Τιμητική βράβευση των απογόνων της Οικογένειας Σπήρερ από τον Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δ. Γαλαμάτη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας Στ. Γεωργιάδη

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΠΗΡΕΡ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΑΡΛ, ΕΡΜΑΝ, ΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΜΙΛ ΣΠΗΡΕΡ ΕΝΩ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

  • Δ. Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: «Το παράδειγμα της οικογένειας Σπήρερ αναδεικνύει την υγιή επιχειρηματικότητα, αναδεικνύει τον κοινωνικό αλτρουισμό, αναδεικνύει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, βασικά προαπαιτούμενα για ανάπτυξη, για προκοπή και για αλληλεγγύη της κοινωνίας μας»
  • Στ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας: «Η καπνεμπορική οικογένεια Σπήρερ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας από τις αρχές του 20ου αιώνα»
  • Δ. Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Δράμας και της περιοχής»: «Εξαιρετικά σημαντική και σπουδαία οικογένεια που άφησε τα αποτυπώματά της στην πόλη της Δράμας και όχι μόνο»
  • Μέσα από τα γράμματα του παππού του, ο εγγονός του Σαρλ Σπήρερ παρουσίασε τη δράση του Λεόν Σπήρερ κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης: «Αυτό που αποκαλούσαμε πόλη της Σμύρνης δεν υπάρχει πια»
  • Εμίλ Σπήρερ, απόγονος του Σαρλ Σπήρερ: «Μέσα από τη μνήμη των γεγονότων στην Ελλάδα, αναγνωρίσαμε κι εμείς τη δική μας ιστορία. Αγαπούσαμε την Ελλάδα διαχρονικά»

 

Οι απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ που επισκέφτηκαν τη Δράμα

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA», η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας με θέμα «Ιστορία της επιχειρηματικότητας: Το παράδειγμα της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer», παρουσία των απογόνων της οικογένειας Σπήρερ, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Δράμα από τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου και ζουν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχτηκαν πτυχές της δράσης και προσφοράς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας Σπήρερ σε χαλεπούς καιρούς, όχι μόνο στη Δράμα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της καταστροφής της πριν από 100 χρόνια, όταν κατάφεραν και έσωσαν πλήθος Ελλήνων. Παράλληλα, ήρθαν στον προσκήνιο λεπτομέρειες της εθνικής ιστορίας, της τοπικής ιστορίας της Δράμας, καθώς και της ιστορίας της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Πέρα όμως από το βλέμμα στο παρελθόν, η εκδήλωση είχε προσανατολισμό και στο μέλλον, με το παράδειγμα της οικογένειας Σπήρερ να τίθεται ως οδηγός και πρότυπο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη στις μέρες μας.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο ξενοδοχείο «HYDRAMA» είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο χώρος για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως καπναποθήκη από την οικογένεια Σπήρερ, όταν η εμπορία καπνού και καπνικών προϊόντων αποτελούσε κυρίαρχο κλάδο στην οικονομία της Δράμας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, για πολλές δεκαετίες, πριν από τη δημιουργία του ξενοδοχείου «HYDRAMA» από τον κ. Μανώλη Λεδάκη, το κτήριο ήταν γνωστό ως «Καπναποθήκη Σπήρερ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΕΕ και Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπ. Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, ο πρ. Υπουργός, πρ. Βουλευτής και πρ. Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

