ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Παραχώρηση από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας στο νεοσυσταθέν σύλλογο για την αναβάθμιση της περιοχής
  • Γιάννης Καγκελίδης, Πρόεδρος συλλόγου «Εθελοντών Κυργιωτών Προστασίας Παραδοσιακών Κτισμάτων» και Αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου: «Η προσφορά από τον εθελοντισμό έχει ως αποτέλεσμα το ανεκτίμητο συναίσθημα της ικανοποίησης το οποίο ανήκει στον καθένα μας χωριστά»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Οι εθελοντικές προσπάθειες αξίζουν και οφείλουμε να τις αναδεικνύουμε για το καλό των τοπικών κοινωνιών…

Μια από αυτές τις προσπάθειες ξεκίνησε πριν 3 χρόνια με την αγάπη πραγματικών εθελοντών για στον τόπο των Κυργίων.

Πρωταγωνιστές πολλοί, αλλά η παρουσία του κ. Γιάννη Καγκελίδη, Αντιδημάρχου του Δήμου Δοξάτου και Προέδρου του συλλόγου «Εθελοντών Κυργιωτών Προστασίας Παραδοσιακών Κτισμάτων», καθοριστική και ουσιαστική.

Σοβαρός και μετρημένος, «μαλωμένος» με τη δημοσιότητα και την προβολή, προς γενική έκπληξη μάς μίλησε και μας εξήγησε, μεταξύ άλλων, γιατί τα Κύργια είναι τόπος αγαπημένος και τόπος δημιουργίας.

Σε επίσκεψη της εφημερίδας «Εργασία… συν» βρήκαμε επί το έργον τον κ. Γιάννη Καγκελίδη, τον κατεβάσαμε από τη σκαλωσιά και τον «ανακρίναμε» διακριτικά.

Ερ.: Κύριε Καγκελίδη, πόσα χρόνια έχετε αρχίσει την ανακατασκευή αυτού του χώρου εδώ, στο παλιό σχολείο;

Απ.: Το σχολείο ανακατασκευάζεται εδώ και 3 χρόνια. Ήταν παλιό σχολείο με μνήμες πολλών εν ζωή κατοίκων των Κυργίων.

Ερ: Το κτήριο αυτό πού ανήκει και πείτε μας και λίγα λόγια για την ιστορία του, ώστε να μάθουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία για το χώρο εδώ.

Απ.: Το κτήριο αυτό που ανακατασκευάζεται κ. Λάτσα ανήκε στην Εκκλησία της Δράμας και συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη.

Είχε παραχωρηθεί στο Δήμο (από την Ιερά Μητρόπολη) προ 15ετίας. Επειδή όμως δε γινόταν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, απευθυνθήκαμε στον Μητροπολίτη ο οποίος ζήτησε πίσω το κτίσμα από τον Δήμο και έτσι παραχωρήθηκε σε μας για μία 20ετία, προκειμένου να το ανακαινίσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Πέρασαν δηλαδή 15 ολόκληρα χρόνια και κανένας από τους τοπικούς άρχοντες που διοίκησαν δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για εξωραϊσμό…

Έτσι απευθυνόμενοι στον Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο, το κτήριο επεστράφη από τον Δήμο στην Μητρόπολη και παραχωρήθηκε στον σύλλογο που ιδρύσαμε, με την ονομασία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΥΡΓΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ», από την Ι.Μ. Δράμας και για 20 χρόνια με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση για αυτή την παραχώρηση του συνταξιούχου πλέον Ιερέα πατέρα Θεόδωρου Κορυφίδη.

Να σας πω επίσης πως ήταν ένα τουρκικό κτίσμα και δίπλα χτίστηκε συμπληρωματικά μια αίθουσα από Έλληνες μετά το 1922 όπως και η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου ήταν τζαμί με μία αίθουσα μικρή δίπλα από τη σχολική αίθουσα που ανακαινίζουμε.

