Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Δράμας για την οικογένεια Σπήρερ, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης αναφέρθηκε στις δηλώσεις τους και για ζητήματα που αφορούν τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε., καθώς και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξή τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαλαμάτης δήλωσε: «Η ελληνική Κυβέρνηση, πολλές φορές δημόσια το έχουμε εκφράσει, στηρίζει τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, ιδιαίτερα τον περιφερειακό έντυπο Τύπο, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα, με συγκεκριμένες δράσεις, πολιτικές και παρεμβάσεις.

Σήμερα, για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα στήριξης της απώλειας του εισοδήματος, με την κάλυψη μέρους του εισοδήματος, από την αύξηση του χαρτιού και της διακίνησης των εφημερίδων, απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής εκτόξευσης που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του χαρτιού.

Είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή και να συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ή λίγες εβδομάδες, νομοσχέδιο για τη θέσπιση μητρώων έντυπου Τύπου και ιστοσελίδων, που για πρώτη φορά στη χώρα μας επιχειρεί να πετύχει ένα νοικοκύρεμα, ένα συμμάζεμα, στον χώρο του έντυπου περιφερειακού Τύπου και των ιστοσελίδων περισσότερο, όπου πλέον θα εντάσσονται σε μητρώα με βάση κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία τους, με το προσωπικό που απασχολούν, με πόσους δημοσιογράφους απασχολούν, με τους τζίρους που έχουν οι επιχειρήσεις των ιστοσελίδων. Γενικότερα ποιοτικά στοιχεία τα οποία μπορούν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις βιώσιμες και ποιοτικές, προκειμένου με την ένταξή τους στο μητρώο αυτό να ξεκαθαρίσει ένα τοπίο που εν πολλοίς είναι θολό σήμερα και από εκεί και πέρα να έχουν το προνόμιο, οποτεδήποτε υπάρχει αυτή η δράση, της κρατικής υποστήριξης και χρηματοδότησης.

Είναι ένα νομοσχέδιο που προήλθε μετά από μακρά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εννοώ ιδιοκτησίες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Είναι ανοικτή ακόμη αυτή η διαβούλευση. Πιστεύουμε ότι θα έχει αυτή τη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση του νοικοκυρέματος, του συμμαζέματος, ενός αχανούς σήμερα τοπίου.

Ακολουθεί ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις των ραδιοφώνων, αφού ολοκληρώσουμε αυτή την παρέμβαση, και ακολουθεί μετά κι αντίστοιχη παρέμβαση και στον χώρο των τηλεοπτικών μέσων. Έχουν μπει, λοιπόν, στις ράγες της υλοποίησης και της θέσπισης όλοι αυτοί οι κανόνες, που στο βάθος του χρόνου, το επόμενο διάστημα, σταδιακά, θα βάλουν την τάξη στο συγκεκριμένο χώρο».