Στις 4 Ιουλίου 1862, ο Lewis Carroll διηγήθηκε στη μικρή Alice Liddell ιστορίες ενός συνονόματού της κοριτσιού που έπεσε σε μια κουνελότρυπα. Η καταγραφή τους αποτέλεσε το σκαρίφημα για το αριστούργημα «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», τίτλος που συνδέθηκε και με ένα σπάνιο σύνδρομο σχετιζόμενο με όγκους, ημικρανίες ή διάφορες λοιμώξεις
Κάποιο πρωί, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ένας 54χρονος άνδρας είδε τα εικονίδια από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή του να ξεπηδούν από την οθόνη και να κυματίζουν μπροστά στα μάτια του, να πλησιάζουν και να απομακρύνονται για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν θέση εν τέλει στα δεξιά του. Η φωτοφοβία, η ναυτία και ο παλλόμενος πονοκέφαλος που ακολούθησαν οδήγησαν τελικά τον άνδρα στα επείγοντα όπου μια σειρά νευρολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων έδειξαν ότι ένα γλοιοβλάστωμα, ο συχνότερος πρωτοπαθής εγκεφαλικός όγκος, ήταν υπαίτιο για την πρόκληση του Συνδρόμου της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν το περιστατικό στο Neurocase (2019), πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σύνδεσης του γλοιοβλαστώματος με τη σπάνια νευροψυχιατρική διαταραχή που περιλαμβάνει παραμορφώσεις της οπτικής και χρονικής αντίληψης, με τις ευθείες γραμμές να φαίνονται καμπύλες (μεταμορφοψία) και τα αντικείμενα να φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι -ακόμα και το ίδιο το σώμα του ατόμου-, είτε σε μεγαλύτερη ή μικρότερη απόσταση από την πραγματική, όπως και στην περίπτωση ενός 30χρονου με ιστορικό χρόνιας ημικρανίας που, πριν τα επεισόδια κεφαλαλγίας, έβλεπε τα πράγματα γύρω του παραμορφωμένα, με διαφορετικό μέγεθος και σε άλλες αποστάσεις από τις αληθινές.
Ο ψυχίατρος John Todd που το προσδιόρισε τη δεκαετία του 1950 -ονομάζεται εναλλακτικά σύνδρομο Todd-, επέλεξε να συνδέσει το σύνδρομο με την ηρωίδα του παραμυθιού του Lewis Carroll επειδή τα συμπτώματα έμοιαζαν με όσα βίωνε η Αλίκη στην ιστορία, ίσως όχι τυχαία. Θεωρείται ότι ίδιος ο Carroll, ο οποίος πρωτοδιηγήθηκε τις περιπέτειες της μικρής Αλίκης στην κόρη του φίλου του Henry Liddell, Alice, σαν σήμερα, 4 Ιουλίου το 1862, βίωνε αντίστοιχα συμπτώματα και παραισθήσεις εξαιτίας των πολλαπλών επεισοδίων ημικρανιών με αύρα, με νευρολογικά συμπτώματα δηλαδή όπως λάμψεις ή μαύρα στίγματα (σκοτώματα), μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια κ.α. πριν ή κατά τη διάρκεια της κεφαλαλγίας.
Πηγή: ygeiamou.gr