«Λαμπρά παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της κυρίας Δήμητρας Χατζηδημητρίου, Προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Δράμας και της περιοχής», η οποία παρουσίασε ιστορικά στοιχεία για τη δράση της οικογένειας Σπήρερ. Όπως είπε, η οικογένεια Σπήρερ, ο Σαρλ, ο Ερμάν, ο Λεόν και ο Εμίλ, ήταν «εξαιρετικά σημαντική και σπουδαία οικογένεια που άφησε τα αποτυπώματά της στην πόλη της Δράμας και όχι μόνο» και «διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου στις αρχές του 20ου αιώνα». Η κα Χατζηδημητρίου έκανε αναφορά στην επιχειρηματική δράση, αλλά και στην κοινωνική δραστηριοποίηση της οικογένειας σε ιδιαίτερα σκληρές εποχές, με παροχή βοήθειας σε πλήθος πολιτών που το είχαν ανάγκη, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους που χρειάζονταν βοήθεια. Για τον λόγο αυτό μέλη της οικογένειας Σπήρερ έλαβαν τιμητικές βραβεύσεις από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό. Μάλιστα, οι σταυροί, τα παράσημα και τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στον Κάρολο Σπήρερ εκτέθηκαν στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου «HYDRAMA», στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Η κα Χατζηδημητρίου σημείωσε πως ο Έρμαν Σπήρερ ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του καπνεμπορικού οίκου Σπήρερ και στάθηκε ιδιαίτερα στην καπναποθήκη, η οποία έχει μετατραπεί στο ξενοδοχείο «HYDRAMA» και η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση, επισημαίνοντας πως ήταν πρώτη καπναποθήκη στην οποία τοποθετήθηκε ανελκυστήρας για τη μεταφορά του καπνού. Η κα Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε τα μέλη της οικογένειας Σπήρερ ως «λαμπρά παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας» και αναφέρθηκε στη δράση τους κατά την καταστροφή της Σμύρνης και στην προσπάθεια διάσωσης προσφύγων με τη ναύλωση καραβιών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της και απευθυνόμενη προς τους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ, η κα Χατζηδημητρίου ανέφερε πως η παρουσία τους στη Δράμα αποτελεί «υπόμνηση της παλαιάς παρουσίας των προγόνων σας, της ιστορικής και σπουδαίας οικογένειας των φιλελλήνων Σπήρερ στην περιοχή μας», προσθέτοντας ότι 100 χρόνια μετά η ανάδειξη ως παράδειγμα της δράσης τους, με την «ανεκτίμητη βοήθεια στον πένητα και πάσχοντα συνάνθρωπο», «αποτελεί για εμάς ύψιστο ηθικό και ιστορικό χρέος».

«Βοήθησαν με το φιλελληνικό πνεύμα και τη δράση τους ανθρώπους και οικογένειες που είχαν ανάγκη προστασίας»

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη, ο οποίος σημείωσε: «Η καπνεμπορική οικογένεια Σπήρερ, των αδερφών Σαρλ, Ερμάν, Λεόν και Εμίλ, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας εκείνη την εποχή και για αρκετές δεκαετίες έως το 1974 αναμφίβολα στηρίζεται στην παραγωγή και εμπορία καπνού, όπου οι Σπήρερ είναι οι βασικοί συντελεστές με τα εργοστάσια και τις αποθήκες, τα καπνομάγαζα και το εμπόριο καπνού και καπνικών προϊόντων».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο, στην επιχειρηματική και κοινωνική δράση της οικογένειας Σπήρερ, ενώ παρέθεσε ιστορικά στοιχεία και για το Επιμελητήριο Δράμας και την προσφορά του σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο. Όπως είπε, το Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1918 ως παράρτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας και έγινε αυτόνομο το 1926 με προεδρικό διάταγμα. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τη σημερινή εικόνα της οικονομίας της Δράμας και τους κλάδους που πρωταγωνιστούν.

Απευθυνόμενος στους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας είπε: «Είναι τιμή μας να σας φιλοξενούμε στον τόπο μας, έναν τόπο που γνώρισε τους προγόνους σας και που άφησαν σπουδαίο αποτύπωμα στην ανάπτυξη της περιοχής μας, που συμβάλλανε σε εποχές δύσκολες για την Ελλάδα και βοήθησαν με το φιλελληνικό πνεύμα και τη δράση τους ανθρώπους και οικογένειες που είχαν ανάγκη προστασίας».

