσει ο κ. Χαράλαμπος Πάτσης) αρχίσαμε να συζητάμε και να ξεδιπλώνονται πτυχές άγνωστες για όλους εμάς τους Δραμινούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που γνώριζαν πολύ καλά το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο.

Ξεκινήσαμε λοιπόν και του έθεσα το πρώτο ερώτημα.

Ερ.: Κύριε Πάτση θα ήθελα να ρωτήσω την βασική σας ασχολία και αν μου επιτρέπεται από ποια εργασία βιοπορίζεστε;

Απ.: Κύριε Λάτσα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω που μπήκατε στην ταλαιπωρία να έρθετε ως εδώ προκειμένου να συζητήσουμε και να σας εξηγήσω πολλά δυσνόητα πράγματα που ίσως πολλοί φίλοι της Δόξας αλλά και πολλοί νέοι φίλοι μου που έκανα στη Δράμα δεν γνωρίζουν.

Όπως σας έχω πει από την πρώτη προκαταρκτική κουβέντα που κάναμε χθες το βράδυ είμαι Νομικός εδώ στην Κύπρο και ο τομέας μου είναι οι επιχειρηματικές κινήσεις των πελατών μου, με επίκεντρο τις νομικές συμβουλές προς αυτούς.

Παράλληλα διατηρώ μία κλινική στην επαρχία της Λάρνακας όπου είχα την τύχη να γνωρίσω και να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου με τη σύζυγο μου, εξαιρετική επιστήμονα (γναθοχειρουργός), Ουγγρικής καταγωγής. Και αναφέρομαι στην καταγωγή της γιατί θα δείτε στη συνέντευξή μας πως έχει μεγάλη σχέση σε όλα αυτά που πήγα να υλοποιήσω στην Δράμα σε σχέση με την Ουγγαρία. Παράλληλα είμαι εταίρος σε εργοστάσιο πρωτογενούς παραγωγής στο εξωτερικό, συμμετέχοντας με ένα σημαντικό ποσοστό.

Ερ.: Πολλοί ρωτούν πώς ήρθατε στη Δράμα και πώς ζητήσατε να έχετε εμπλοκή με τη Δόξα Δράμας;

Απ.: Κύριε Λάτσα, όπως θα αντιλαμβάνεστε η δραστηριότητα μου είναι πολυσχιδής και απλώνεται σε κάθε είδους επενδυτική πρωτοβουλία.

Συνεργάτες μου λοιπόν από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο και οι οποίοι παρακολουθούν τις επιχειρηματικές κινήσεις εταιρειών, όχι μόνο παραγωγικών αλλά και κάθε μορφή εταιρείας, με ενημέρωσαν πως υπάρχει μία επενδυτική δραστηριότητα στη Δράμα στον τομέα του ποδοσφαίρου.

Δεν σας κρύβω πως όταν ρώτησα περισσότερα και συναισθανόμενος το μέγεθος της Ιστορίας και της διαδρομής της ομάδας αυτής, το θεώρησα εξαιρετική πρόκληση να αρχίσω να συζητάω με τους εδώ συνεργάτες μου. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε σε διευκρινήσεις και διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες και στείλαμε στη Δράμα τον Τεχνικό μας συνεργάτη, ο οποίος είχε εντολή να υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ημών και της ΠΑΕ Δόξας.

Να σημειώσω εδώ και να σας πω πως σε αυτό το μνημόνιο έλεγε μεταξύ άλλων πως αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω (υπήρχε δηλαδή το απόρρητο το οποίο ήταν απαράβατος όρος).

Ερ.: Να σας διακόψω και να με συγχωρείτε, αλλά εμείς που δεν είμαστε του αθλητικού ρεπορτάζ και δεν γνωρίζουμε πολλά από τα τεχνικά στοιχεία μίας τέτοιας συμφωνίας, θα ήθελα να μας εξηγήσετε, στο βαθμό που επιτρέπει η δεοντολογία του απορρήτου που συνυπογράψατε, αν γινόταν αναφορά μέσα σε αυτό οικονομικά στοιχεία και τρόπους λειτουργίας ή αν ήταν απλώς μια συντεταγμένη επιστολή γενικού ενδιαφέροντος και προσδιορισμού…

Απ.: Αναφερθήκαμε σε πολλά ζητήματα καθώς και για τα οικονομικά της ΠΑΕ τα οποία θα αναλαμβάναμε εμείς εξ ολοκλήρου.

Ερ.: Προφανώς εννοείτε τις τρέχουσες πλέον υποχρεώσεις γιατί όπως ξέρουμε όλοι στη Δράμα η ΠΑΕ δεν είχε καμία οφειλή σε κανένα και η διοίκηση του κ. Γιάννη Μπύρου ήταν «δακτυλοδεικτούμενη» στη Δράμα με θετικό πρόσημο.

