ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. 1918-1949

 

  •  «Μελετώντας την ιστορία μας, καθορίζουμε τη σημερινή μας στρατηγική, γιατί βλέπουμε λάθη… Τα εκτιμάμε, τα μελετάμε και τα παίρνουμε υπόψη μας για την παραπέρα πορεία του Κόμματος»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του Κ.Κ.Ε. 1918-1949 διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κόμματος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 1029, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Για το τετράτομο έργο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», μίλησε η κ. Σούλα Βλισίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για το Δοκίμιο Ιστορίας 1918-1949 η κ. Βλισίδου ανέφερε: «Το Δοκίμιο Ιστορία του Κόμματος είναι συλλογική δουλειά όλου του Κόμματος, γιατί δόθηκε σε μέλη και στελέχη πριν δημοσιευτεί. Είναι Δοκίμιο και εννοείται πως συνεχίζεται η μελέτη για πολλά ζητήματα. Καλύπτει την περίοδο από την ίδρυση του Κόμματος, του ΣΕΚΕ, το 19188, μέχρι το 1949. Ο άλλος τόμος είναι από το 1950 μέχρι το 1968». Σχετικά με την περίοδο που εξετάζεται στο Δοκίμιο, η κ. Βλισίδου σημείωσε: «Στην περίοδο που εξετάζει αυτό το Δοκίμιο της Ιστορίας, εμείς πάμε πιο πίσω. Γίνεται αναφορά ακόμη και στις αστικές επαναστάσεις, π.χ. Γαλλική Επανάσταση, στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εξετάζουμε τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, γιατί θέλουμε καλύτερα και βαθύτερα να δούμε πού και πώς πάτησε το Κόμμα το 1918 για την ίδρυσή του και την περαιτέρω δράση του. Καλύπτει ιστορικά μια μεγάλη περίοδο, όχι μόνο της ιστορίας του Κόμματος, αλλά της ελληνικής ιστορίας επί της ουσίας και της ευρωπαϊκής εν μέρει. Καλύπτει μια ηρωική περίοδο του Κ.Κ.Ε.. Επειδή συνήθως θεωρούμε πιο “σημαντική ή ηρωική” την περίοδο 1940-1950, θα ήθελα αναφέρω ότι το Κόμμα από την ίδρυσή του έδωσε πολύ σκληρές μάχες, απεργίες, φυλακίσεις, γνώρισε δικτατορίες (Πάγκαλου, Μεταξά), διώξεις, εκτελέσεις, δολοφονίες. Είναι μια πλούσια ιστορία. Και στεκόμαστε βέβαια όχι μόνο στα γεγονότα, αλλά και σε συμπεράσματα που βγαίνουν από όλη αυτή την πορεία, γιατί πέρα από τα γεγονότα και από το να τιμήσουμε την εργατική τάξη και τους νεκρούς του Κόμματος και όσους έδωσαν σε αυτούς τους αγώνες, μας ενδιαφέρει να βγάλουμε συμπεράσματα και για το τότε και για το σήμερα, συνδέοντάς τα με τη στρατηγική του Κόμματος».

Σχετικά με το αν η μελέτη της ιστορίας καθορίζει τη στρατηγική του Κ.Κ.Ε. σήμερα, η κ. Βλισίδου τόνισε «Μας κατηγορούν ότι μας μελετάνε την ιστορία μας για να δικαιολογήσουμε τη σημερινή μας στρατηγική. Εγώ θα το πω ανάποδα. Εμείς μελετώντας την ιστορία μας, καθορίζουμε τη σημερινή μας στρατηγική, γιατί βλέπουμε λάθη. Και δεν το κρύβουμε. Είναι αρκετά αυστηρή η αυτοκριτική που γίνεται σε αδυναμίες, σε λάθη, σε παραλείψεις. Τα εκτιμάμε, τα μελετάμε και τα παίρνουμε υπόψη μας για την παραπέρα πορεία του Κόμματος».

Όσον αφορά την ενασχόληση του Κ.Κ.Ε. με την ιστορία και γιατί συμβαίνει αυτό, η κ. Βλισίδου επεσήμανε: «Η ιστορία διδάσκει. Δεν επαναλαμβάνεται, δεν είναι πανομοιότυπες οι συνθήκες, ούτε μπορεί να επαναληφθεί, αλλά διδάσκει. Και το συμπέρασμα που βγάζουμε εμείς από όλη αυτή τη μελέτη και για το σήμερα, είναι ότι το Κ.Κ.Ε. πρέπει να έχει καθαρή στρατηγική σύγκρουσης και ανατροπής του καπιταλισμού. Να οδηγήσει την εργατική τάξη να πάρει τη ζωή της και την τύχη της στα χέρια της. Να φτιάξει το δικό της κράτος, τη δική της οικονομία, τη δικής τους εξουσία, ώστε πραγματικά ο λαός να είναι αφέντης στον τόπο του.