«Μόλις διαπιστώσω ότι είναι ασφαλές όλο το προσωπικό μας, θα φύγω κι εγώ»

Στη συνέχεια εκ μέρους των απογόνων της οικογένειας Σπήρερ, μίλησε ο κ. Σαρλ Σπήρερ, εγγονός του Λεόν Σπήρερ, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα γνώρισε αρχικά για τη δράση του παππού του, αλλά και σε όσα ανακάλυψε στην πορεία των χρόνων. Όπως είπε, μέσα από γράμματα που βρήκε, έμαθε για το κουράγιο, το θάρρος και την αφοσίωσή του. Ο κ. Σαρλ Σπήρερ, παρουσίασε μέσα από γράμματα του παππού του προς τη σύζυγό του, τη δράση του Λεόν Σπήρερ το 1922 κατά την καταστροφή της Σμύρνης. Ο Λεόν Σπήρερ ήταν στην πόλη και αφού έσωσε την οικογένειά του βάζοντάς τους σε ένα πλοίο για τη Μασσαλία, ο ίδιος αποφάσισε να μείνει στη Σμύρνη. Μέσα από τα γράμματά του αναδεικνύεται η φρίκη της καταστροφής («Αυτό που αποκαλούσαμε πόλη της Σμύρνης δεν υπάρχει πια», ανέφερε χαρακτηριστικά), αλλά και η δική του δράση και η αγωνία του για να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται («Μπόρεσα να βοηθήσω πολλούς ανθρώπους» έγραψε σε ένα γράμμα του και σε ένα άλλο σημείωνε «Μόλις διαπιστώσω ότι είναι ασφαλές όλο το προσωπικό μας, θα φύγω κι εγώ»).

«Ανεξίτηλη προσφορά στις καρδιές των ανθρώπων»

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης εξήρε το παράδειγμα της οικογένειας Σπήρερ με την «ανεξίτηλη προσφορά στις καρδιές των ανθρώπων». Παράλληλα, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετέφερε στους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού. Ο κ. Γαλαμάτης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια οικογένεια «πρωτοπόρο στο πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να συνδεθεί με τον άνθρωπο» και υπογράμμισε πως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης συνεχάρη το Επιμελητήριο Δράμας για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της εκδήλωσης, καθώς «μας έδωσε την ευκαιρία να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον». Όπως είπε, τη σημερινή εποχή είναι απαραίτητα η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός και παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η «υποδειγματική στάση ζωής της οικογένειας Σπήρερ».

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Γαλαμάτης είπε πως τα μέλη της οικογένειας Σπήρερ «με τεράστια επιχειρηματική, αλλά κυρίως κοινωνική και αλτρουιστική δράση βοήθησαν αυτόν τον τόπο, μέσα από την ενασχόλησή τους στον χώρο του καπνού και του καπνεμπορίου διεθνώς». Ακόμη, επεσήμανε πως «το παράδειγμα της οικογένειας Σπήρερ είναι ένα παράδειγμα το οποίο θα πρέπει να το ακολουθούμε και σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο και για αύριο. Αναδεικνύει την υγιή επιχειρηματικότητα, αναδεικνύει τον κοινωνικό αλτρουισμό, αναδεικνύει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, βασικά προαπαιτούμενα για ανάπτυξη, για προκοπή και για αλληλεγγύη της κοινωνίας μας».

Βραβεύσεις στους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ

Τιμητική βράβευση των απογόνων της οικογένειας Σπήρερ από τους Αντιπροέδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Προέδρους των Επιμελητηρίων Πέλλας Ι. Τσώτσο, Πιερίας Η. Χατζηχριστοδούλου και Τρικάλων Β. Γιαγιάκο

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις στους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γαλαμάτης προσέφεραν τις δύο πρώτες στροφές του Εθνικού Ύμνου του Διονυσίου Σολωμού σε χαρακτικό του καλλιτέχνη κ. Κυριακίδη, από την Gallery 13, το οποίο κυκλοφορεί σε 50 αντίτυπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα πραγματοποίησης της εκδήλωσης (21 Οκτωβρίου) ήταν η επέτειος δημοσίευσης για πρώτη φορά, το 1825, του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας του Διονυσίου Σολωμού.

Βραβεύσεις έγιναν και εκ μέρους της ΚΕΕΕ από τους τρεις Αντιπροέδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ σε όλα τα μέλη της οικογένειας Σπήρερ δόθηκε το βιβλίο για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων έλαβαν τον λόγο για να χαιρετίσουν την εκδήλωση οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος και Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρ. Υπουργός, πρ. Βουλευτής και πρ. Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου.

