ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

 

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις 9.30, στο Γενικό Λύκειο Κ. Νευροκοπίου, στον προαύλιο χώρο του αλλά και στις κτιριακές του εγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Πατάτας σε συνεργασία με τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Συμμετέχουν με δράσεις τους:

-Το τμήμα Βιοτεχνολογίας Αμπελουργίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

-Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας

-Το ΚΕΦΟ Κ. Νευροκοπίου

-Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας

-Το 518 ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ

-Το ΕΠΑΛ Κ. Νευροκοπίου

-Το Γυμνάσιο Κ. Νευροκοπίου

-Δημοτικό σχολείο Κ. Νευροκοπίου

-Ο παιδικός σταθμός Κ. Νευροκοπίου

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ Πατάτας είναι η ανάδειξη αυτού του προϊόντος, μέσα από τις πολλές χρήσεις που έχει στην καθημερινή μας ζωή και σε πολλούς

τομείς.

Στη σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση του Γενικού Λυκείου Κ. Νευροκοπίου αναφέρονται τα εξής:

Το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία. Φορείς γνώσης όπως είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να μεταλαμπαδεύουν στην κοινωνία ό,τι καινούριο υπάρχει ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και αειφορίας το σχολείο μας με τη δράση του αυτή θέλει να ανοίξει τους τομείς δράσης και συνεργασίας του με την τοπική κοινωνία και άλλους θεσμικούς φορείς και να προτείνει καινοτόμες προσεγγίσεις στην αξιοποίηση των αποβλήτων της πατάτας επειδή:

«Η κυκλική οικονομία αναφέρεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, τροφοδοτεί τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης και της εξειδίκευσης, παράγει υψηλή υπεραξία, αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές και βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, προσαρμόζεται σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, δεν έχει πάντα ανάγκη αρχικών κεφαλαίων, βελτιώνει τους δείκτες παραγωγικότητας των πόρων και της ενέργειας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία».

Στα πλαίσια του μαθήματος Χημείας Β’ Λυκείου (κεφάλαιο 3ο) και του μαθήματος Βιολογίας Γ’ Λυκείου (κεφάλαιο 7ο) αποφασίστηκε να γίνει αγορά / προμήθεια ενός μηχανήματος απόσταξης ώστε να βρει πρακτική εφαρμογή χρήσης το παραδοσιακό ντόπιο προϊόν του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, η πατάτα.

Η ύπαρξη εργαστηριακού χώρου καθώς και η συνεργασία με το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ που εδρεύει στη Δράμα, μας δίνει τη δυνατότητα για εξαγωγή αποστάγματος μέσω της ζύμωσης της πατάτας. Το πρωτόκολλο εφαρμογής έχει δοθεί από καθηγητές του τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας.

Το συνολικό καινοτόμο εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, καθώς και για την επιστημονική κοινότητα της περιοχής μας, διότι θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η μεθοδολογία της απόσταξης, στο αγροτικό αυτό προϊόν.

Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, όπως η παραγωγή ενέργειας από την πατάτα, η διαχείριση των αποβλήτων, ιστορική αναδρομή και άλλες.