ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
Αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες περιοχές στο Νομό Δράμας, ιδίως από άποψη φυσικού κάλλους, έχοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συναρπάζουν τους επισκέπτες τους, οι οποίοι μαγεύονται από τις πραγματικά ανεξάντλητες ομορφιές της φύσης.
Από τη μια, το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (το οποίο ο Νομός Δράμας «μοιράζεται» με το Νομό Ξάνθης) αποτελεί μια από τις ενδιαφέρουσες από οικολογική άποψη περιοχές της Ελλάδας, καθώς «φιλοξενεί» όλες τις ζώνες βλάστησης της Ευρώπης, από μεσογειακά πλατύφυλλα δέντρα μέχρι σκανδιναβικά κωνοφόρα! Συνάμα η περιοχή φιλοξενεί τα πιο εκτεταμένα και παραγωγικά δάση στην Ελλάδα, με μοναδικότητα στα χαρακτηριστικά τους, όπως π.χ. το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το δάσος της Ελατιάς ή και το μοναδικό στην Ελλάδα αμιγές δάσος Σημύδας.
Από την άλλη, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της Δράμας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης από το πρόγραμμα Culture 2000, με άφθονα τρεχούμενα νερά, λίμνες, ποταμάκια, μικρούς καταρράκτες, πλούσια βλάστηση, ξύλινα γεφυράκια… Ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, «πνιγμένο» στο πράσινο και στο νερό, λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό.
Χάρη στις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., το Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς της Ροδόπης θα… μετακομίσει αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα και θα… φιλοξενείται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, έχοντας έτσι τη δυνατότητα επαφής με ακόμη περισσότερο κόσμο και ιδίως με μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά και εν γένει οι νέοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αποκομίσουν ενδιαφέρουσες γνώσεις για το συγκεκριμένο Εθνικό Πάρκο, αλλά και να λαμβάνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους συνείδησης και υιοθέτηση μιας στάσης ζωής που θα περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Όλα αυτά θα επιτευχθούν μέσω της υλοποίησης του έργου «Δημιουργία μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος για την ανάδειξη και προβολή του Εθνικού Πάρκου
Οροσειράς Ροδόπης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα Κέντρο Πληροφόρησης, το οποίο δημιουργείται στην αίθουσα «Μελίνα», η οποία παραχωρήθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, προς χρήση για 20 χρόνια, για αυτό το σκοπό από τον Δήμο Δράμας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2017.
Δικαιούχος του έργου είναι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και ο συνολικός προϋπολογισμός των 401.187 ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η δημιουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη Δράμα εντάχθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 2014-2020.
Το έργο «Δημιουργία μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος για την ανάδειξη και προβολή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» έχεις ως σκοπό από τη μια την κατασκευή ενός πλήρους λειτουργικού και άρτια εξοπλισμένου Κέντρου Πληροφόρησης και από την άλλη τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Η επιλογή του χώρου για τη δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης δεν ήταν τυχαία, καθώς η αίθουσα «Μελίνα» από τη μια είναι λίγα μέτρα μακριά από τον κεντρικό κόμβο της δυτικής εισόδου στην πόλη της Δράμας, ενώ από την άλλη βρίσκεται ουσιαστικά στην είσοδο του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, ενός χώρου που αδιαμφισβήτητα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Δράμας, αλλά και σταθερό πόλο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, ακριβώς γιατί βρίσκεται εντός του πάρκου, μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια σχολικές επισκέψεις ή και άλλες ομάδες επισκεπτών, οι οποίοι θα συνδυάζουν την παρουσία τους σε μια περιοχή αστείρευτου φυσικού κάλλους, όπως είναι η Αγία Βαρβάρα, με την ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.
Για την πληροφόρηση των επισκεπτών, θα γίνεται χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων και θα αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός προβολών, δυναμικά και διαδραστικά μέσα (οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές οπτικού υλικού 360ο, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας), φωτισμός του χώρου και των εκθεμάτων, σύνθετα εκθέματα, αλλά και εντυπωσιακό εποπτικό υλικό (προβολές, χάρτες, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.) αποτελούν τα μέσα που θα φέρνουν κάθε επισκέπτη του Κέντρου Πληροφόρησης πιο κοντά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.
Παράλληλα, προβλέπεται και ο σχεδιασμός και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για το Εθνικό Πάρκο και τη σημασία της προστασίας του αλλά και να διαμορφώσουν στάσεις, αξίες και συμπεριφορές ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες, ικανοί να διαχειριστούν θέματα που σχετίζονται με την προστασία και διατήρηση της φύσης. Το εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μουσειοσκευής/βαλίτσας περιλαμβάνει κινητή έκθεση, ενημερωτικό κείμενο, υποστηρικτικό υλικό και εικονική περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκαν και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις περιμετρικά του Κέντρου Πληροφόρησης, με όμορφες ζωγραφιές που παραπέμπουν στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, διαμόρφωση χώρου αναμονής και σήμανση.
Ουσιαστικά, μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. δημιουργείται μια σύγχρονη υποδομή η οποία θα συμβάλλει στις προσπάθειες προστασίας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ανάδειξης της φυσιογνωμίας και του πλούτου του, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανάγκη διαφύλαξής του, αλλά και τόνωσης του αειφόρου τουρισμού στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης μέσω της προσέλκυσης καλά ενημερωμένων επισκεπτών.
Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης
Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης περιλαμβάνει το κεντρικό και δυτικό τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Ελληνικής Ροδόπης, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η οροσειρά της Ροδόπης μοιράζεται μεταξύ των δύο χωρών καταλαμβάνοντας συνολικά περίπου 19.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 82% της συνολικής έκτασης της Ροδόπης ανήκει στη Βουλγαρία και το 18% βρίσκεται στην Ελλάδα.
Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης καταλαμβάνει έκταση 1.731.150 στρεμμάτων, με βόρεια όρια τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου Δράμας έως την περιοχή του Δημαρίου Ξάνθης και νότια όρια τις βορειανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους και τον ποταμό Νέστο.
Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης και στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου, Δράμας, Παρανεστίου, Μύκης και Ξάνθης.