Μετά την Μεγάλη Παραίτηση, μία νέα τάση κάνει την εμφάνισή της στο εργασιακό σκηνικό. Την αποκαλούν «σιωπηλή παραίτηση» και αποτελεί ήδη μεγάλη τάση στο TikTok, με εκατομμύρια views ανάμεσα στους νεαρότερους επαγγελματίες.

Η νέα αυτή τάση προκύπτει από μία γενιά η οποία αρνείται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στη δουλειά. Όμως σε αντίθεση με τη Μεγάλη Παραίτηση, στη Σιωπηλή Παραίτηση ο εργαζόμενος δεν παραιτείται. Παραμένει στο μισθολόγιο της εταιρείας αλλά εστιάζει κυρίως στα πράγματα που κάνει εκτός του γραφείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Πώς γίνεται αυτό; Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν στο TikTok, από ειλικρινή βιντεάκια για την αξία της ισορροπίας δουλειάς-προσωπικής ζωής έως χιουμοριστικά κόλπα. Κάποιοι εργαζόμενοι θέτουν όρια, απορρίπτοντας τις υπερωρίες. Άλλοι προσπαθούν να βγάλουν το 8ωρο κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα. Πολλοί λένε ότι δεν θέλουν το ποιοι είναι να εξαρτάται από την καριέρα τους.

Οι περισσότεροι νιώθουν ότι έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν γιατί η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και άρα μπορούν εύκολα να βρουν άλλη δουλειά.

Ασφαλώς, το καθεστώς της τηλεργασίας βοηθά. Μάλιστα κάποιοι φτάνουν στο σημείο να πιάσουν και δεύτερη δουλειά, συνειδητοποιώντας ότι μπορούν να είναι μέτριοι σε δύο δουλειές αντί για καλοί σε μία.

Δημοσκόπηση της Gallup διαπιστώνει ότι η ασχολία των Αμερικανών εργαζόμενων με τη δουλειά τους μειώνεται, ειδικά ανάμεσα στα μέλη της Generation Z και τους νεότερους millennials.

Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν γεννηθεί μετά το 1989, το 54% δηλώνει ότι κάνει το ελάχιστο απαιτητό και τίποτα παραπάνω στη δουλειά του.

Πολλοί από όσους συμμετέχουν στο κίνημα της σιωπηλής παραίτησης, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι τεμπέληδες. Απλά αρνούνται πια να φτάνουν τους εαυτούς τους στο σημείο του burnout και συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή τους πέραν της δουλειάς.

Πηγή: moneyreview.gr