Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, ΕΙΧΕ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΝ ΟΜΟΘΥΜΙΑ

 

 

  • Παμψηφεί νέος Αντιπρόεδρος του σώματος ο Γ. Καλαϊτσίδης, με 18 ψήφους σε σύνολο 18 ψηφισάντων
  • Ικανοποίηση για την προσέλευση του κόσμου στην Ονειρούπολη από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «αλλά» για τα οικονομικά
  • Κοινή συνισταμένη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων της Δόξας δεν ήταν αντάξιος της ιστορίας του Συλλόγου
  • Συμπολίτευση και αντιπολίτευση ψήφισαν «παρών» για την εκκαθάριση της πρώην δημοτικής επιχείρησης του Φεστιβάλ, θετικά ψήφισε μόνο ο εισηγητής Α. Σολάκης, ενώ αρνητικά ο Γ. Στεφανίδης

 

 

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για το 2018 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου. Αρχικά έγινε η ειδική συνεδρίαση του σώματος για εκλογή νέου Αντιπροέδρου και ακολούθησε τακτική συνεδρίαση με συνολικά 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη (21 τακτικά και 2 έκτακτα). Φαίνεται ότι το εορταστικό κλίμα, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά, επηρέασε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κι έτσι παρά τις μεμονωμένες στιγμές έντασης, ως επί το πλείστον καταγράφηκε ομοθυμία. Φυσικά υπήρξαν οι ευχές για τις γιορτές και το νέο έτος, με την αρχή να γίνεται από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, με την έναρξη της συνεδρίασης.

Παμψηφεί νέος Αντιπρόεδρος ο Γ. Καλαϊτσίδης

 

Η ειδική συνεδρίαση για εκλογή νέου Αντιπροέδρου ήταν επιβεβλημένη μετά από τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης στις 18 Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβούλου κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε εκλεγεί με την παράταξη «πόλη+ζωή», όμως ως ανεξάρτητος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορούσε να είναι πλέον Αντιπρόεδρος. Έτσι, το σώμα κλήθηκε να εκλέξει νέο Αντιπρόεδρο, ο οποίος, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, υποχρεωτικά πρέπει να προέρχεται από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Η «πόλη+ζωή» πρότεινε για τη συγκεκριμένη θέση τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Καλαϊτσίδη και ακολούθησε ψηφοφορία με κάλπη. Ο κ. Καλαϊτσίδης εκλέχτηκε παμψηφεί στη θέση του Αντιπροέδρου, λαμβάνοντας 18 θετικές ψήφους σε σύνολο 18 ψηφισάντων Δημοτικών Συμβούλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Δράμας, από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από το 2011, όταν και εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου στο Προεδρείο χωρίς να υπάρχει καμία λευκή ψήφος. Στο γεγονός αυτό στάθηκε και ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγαλοκαρδία και μεγαλοψυχία» από την παράταξή του.

 

Ικανοποίηση για την προσέλευση του κόσμου στην Ονειρούπολη, «αλλά…» για τα οικονομικά

 

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν κατά την προημερησίας διάταξης συζήτηση αφορούσε την Ονειρούπολη, με τις αντιπολιτεύσεις πάντως να επισημαίνουν ότι κρατούν χαμηλούς τους τόνους, γιατί η εκδήλωση ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόσο από πλευράς της παράταξης «πόλη+ζωή» («είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου») όσο και από την παράταξη «Project Δράμα 2020» («ενθαρρυντικό το μήνυμα της παρουσίας του κόσμου») εκφράστηκε ικανοποίηση για την προσέλκυση επισκεπτών, όμως κατατέθηκαν ενστάσεις για τα οικονομικά της διοργάνωσης. Η μεν «πόλη+ζωή» έθεσε το θέμα των χορηγιών, σημειώνοντας ότι αφού το ποσό πηγαίνει για δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, τότε αυτό συνεπάγεται έμμεση αύξηση του κόστους. Το δε «Project Δράμα 2020» ανέφερε ότι το θέμα των εξόδων πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και η διοργάνωση θα έπρεπε να γίνεται με 0 ευρώ του Δήμου Δράμας.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς ανέφερε για τις χορηγίες ότι αναφέρεται «διάφανα και ξεκάθαρα» από πού λήφθηκε κάθε ποσό και που διατίθεται, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προκύπτουν καθημερινές άμεσες ανάγκες. Παράλληλα, σημείωσε ότι στον απολογισμό της Ονειρούπολης θα ειπωθούν περισσότερα για αυτό το θέμα. Ακόμη, ο κ. Ψαρράς υπογράμμισε ότι θα ήταν ιδεατό η συμμετοχή του Δήμου να είναι 0 ευρώ, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί άμεσα, αλλά ίσως να μπορέσει να γίνει στο μέλλον.

