ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΕΡΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΚΟΜΗ 20 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος κατέχει και τη θέση του Προέδρου της επιχείρησης. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντα τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου, Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, και Δημήτρης Κυριαζίδης, Αντιπρόεδρος ΕΟΣ Δράμας, καθώς και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Μανόλης Χατζόπουλος.

Κυριότερο θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. για το πρόγραμμα Leader, τις εντάξεις 20 επιπλέον επενδύσεων ιδιωτικού χαρακτήρα και γενικότερα για την πορεία του προγράμματός μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά τα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν τα εξής:

  1. Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD)- Leader

1.1. Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD Leader Νομού Δράμας.

1.2 Λήψη αποφάσεων συμμετοχής στα διατοπικά-διακρατικά σχέδια εν όψει αποφάσεων ένταξης

1.3 Κατανομή της πρόσθετης 2ης υπερδέσμευσης συνολικού ποσού 2.671.940 €  στις υποδράσεις του προγράμματος ανάλογα με τις κατευθύνσεις, τις ανάγκες και τις επιλαχούσες προτάσεις του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER Νομού Δράμας.

  1. Έγκριση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της 31ης-12-2020, ορισμός ημερήσιας διάταξης και ημερομηνία σύγκλησης της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

3.3. Διάφορα θέματα – Ανακοινώσεις

Σε δηλώσεις του, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής κ. Γιώργος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως σκοπός της συνεδρίασης είναι «να ενημερωθούν όλα τα μέλη του σώματος για τις εξελίξεις που τρέχουν και για την πορεία του Leader και τις επιχειρήσεις». Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «είμαστε στην ευχάριστη θέση εγώ ως Πρόεδρος, αλλά και όλα τα μέλη, με τον αγώνα που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα και φυσικά ο αγώνας δόθηκε από όλες τις Αναπτυξιακές της Ελλάδας, να γίνει υπερδέσμευση και να μπούνε όλες οι επιλαχούσες επιχειρήσεις με θετικό πρόσημο που περίμεναν την ένταξή τους κι αυτές με τη σειρά τους για να χρηματοδοτηθούν. Οι επιχειρήσεις αυτές σε επίπεδο Νομού Δράμας είναι 20, οπότε διασφαλίστηκε το ποσό των 2.671.000 ευρώ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως για αυτές τις επιχειρήσεις θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία και τόνισε πως συνολικά ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων έργων ανέρχεται πλέον στα 96, εκ των οποίων 73 είναι ιδιωτικού χαρακτήρα και 23 δημοσίου, ενώ συνολικά η συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «χρήματα τα οποία θα πέσουν στην αγορά της Δράμας μέσα σε ένα τριετία» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι χρήμα που πηγαίνει για την οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται ο τόπος και όχι μόνο ο τόπος, θεωρώ και όλη η Ελλάδα».

Σχετικά με τις πληρωμές, ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως η Αναπτυξιακή Δράμας έχει πληρώσει μέχρι σήμερα 14 έργα με ένα ποσό των 700.000 ευρώ περίπου και συνέχισε λέγοντας: «Οι διαδικασίες πληρωμής έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και η κάθε επιχείρηση, με το που καταθέτει τα αντίστοιχα παραστατικά και προβλεπόμενα έγγραφα, μπαίνει στη διαδικασία να γίνεται κατευθείαν η πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό τους». Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πληρωμές 24 έργων, εκ των οποίων 11 ιδιωτικού χαρακτήρα, ύψους περίπου 375.000 ευρώ, και 13 δημοσίου χαρακτήρα, ύψους περίπου 304.000 ευρώ.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο. Και αυτό το στάδιο και το επίπεδο το οποίο τηρεί όλα αυτά τα χρόνια η Αναπτυξιακή θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον. Από την στιγμή που διασφαλίστηκαν μέχρι σήμερα όλα αυτά, κοιτάμε την επόμενη ημέρα που λέει ότι πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι στον επόμενο σχεδιασμό. Και θα είμαστε, γιατί υπάρχει μια εμπεριστατωμένη και πλήρη εικόνα σε όλα τα στελέχη, μια πείρα την οποία πρέπει να εκμεταλλευόμαστε όλοι οι Δραμινοί. Νομίζω ότι αυτό κάνουμε όλοι από τη μεριά μας, όσον αφορά τη διοίκηση».