Απ.: Δεν γνώρισα τον κ. Μπύρο, αλλά είχα μάθει ότι έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να είναι όλα καλά στην ομάδα του.

Ακούστε κ. Λάτσα. Εμείς αναλάβαμε να πληρώσουμε και τις παλιές οφειλές που υπήρχαν ήδη, αλλά θα είχαμε συμβολή και θα αναλαμβάναμε τον τρέχοντα προγραμματισμό (λογικό άλλωστε), καθώς και όποιες υποχρεώσεις προκύψουν από αυτόν τον προγραμματισμό.

Ερ.: Ζητώ να με συγχωρέσετε κ. Πάτση αλλά εξηγήστε μου όταν λέτε «εμείς αναλάβαμε να πληρώσουμε και τις παλιές οφειλές που υπήρχαν ήδη…».

Απ.: Βεβαίως και να σας πω. Κύριε Λάτσα, υπήρχαν χρέη σε παλιούς ποδοσφαιριστές, στον ΕΦΚΑ, αλλά και σε ιδιώτες επαγγελματίες καθώς και στο γενικότερο κοινωνικό κύκλο της Δράμας. Δεν ήταν όμως αυτό το πρόβλημα.

Ερ.: Εσείς καταθέσατε ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη πρόταση για το μοντέλο διοίκησης;

Απ.: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Κύριε Λάτσα, η πρότασή μας ήταν καθαρή, θα έλεγα πεντακάθαρη, και απόλυτα συγκεκριμένη. Βάλαμε στην Εθνική Τράπεζα ένα συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να πληρώνουμε και να διαχειριστούμε με αυτά τα χρήματα τις παλιές υποχρεώσεις που σας προανέφερα και ό,τι καινούργιο σε υποχρέωση θα προέκυπτε από τον δικό μας προγραμματισμό.

Έχουμε επίσης βάλει και στον λογαριασμό της ΠΑΕ μέσω τραπεζικών εμβασμάτων χρήματα και δώσαμε μέσω συνεργατών με την μορφή μετρητών άλλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να πληρωθούν ποδοσφαιριστές, ενοίκια που κατοικούσαν τα παιδιά, ξενοδοχεία καθώς και διάφορα υλικά απαραίτητα για την καλή προετοιμασία των συνεργατών – ποδοσφαιριστών μας, όπως ηλεκτρολύτες που δεν υπήρχαν και άλλων βοηθητικών υλικών. Από αυτό το ποσό θα πληρώναμε και τους μάνατζερ που υπήρχαν και εκεί οφειλές, ή τουλάχιστον αν θέλετε οφειλές που μας παρουσίασε η σημερινή διοίκηση.

Ερ.: Πληρώνατε δηλαδή χρέη παλιά μου λέτε και παράλληλα κάνατε οικονομική διαχείριση για την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο που θα αναλαμβάνατε τα ηνία της ομάδας;

Απ.: Ναι αυτό σας λέω. Και το εκπληκτικό είναι πως ενώ πληρώναμε δεν δόθηκε στα χέρια μας ούτε μία μετοχή και μάλιστα μιλώντας με τον δικηγόρο της ΠΑΕ, τον κ. Τσορέκη, προκειμένου να υπογράψουμε όλα τα παραπάνω και να ξεκινήσουμε την λειτουργία μας, ζητήσαμε να μπει ένας όρος ο οποίος θα έλεγε συγκεκριμένε πως «την ποινική και αστική ευθύνη που θα αφορούσε ενδεχομένως την προηγούμενη διοίκηση θα παρέμενε σε αυτήν η ευθύνη, αλλά εμείς θα αναλαμβάναμε να τακτοποιήσουμε τα χρέη που είχαν μείνει απλήρωτα» και όπως σας είπα τις δικές μας νέες υποχρεώσεις που θα προέκυπταν.

Ερ.: Αυτό γιατί το ζητήσατε κ. Πάτση;

Απ.: Αυτό το ζητήσαμε αφενός γιατί πιστεύαμε πως η ομάδα θα πρέπει να είναι εντάξει στις όποιες υποχρεώσεις υπήρχαν και από τη στιγμή που συζητήσαμε και τις αναλάβαμε έπρεπε να είμαστε και συνεπείς στους ανθρώπους που δικαιούνται να πάρουν την αμοιβή τους ή να πληρωθούν τοις υπηρεσίες που είχαν παράξει στο προηγούμενο διάστημα και αφετέρου να μην έχουμε μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που παρουσιαζόταν ο οποιοσδήποτε αστάθμητος παράγοντας ο οποίος φυσικά δεν θα αφορούσε εμάς. Επαναλαμβάνω και τονίζω πως ήμασταν διαθεμένοι να πληρώσουμε τα πάντα που θα βρίσκαμε ως χρέος αλλά όχι όμως να τρέχαμε στις δικαστικές αίθουσες για να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες.

