ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου,

Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας και μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

 

 

Σε λίγες μέρες ψηφίζουμε για την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης της χώρας.

Συνηθίζεται κάθε φορά να λέγεται πως «οι τρέχουσες εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, πως κρίνεται το μέλλον και η πορεία της χώρας, η ίδια η ζωή μας».

Αυτή τη φορά όμως υπάρχει πράγματι κάτι διαφορετικό στην πολιτική ζωή της χώρας.

Για πρώτη φορά βιώσαμε μια τέτοια κρίση. Κάποιοι ευθύνονταν γι’ αυτό.

Ν.Δ. και κυρίως Πα.Σο.Κ. τιμωρήθηκαν από το εκλογικό σώμα και καταποντίστηκαν τα ποσοστά τους. Αλίμονο αν μετά από ότι ζήσαμε δεν συνέβαινε ένας τέτοιος σεισμός στο πολιτικό μας σύστημα. Σεισμός που θα καταπόντιζε το παλιό πολιτικό προσωπικό, τις παλιές πολιτικές δυνάμεις. Αλίμονο αν δεν ανανεώνονταν το σύστημα με νέες πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες θα λάχαινε ο κλήρος να βγούμε από την κρίση και να ανορθωθεί η χώρα.

Έτσι λοιπόν η ραγδαία αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάληψη της εξουσίας ήλθαν ως φυσικά επακόλουθα.

Απλά το πρόβλημα ήταν πως αυτά συνέβησαν τόσο γρήγορα που ένα κόμμα του 3-4%, όπως ήταν παλιότερα, δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και άργησε να επέλθει η κατά τον Γιάννη Δραγασάκη «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και τα λάθη και οι παραλείψεις, οι ιδεοληψίες και τα στραβοπατήματα.

Για όσους ανδρωθήκαμε μέσα στο καμίνι της Αριστεράς, ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να σκάσει η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Να τιναχτεί η χώρα στον αέρα. Η Αριστερά να μπει ξανά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας για δεκαετίες.

Αυτό όμως δεν συνέβη. Ο Αλέξης Τσίπρας την κρίσιμη στιγμή έκανε τη στροφή στο ρεαλισμό και την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς διέψευσε τις Κασσάνδρες. Δεν ήταν μια αριστερή παρένθεση. Δεν καταποντίστηκε από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που ορθώνονταν εμπρός της. Δεν πτοήθηκε από τις επιθέσεις και τις τρικλοποδιές του παλιού πολιτικού συστήματος και της μιντιοκρατίας. Δεν καταστράφηκε η χώρα.

Προφανώς και με λάθη και παραλείψεις κατάφερε να είναι η μακροβιότερη μνημονιακή Κυβέρνηση. Παρά τις Κασσάνδρες που διέβλεπαν συνεχώς καταστροφές και καθίζηση της οικονομίας και της χώρας. Η Ελλάδα κατόρθωσε να κρατηθεί στη ζωή με την οικονομία της ζωντανή και την κοινωνία όρθια.

Αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα του Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησής του και αυτό θα καταγράψει η Ιστορία. Ότι τελειώσανε επί της δικής τους θητείας τα μνημόνια και πως η χώρα έχει ένα ανοιχτό διάδρομο μπροστά της για να χαράξει το μέλλον της.

Γι αυτό αυτές οι εκλογές διαφέρουν από κάθε προηγούμενη εκλογική μάχη.

Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αφενός και Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφετέρου.

Από τη μια μεριά η παράταξη της δεξιάς που κυβέρνησε τη χώρα επί δεκαετίες. Που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση και τα μνημόνια που καταρράκωσαν τη χώρα. Που δεν έκανε την αυτοκάθαρση και την αυτοκριτική της, όπως θα άρμοζε σε σοβαρή πολιτική δύναμη.

Από την άλλη έχουμε την προοπτική να Κυβερνήσει η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Που παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις κατόρθωσε να πετύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν. Και ζητά να συνεχίσει να κυβερνά τώρα που μετά και την αποτυχία των Ευρωεκλογών ολοκληρώνεται η «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως έχει μετατραπεί στην κύρια δύναμη του προοδευτικού πόλου της πολιτικής μας ζωής. Η Κεντροαριστερά ακόμη διαθέτει την πολιτική υπεροχή και έχει τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή στο λαό.

Σήμερα είναι πολλοί όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν Ν.Δ. από διάθεση τιμωρητική για λάθη και παραλείψεις της απερχόμενης Κυβέρνησης, αλλά και γιατί πιστεύουν ότι ο φιλελεύθερος – κεντρώος Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αλλάξει η Ν.Δ. και να ανορθώσει τη χώρα.

Μόνο που η επάνοδος της Ν.Δ. στα παλιά της λημέρια δεν μπορεί να είναι η λύση σε μια χειμαζόμενη ακόμη οικονομία και μια παραπαίουσα χώρα. Η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. δεν είναι καλός οιωνός για τους πολλούς. Είναι οπισθοδρόμηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα έπρεπε να δικαιούται μια Κυβερνητική θητεία ακόμη. Για να μας δείξει τώρα πια πιο ώριμος από ποτέ, τι μπορεί να πετύχει έξω πλέον από τα μνημόνια και χωρίς τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των πιστωτών μας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