Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικός Κοινότητας Νέας Περάμου Καβάλας Μάκης Ζουμπλιός, με ανάρτησή του, κάνει μια ιστορική αναδρομή στους σεισμούς σε Καβάλα, Δράμα και στις γύρω περιοχές, καθώς και στις επιπτώσεις που αυτοί επέφεραν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ζουμπλιός έγραψε:
Με βαση τον σεισμο στην Τουρκια θα γραψω καποια πραγματακια.Η περιοχη μας με βαση το ιστορικο του ΟΑΣΠ .
Στην Καβαλα ειχαμε ως ιστορικο σεισμων της εξης ημερομηνιες:
Φίλιπποι 52μ.Χ. (VIII)
Φίλιπποι 597 (IX)
Καβάλα 1713
Καβάλα 1829 (Επίκεντρο Δράμα)
Στις 5 Μαΐου 1829 σεισμική δόνηση (Μ=7,3) προκάλεσε πολλές καταστροφές στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης. Ο σεισμός έγινε αισθητός έως την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι. Η Δράμα (Χ) καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς επίσης και πολλά χωριά του νομού. Επιπτώσεις είχε ο σεισμός αυτός και στην Καβάλα, στις Σέρρες, και στην Θεσσαλονίκη. Οι προσεισμοί ξεκίνησαν τον Απρίλιο και συνεχίστηκαν σε καθημερινή βάση έως τη γένεση του κύριου σεισμού. Ιδιαίτερα ο προσεισμός της 13ης Απριλίου ήταν πολύ ισχυρός και προκάλεσε βλάβες στο ανατολικό τμήμα της πλειόσειστης περιοχής, στην περιοχή δηλαδή της Ξάνθης. Η πόλη της Ξάνθης σχεδόν καταστράφηκε ενώ βλάβες υπέστησαν μονές της ευρύτερης περιοχής. Στην Ελευθερούπολη 70 σπίτια κατέρρευσαν. Στην Καβάλα και στην Ανδριανούπολη βλάβες παρατηρήθηκαν τόσο σε κτίρια όσο και σε ιστορικά μνημεία (κάστρο, μιναρέδες).
Δραμα:
Δράμα 1829
Δράμα 1867 (VIII)
Δράμα 1985
Σεισμός (Μ=5,5) έπληξε στις 9 Νοεμβρίου του 1985 την περιοχή της Δράμας, όπου και παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες εντάσεις (VII). Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Βουλγαρία.
Θασος :
Θάσος 1965 (V)
Θάσος 1982
Η σεισμική δόνηση (Μ=5,6) που σημειώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1965 έπληξε την Θάσο και περιοχές του νομού Καβάλας. Οι εντάσεις στην πλειόσειστη περιοχή έφτασαν το V.
Οπως βλεπουμε οι σεισμοι αν δεν και ειναι συχνοι στην περιοχη μας,εχουν δωσει αξιολογα μεγεθη.Προσωπικα το θεωρω το πιο υπουλο φυσικο φαινομενο για το οποιοι δεν εχουμε μεγαλη εμπειρια στην περιοχη μας.Ομως ξερω οτι εαν στραβωσε η φαση οι φορεις,οι κρατικες υπηρεσιες,οι εθελοντες και οι πολιτες θα δωσουν τα 101% στην προσπαθεια τους.Επισης υπαρχουν τα τελευταια χρονια και τα σχεδια της αντιμετωπισης τετοιων φαινομενων (ισχυει αντιστοιχα και για τον Δημο Παγγαιου ) τα οποια θα οργανωσουν ολο το συστημα ωστε να υπαρξουν οι λιγοτερα δυσκολες καταστασεις μετα το φαινομενο.
Αυτο που με κανει να ανησυχω περισσοτερο ειναι η περιοχη μας η οποια σε καποιες των περιπτωσεων εχει κακες υποδομες οσο αφορα τις οικοδομες (χτισμενες σε βαλτους,διπλα σε θαλασσα,κατω απο το βουνο) και σε πολλες των περιπτωσεων οταν χτιστηκαν δεν εφαρμοστικαν αντισεισμικες υποδομες (πετροχτιστα παλια σπιτια,οικοδομες 50ετιας και βαλε).
Διαβαστε και τις οδηγιες της Πολιτικης Προστασιας οσο αφορα τους σεισμους και τα υπολοιπα φυσικα και μη φαινομενα :https://www.civilprotection.gr/el/guidelines