Ερ.: Μπήκε κ. Πάτση αυτός ο όρος;

Απ.: Για αυτόν τον όρο λοιπόν δεν είχα ποτέ καμία ενημέρωση, δεν είχα δηλαδή κάτι έμπρακτο και έφυγα περιμένοντας την όποια εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

Ερ.: Είχατε έρθει λοιπόν στη Δράμα;

Απ.: Ναι, είχα έρθει δύο φορές και αντιμετώπισα πράγματα ιδιαιτέρου κάλους και απίστευτων συνθηκών κυρίως από τους διοικούντες.

Ερ.: Στο διάστημα που περιμένατε τις εξελίξεις μαθαίνατε, παρακολουθούσατε τα τεκταινόμενα της ομάδας;

Απ.: Και ενώ λοιπόν περίμενα και όλα είχαν δρομολογηθεί στον ένα ή στον άλλο βαθμό, μαθαίνω από κύκλους της Δράμας πως η διοίκηση είχε αρχίσει ήδη συζητήσεις και επαφές με τον κ. Απόστολο Πετράκη.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για τον κ. Πετράκη. Κατ’ αρχήν του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα αυτή επιχειρηματική του δραστηριότητα και εύχομαι ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου να πετύχει τόσο για τον ίδιο όσο και για το καλό της Δόξας. Ήταν άψογος μαζί μας και εξαιρετικά ευγενικός με τον προπονητή μου. Είναι απόλυτα κατανοητό πως ήθελε να τοποθετήσει δικούς του συνεργάτες. Κλείνοντας αυτή την παρένθεση για τον κ. Πετράκη να πω πως δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο για τίποτα και εύχομαι στον ίδιο και στους συνεργάτες του και πάλι καλή επιτυχία για το καλό της Δόξας.

Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι ο λόγος που δεν προχωρήσαμε ήταν η διαφοροποίηση μέρους της αρχικής στάσης και μέρους της αρχικής συμφωνίας.

Ερ.: Τι εννοείτε ακριβώς πάνω σε αυτό κ. Πάτση;

Απ.: Μου ζητούσαν να βάλουμε τα χρήματα στο λογαριασμό της Δόξας, αλλά τη διαχείριση των χρημάτων αυτών να κάνει η παλιά διοίκηση.

Ερ.: Αντιδράσαμε δια ζώσης με αυτή την απαίτηση;

Απ: Φυσικά και όταν τους είπα «γιατί να βάλω τα χρήματα και να τα διαχειριστείτε εσείς», η απάντηση ήταν «αυτό δεν είναι δικό σου θέμα, εσύ πρέπει να βάλεις τα χρήματα στο λογαριασμό για να πάρεις τη Δόξα».

Ερ.: …

Απ.: (χαμόγελο με νόημα)

Κύριε Λάτσα, επέμενα να προχωρήσω και να κάνω τους διακανονισμούς των χρεών που βρήκα σε ποδοσφαιριστές και σε επαγγελματίες της Δράμας και να σας πω σε αυτό το σημείο πως αρκετοί ποδοσφαιριστές είχαν ήδη συμφωνήσει και είχαν αποδεχθεί νέους όρους προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους. Δέχτηκαν δηλαδή σοβαρή μείωση που θα ήταν προς το καλό όλων μας, αλλά κυρίως της ΠΑΕ Δόξα.

Αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομούσαμε θα μπορούσαν να επενδυθούν για τη νέα σεζόν και να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το συνολικό μας πλάνο.

Εν κατακλείδι δεν κατάλαβα ποτέ γιατί εμείς έπρεπε να βάλουμε τα χρήματα και να τα μετρούν ή να τα διαχειρίζονται άλλοι… Αυτό αν μου το εξηγήσει κάποιος στο παγκόσμιο επιχειρείν προσωπικά δεν θα ασχοληθώ άλλο με το αντικείμενο των επενδύσεων.

Ερ: Κύριε Πάτση, το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε για μία ολιγωρία από την πλευρά σας τόσο στα διαδικαστικά όσο και στην ενδυνάμωση της ομάδας από έμψυχο υλικό. Τι ισχύει;

Απ.: Είχαμε προχωρήσει σε ενσωμάτωση στο ρόστερ με ποδοσφαιριστές (μεγάλα ονόματα) που θα έδιναν κάτι παραπάνω στη Δόξα. Χαρακτηριστικά θα σας πω πως είχαμε κάνει δυο συναντήσεις με μέλη του τεχνικού επιτελείου της Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία (και εδώ συνδέω την επιχειρηματική μου δράση με την Ουγγαρία αλλά και την οικογενειακή μου πλέον εμπλοκή με τη χώρα αυτή) και αυτό για να υπάρχουν στενότατες σχέσεις με την ομάδα αυτή.