Ερ.: Συνέβαλε η τοπική κοινωνία κ. Καγκελίδη και πόσο;

Απ.: Τα γεγονότα καταδεικνύουν πως όταν η προσπάθεια είναι αγνή και πραγματική τότε συμβάλουν για την υλοποίηση της πολλοί παράγοντες που ξέρουν να εκτιμούν και να αξιολογούν πράξεις και ανθρώπους.

Ερ.: Είχατε βοήθεια από φορείς της τοπικής κοινωνίας;

Απ: Είναι μια εθελοντική προσπάθεια λίγων εθελοντών, χωρίς καμία περαιτέρω βοήθεια από κανένα δημόσιο φορέα, εκτός από τους εθελοντές που προσφέρουν το υστέρημά τους βλέποντας το έργο να προχωράει μέσα από την καθημερινή προσφορά. Κύριε Λάτσα, δεν θέλουμε χρήματα, θέλουμε μόνο υλικά για να το ολοκληρώσουμε.

Ερ.: Τι θα στεγάσει εδώ το κτήριο αυτό κ. Καγκελίδη;

Απ.: Θα στεγάσει τους τοπικούς συλλόγους, δράσεις πολιτιστικές όπως παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακές πίτες, μουσείο καπνού δεδομένου πως έχουμε πάρει το 1ο βραβείο με επίχρυσο φύλλο που αποδόθηκε στην τότε κοινότητα Κυργίων, πλέξιμο, αγγειοπλαστική και γενικά κάθε είδους πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις της περιοχής. Με δυο λόγια θα είναι το σπίτι του πολιτισμού και της παράδοσης.

Ερ.: Εξωτερικά θα ανακαινίσετε τον χώρο και αν «ναι» τι ακριβώς πρόκειται να γίνει;

Απ.: Φυσικά και θα γίνει ανάπλαση του εξωτερικού χώρου με την κατασκευή φούρνου, ψησταριάς, θα τοποθετηθούν παγκάκια, θα κατασκευαστούν τουαλέτες και θα φτιαχτεί υπαίθριο υπόστεγο να χρησιμοποιηθεί για Μουσείο Καπνού.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, α Αντιδήμαρχος και εθελοντής εργάτης κ. Καγκελίδης δήλωσε με έντονη συγκίνηση στην εφημερίδα μας:

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να προσφέρουμε στην καθημερινότητα ανιδιοτελώς γιατί δεν μπορεί να μας προεξοφλήσει κανείς την επόμενη μέρα, αν θα υπάρχουμε. Η προσφορά από τον εθελοντισμό έχει ως αποτέλεσμα το ανεκτίμητο συναίσθημα της ικανοποίησης το οποίο ανήκει στον καθένα χωριστά. Πιστέψτε με, είναι πολύ εύκολη υπόθεση για όλους απλώς χρειάζεται αλλαγή σκέψης και εμείς θα επιμείνουμε.

Επιστρέψτε μου όμως να αναφερθώ στους πραγματικούς εθελοντές και συγκεκριμένα στον κ. Γιώργο Ζαφείρη, ο οποίος έτρωγε ξύλο από τους γονείς του επειδή έφευγε από το σχολείο αυτό, ενώ τώρα δεν λέει να ξεκολλήσει από εδώ, τον Ιάσωνα Χατζηανδρέου, τον Αντώνη Φουντουλάκο, τον Γιώργο Κοσμίδη, τον ΠΑΟΚτζή (Ντεμέλο) Αντώνη Τογκιαλίδη, τον Μιχαήλ Ιπποκράτους, τον Παρασκευά Κυριακίδη καθώς και τον αόρατο κόσμο με ηγέτη τον Παπαθόδωρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και επαναλαμβάνω… Δεν ζητάμε χρήματα παρά μόνο υλικά για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Εκ μέρους του Συλλόγου σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας σαν εφημερίδα και είστε πάντα ευπρόσδεκτοι εδώ στα Κύργια και φιλοξενούμενοι μας στον αγαπημένο μας αυτό χώρο».

 

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του Γιάννη Καγελίδη και δείχνει πως ήταν το παλιό σχολείο στα Κύργια και πως μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού χάρη σε εθελοντικές προσπάθειες.