ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α.Μ.Θ. ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

 

 

  • «Ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική Διοίκηση της Περιφέρειάς μας»
  • «Η πρόοδος και η ευημερία απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες»

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve, στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2019 η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κώστα Κατσιμίγα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Κατσιμίγας ηγείται μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού του.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μολονότι σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τον κεντρικό μηχανισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα για δεκαετίες, η κεντρική εξουσία, εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2010, με τον νόμο του «Καλλικράτη», ιδρύθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη. Παρ’ όλες τις αδυναμίες και τη διατήρηση του κρατικού παρεμβατισμού, «είχε γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα», καθότι «οι ευρωπαϊκοί πόροι κατά ένα μέρος πέρασαν πλέον στη διαχείριση των Περιφερειών, στις οποίες και δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες».

Ολοκληρώνοντας την ιστορική αυτή αναδρομή, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. αναφέρθηκε στη «βιωματική», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με την αυτοδιοίκηση. «Ένα χρόνο μετά τη γέννησή μου, ο πατέρας μου εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «η αυτοδιοικητική του πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου Κομοτηνής, στην οποία θήτευσε κατά την τετραετία 1983-1986». Ο ίδιος αναμείχθηκε για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση το 1991, όταν εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Γεώργιο Παπαδριέλλη και διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ενώ το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αρχικά Αντινομάρχη και εν συνεχεία και αναπληρωτή Νομάρχη. Το 2010, όταν ο Άρης Γιαννακίδης εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. του εμπιστεύθηκε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θέση την οποία κατείχε έως το τέλος της θητείας της πρώτης αιρετής Περιφέρειας.

Για την πορεία της Περιφέρειας, μετά την αλλαγή της διοίκησης το 2014, ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε ότι «από τη θέση πλέον του απλού, αλλά ενεργού πολίτη, παρατήρησα στην αρχή μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση Διοίκησης με αρκετά προβλήματα δυσλειτουργίας να ανακύπτουν καθημερινά». «Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της Διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο», προσέθεσε, «διαπίστωσα μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες καθημερινά καταγράφονταν από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από τους πολίτες της Α.Μ.Θ.. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του θεσμού».

Διέκρινε επίσης ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτική, καθώς και ότι η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ’ αυτές και πάνω απ’ όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στη ζοφερή αυτή κατάσταση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, όπως επισήμανε, καθημερινά διαπίστωναν ότι η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον αυτόματο πιλότο και τον παρακίνησαν να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει. Από τις παραινέσεις αυτές προέκυψε η ανάληψη μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, με την οποία ο κ. Κατσιμίγας διεκδικεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις εκλογές του Μαΐου. Η καθ’ όλα προφανής σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού αποτυπώνεται εναργώς στο σήμα του: ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει – η Περιφέρεια με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της, υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής Συνείδησης.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.. «Η Περιφέρειά μας δεν είναι πλέον αδιέξοδο, αλλά πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Εμείς είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις αγορές της Ασίας του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Εμείς βρισκόμαστε πλησιέστερα στη Βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε πλησιέστερα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, παρά η Αθήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ακολούθως, απαρίθμησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, από τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης, μέχρι τον τουριστικό μας πλούτο και την καθοριστική σημασία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ειδική μνεία έκανε επίσης στο γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο διεθνή αεροδρόμια, τρία μεγάλα και δεκατέσσερα μικρότερα λιμάνια, καταφύγια και μαρίνες, καθώς επίσης 5 συνοριακοί οδικοί δίοδοι προς Βουλγαρία, δύο προς Τουρκία και από μία σιδηροδρομική διέλευση προς Βουλγαρία και Τουρκία αντίστοιχα.

Μολονότι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ίδιος εξέφρασε την πίστη ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα και να θέσουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών». Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές αποτελούν, για τον κ. Κατσιμίγα, την κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή. «Απαιτείται όμως συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου», σημείωσε, απευθύνοντας την πρόσκλησή του προς όλους τους έμπειρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε νέους, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην πρόοδο και να καταστούν και αυτοί συμπρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας της Περιφέρειάς μας. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας», τόνισε με έμφαση.

«Ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας», επισήμανε, για να παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο ενός ρεαλιστικού προγράμματος που επεξεργάζεται η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, με προτεραιότητες για:

-τον πρωτογενή τομέα

-τον δευτερογενή τομέα

-τη στήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

-τον ρόλο της Περιφέρειας ως διαμετακομιστικού κόμβου

-τη συνδυασμένη εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων

-την πολιτική γύρω από την ενέργεια

-την άσκηση κοινωνικής πολιτικής

-τις πολιτικές στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

-τη στήριξη του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας

-την προστασία και αξιοποίηση του δασικού πλούτου

-την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πάσης φύσεως πολιτιστικών μνημείων.

Ακολούθως, επικέντρωσε στις προτεραιότητες και τις δράσεις που έχουν προβάδισμα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά. Έσπευσε, ωστόσο, να διαμηνύσει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά. Έργα και δράσεις, επομένως, που γίνονται σε έναν τόπο μας, πολλές φορές είναι χρησιμότερα και για άλλον τόπο μας και για ολόκληρη της Περιφέρειά μας».

Αναλυτικά, για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

-«να χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους των Ευρωπαϊκών Ταμείων την κατασκευή του δρόμου Δράμας Αμφίπολης και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες στο τμήμα Δράμα-Καβάλα, ώστε να συνδεθεί και η Δράμα με την Εγνατία»

-«να αναθέσουμε μελέτες και να υποστηρίξουμε υλικά έργα για τη βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων των Δήμων Προσοτσάνης, Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου»

-«να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής του αρδευτικού φράγματος Τεμένους και την κατασκευή δικτύων στην περιοχή Δοξάτου Βοϊράνης»

-«να ολοκληρώσουμε την παράκαμψη Νευροκοπίου»

-«να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρου ιαματικού τουρισμού στις Θερμιές Παρανεστίου και να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και τον οικοτουρισμό»

-«να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού»

-«να επιδιώξουμε τη διέλευση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Δράμα και τη σύνδεση της με τη ΒΙΠΕ και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τη βελτίωση της επιδομής στο τμήμα Λευκοθέα – Δράμα».

Καταλήγοντας, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι «η παρουσία σας εδώ μου δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι μπορούν να έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας». «Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «ζητώ τη συστράτευση και τη συμπόρευσή σας για την Τελική Νίκη. Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες». Δηλώνοντας βέβαιος ότι «μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ότι «το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».