Η Ουγγρική ομάδα θα μας έδινε ποδοσφαιριστές λόγω της μείωσης του ρόστερ που έχει προχωρήσει ώστε να έχουν παιχνίδια στα πόδια τους και να αποκτήσουν πείρα. Δηλαδή σε απλά ελληνικά θα «ψηνόταν» αυτοί οι ποδοσφαιριστές όπως λέμε στην ποδοσφαιρική ορολογία.

Θα κλείναμε και φιλικό αγώνα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση με τον Covid-19 μας χάλασε τα σχέδια αυτά. Τι τα θέλετε όμως κ Λάτσα όλα αυτά… Προφανώς κάποιοι ήθελαν άλλο πράγμα, Ήθελαν να βρουν κάποιον να βάζει τα χρήματα και εκείνοι να είναι τα αφεντικά.

Ερ.: Σας είχαν βάλει ζητήματα για το γήπεδο και για τις υποδομές που αγωνίζεται ή προετοιμάζεται η ομάδα;

Απ.: Οι συνεργάτες μου από τη Θεσσαλονίκη είχαν κάνει έρευνα 140 σελίδων για το γήπεδο και θα παίρναμε χορηγία από την Ε.Ε. μέσω φορέα της πόλης (Δήμος Δράμας ή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης). Ήταν όλα δρομολογημένα κ. Λάτσα.

Ερ.: Ο συνεργάτης ή εταιρεία συμβούλων που επικαλείστε είχε σχέση με αυτό το αντικείμενο;

Απ.: Υπάρχει συνεργάτης μας που είναι απόλυτα ειδικευμένος σε όλα τα παραπάνω και όλα θα πήγαιναν καλά αν δεν υπήρχαν οι παράλογες απαιτήσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Ερ.: Γιατί πιστεύετε πως έγιναν όλα αυτά και χάλασε η διαφαινόμενη συνεργασία σας με την ΠΑΕ και κατ’ επέκταση με την ομάδα;

Απ.: Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω πως εκτιμώ ότι όλα αυτά συνέβησαν και όπως τελικά αποδείχτηκε ήταν μέρος σχεδίου η μετάβαση της ομάδας στον κ. Πετράκη και κάποιοι ήθελαν να προχωρήσουν σε άλλο επενδυτή και που όπως όλα δείχνουν επίσης είχαν προχωρήσει μαζί του σε συμφωνία αρκετές μέρες νωρίτερα.

Συγχωρέστε με, δεν θέλω να επεκταθώ για πολλούς και διάφορους λόγους οι οποίοι πρέπει να παρουσιαστούν σύντομα κιόλας εκεί που πρέπει, δηλαδή στον κατάλληλο χώρο και στον κατάλληλο χρόνο.

Η πρόθεσή μου δεν ήταν να έρθω στη Δράμα και να επιβάλω μεθόδους που δεν είναι καν στην φιλοσοφία μου αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων της Δόξας.

Εν κατακλείδι κ. Λάτσα, εύχομαι κάθε καλό στη Δόξα και στον κόσμο της Δράμας που είναι ζεστός, φιλικός και ανθρώπινος, με πολύ καλά και θετικά στοιχεία φιλοξενίας και αγάπης τόσο στο πρόσωπό μου και των συνεργατών μου, πολύ δε περισσότερο στην αγαπημένη τους Δόξα

Σας δηλώνω επίσης πως οποιαδήποτε άλλα στοιχεία εκ βάθους αυτής της προσωπικής μας επιχειρηματικής περιπέτειας, θα δοθούν αρμοδίως στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Και επειδή εμείς οι Νομικοί σεβόμαστε απόλυτα τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, στοιχεία που θα βρίσκονται εκεί, αν δεν επιτρέπεται, δεν θα δίνονται στη δημοσιότητα. Στη δημοσιότητα θα λέμε άλλα πράγματα για να μαθαίνει ο κόσμος πως ορισμένοι παράγοντες κάνουν μεγάλη ζημιά στις ομάδες με την πρακτική και την τακτική τους.

Ερ: Κύριε Πατση, ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία αυτή και εύχομαι κάθε καλό στην οικογένειά σας και στις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες.

Απ: Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ για το ότι ήρθατε στη Λάρνακα και εύχομαι να ανταμώσουμε σύντομα. Εύχομαι επίσης καλή πορεία να έχετε στο λειτούργημα που επιτελείτε εσείς και οι συνεργάτες σας.