ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

 

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, η Δράμα μετρά 3 ασθενείς με κορωνοϊό. Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα στη Δράμα σε αυτή τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τα 28 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τα τρία εντοπίστηκαν στη Δράμα, δέκα στη Ξάνθη, δύο στην Καστοριά, δύο στη Ροδόπη, δύο στη Λάρισα, ένα στην Κοζάνη, ένα στην Αττική και επτά (εκ των οποίων δύο στον Προμαχώνα) σε ανθρώπους που εισήλθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασθενείς της Δράμας είναι τρεις άντρες, οι δύο εκ των οποίων σχετίζονται με την Ξάνθη, όπου καταγράφεται επιδημιολογική έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ο τρίτος είναι στενή επαφή ενός εκ των άλλων δύο. Πάντως, μετά την επιβεβαίωση των εργαστηριακών ελέγχων για COVID-19 ακολούθησε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των ασθενών μέσω ευρείας διενέργειας τεστ.

Η καταγραφή των πρώτων ασθενών με κορωνοϊό σε αυτή τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας επαναφέρει με επιτακτικότερο τρόπο το ζήτημα της τήρησης των κανόνων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τους δημόσιους φορείς, με καλή υγιεινή των χεριών, τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και χρήση μάσκας όπου απαιτείται.

 

Και δεύτερη ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στη Δράμα

 

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, και μια δεύτερη Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται πλέον στο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Δράμας, ενισχύοντας την ήδη υπάρχουν στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για εντοπισμό ασθενών με COVID-19, με την μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις 20 Μαΐου η πρώτη ΚΟΜΥ της Δράμας, με Επόπτρια του προγράμματος την κ. Ελένη Γαμβρέλη, Ιατρό, Ειδική Ρευματολόγο, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., αναπληρώτρια Διευθύντρια Τοπικής Μονάδας Υγείας Κέντρου Υγείας Δράμας, ξεκίνησε τη λειτουργία της, διενεργώντας εκτεταμένους ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε δημόσιες δομές για προστασία των ωφελούμενων αυτών, αλλά και σε υπηρεσίες και σε φορείς. Έτσι σχετικά τεστ για κορωνοϊό έχουν διεξαχθεί, μεταξύ άλλων, στα παραρτήματα της Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ., στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, στα σώματα ασφαλείας, στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, κ.α. Συνολικά στη Δράμα αναμένονται να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΟΔΥ, 5 Κινητές Ομάδες. Πάντως, την τρέχουσα εβδομάδα οι 2 ΚΟΜΥ της Δράμας βρίσκονται στον Προμαχώνα για ελέγχους, λόγω του μεγάλου όγκου εισερχόμενων τουριστών στη χώρα.