 

Κοινή συνισταμένη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων της Δόξας δεν ήταν αντάξιος της ιστορίας του Συλλόγου

 

Από την παράταξη «Project Δράμα 2020» τέθηκε και το θέμα του εορτασμού των 100 χρόνων της Δόξας Δράμας, η οποία το 2018 συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής. Όπως ειπώθηκε «κανείς δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένος» από τον εορτασμό. Ο κ. Ψαρράς, στην απάντησή του, ανέφερε ότι και ο ίδιος δεν είναι ευχαριστημένος από τον εορτασμό των 100 χρόνων της Δόξας, χωρίς αυτό να αφορά το Δήμο Δράμας ή τη ΔΕΚΠΟΤΑ. Μάλιστα, σημείωσε πως από το ποσό που είχε διαθέσιμο η ΔΕΚΠΟΤΑ (περίπου 10.000 ευρώ) εξαντλήθηκαν μόνο τα μισά. Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Γιάννης Καψημάλης, ο οποίος είπε πως ενώ «είχαμε καλή συνεργασία» με τους ανθρώπους της ομάδας, «θα μπορούσε να γίνει καλύτερη προσπάθεια».

 

Ομοθυμία και στα «παρών» για την εκκαθάριση της πρώην επιχείρησης του Φεστιβάλ

 

Το κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εκκαθάριση της πρώην δημοτικής επιχείρησης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο εισήχθη ως έκτακτο, με τον εισηγητή από πλευράς Δημοτικής Αρχής, Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Άγγελο Σολάκη να σημειώνει ότι αν δεν ψηφιστεί μέχρι το τέλους του 2018, τότε θα υπάρχουν τυπικοί λόγοι για να μην γίνει αποδεκτή η εκκαθάριση από υπέρτερα του Δημοτικού Συμβουλίου ελεγκτικά όργανα. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωπος από τους εκκαθαριστές, η οποία τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος.

Η όλη διαδικασία εκκαθάρισης ξεκίνησε από το 2011, όταν και ο «Καλλικράτης» προέβλεπε τη συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων, με το Δήμο Δράμας να επιτυγχάνει την κατ’ εξαίρεση ύπαρξη και του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η πρώην δημοτική επιχείρηση, σύμφωνα με την εκκαθάριση, έχει υποχρεώσεις ύψους περίπου 515.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 205.000 ευρώ έχουν τελεσιδικήσει με σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Σολάκης πρότεινε ο Δήμος Δράμας να αναλάβει τις οφειλές που έχουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση, χωρίς όμως να καταβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ η αποπληρωμή θα γινόταν σε βάθος τριετίας. Ακόμη, σημείωσε ότι για όσες οφειλές υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα, αν αυτές τελεσιδικήσουν, τότε ένα επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις στο ίδιο πνεύμα. Ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί μόνο από 15 παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους και ζήτησε να συζητηθεί σε κάποια νέα συνεδρίαση, όπου θα υπάρχουν περισσότερα μέλη του Συμβουλίου, με τον Σολάκη να εξηγεί ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση μέσα στο 2018 «για να είμαστε τυπικά καλυμμένοι».

Πάντως, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων επί του θέματος σημειώθηκαν και στιγμές έντασης, καθώς από την «πόλη+ζωή» υπήρξαν κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις προ του 2011, ενώ δεν έλειψαν αναφορές ότι στελέχη από τις τότε Δημοτικές Αρχές συμμετέχουν και σήμερα στη Διοίκηση του Δήμου. Από πλευράς συμπολίτευσης υπήρξαν αντίστοιχες κατηγορίες για ζητήματα διαχείρισης κατά την περίοδο 2011-2014, όταν και στη Διοίκηση του Δήμου ήταν η «πόλη+ζωή».

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία. 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν «παρών». «Παρών ψήφισαν» και 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης». Θετικά ψήφισε μόνο ο εισηγητής κ. Σολάκης, ενώ αρνητικά ψήφισε ο κ. Γιάννης Στεφανίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Έτσι, η πρόταση για την εκκαθάριση δεν έγινε αποδεκτή.