Οι απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ με τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας

«Στο πρόσωπο των εγγονών της οικογένειας Σπήρερ, τιμούμε τους προγόνους αυτών»

Σε δηλώσεις του για την εκδήλωση και τη φιλοξενία των απογόνων της οικογένειας Σπήρερ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης σημείωσε: «Στο πρόσωπο των εγγονών της οικογένειας Σπήρερ, της οικογένειας αυτής που έδωσε στη Δράμα τόσα πολλά, αλλά και στην Ελλάδα, τιμούμε τους προγόνους αυτών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί ήταν ουσιαστικά όλοι και μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας. Προσδοκούμε την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων και στο μέλλον και φυσικά για εμάς το πιο σημαντικό πράγμα είναι μέσα από την ιστορία, να αναδεικνύουμε και την επιχειρηματικότητα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δημιουργήθηκε αυτός ο τόπος, πως αυτός ο τόπος αναπτύχθηκε και ποιοι βοήθησαν να αναπτυχθεί».

Ακόμη, στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Μέσα από αυτές τις σχέσεις αναπτύσσουμε ένα γενικότερο σύνολο σχέσεων. Δεν είναι τόσο απλό στις δημόσιες σχέσεις να τοποθετούμε συγκεκριμένα πράγματα, αλλά σιγά σιγά, σταδιακά, με δουλειά, μέσα από την ιστορικότητα, το Επιμελητήριο δημιουργεί την προστιθέμενη αξία για το μέλλον. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν πηγαίνουμε με τη στόχευση ενός συγκεκριμένου πράγματος. Αυτό θα είναι προϊόν μιας ευρύτερης συνεργασίας σε ένα άλλο επίπεδο. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς».

«Μέσα από τη μνήμη των γεγονότων στην Ελλάδα, αναγνωρίσαμε κι εμείς τη δική μας ιστορία»

Στα Μ.Μ.Ε. μίλησε, εκ μέρους της οικογένειας Σπήρερ, ο κ. Εμίλ Σπήρερ, απόγονος του Σαρλ Σπήρερ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Δράμα. Όπως είπε, «είχαμε έρθει το 2017 για μια εκδήλωση σχετικά με τα γεγονότα της βουλγαρικής κατοχής. Ποτέ δεν είχαμε ακούσει στην οικογένεια για αυτό το γεγονός, επειδή ο παππούς Κάρολος δεν ήθελε να πει λέξη, γιατί είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Από τότε, το 2017, και μετά μαζί με την κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου, ψάξαμε όλα τα στοιχεία και βρήκαμε αυτά τα οποία ο παππούς δεν ήθελε να πει ποτέ, λόγω της στεναχώριας που πέρασε στη βουλγάρικη κατοχή. Έχουμε αρχεία τα οποία ποτέ κανένας δεν είχε δει. Ουσιαστικά αναδομήσαμε όλη μας τη γνώση από το 2017 με αυτά τα ντοκουμέντα». Σχετικά με τη δράση των προγόνων του, ο κ. Εμίλ Σπήρερ είπε πως στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ο Λεόν Σπήρερ «σήκωσε τις ελβετικές σημαίες και βοήθησε τον κόσμο να τους φυγαδεύσει από την κατεστραμμένη Σμύρνη», ενώ ο Σαρλ Σπήρερ, που ήταν στη Δράμα και στην Καβάλα, «υποδέχθηκε τους πρόσφυγες αυτούς, τους οποίους τους περιέθαλψε και τους βοήθησε για να σταθούν».

«Μέσα από τη μνήμη των γεγονότων στην Ελλάδα, αναγνωρίσαμε κι εμείς τη δική μας ιστορία. Αγαπούσαμε την Ελλάδα διαχρονικά. Όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία που έχουμε στην κατοχή μας, είναι στη διάθεση για όλη τη συγγραφή αυτής της μεγάλης ιστορίας της οικογένειας Σπήρερ στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλες τις αρχές του τόπου για την υποδοχή που μας κάνανε εδώ στη Δράμα», ανέφερε ο κ. Εμίλ Σπήρερ, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., μετά το τέλος της εκδήλωσης.