Το ζήτημα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία μέσω Αμφίπολης, αλλά και ο νέος οδικός άξονας Δράμας – Καβάλας, απασχόλησαν το χθεσινό (30/3) Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατόπιν κατάθεσης επερώτησης από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Αργύρη Πατακάκη.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Φεβρουαρίου η αρμοδιότητα για το τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη πέρασε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Λεπτομέρειες ΕΔΩ). Για το άλλο τμήμα του δρόμου, το Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη, έχουν υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις από πλευράς Κυβέρνησης, δια του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε στο πλαίσιο της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε γνωστό πως υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα παράδοσης των μελετών για το τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη από την Εγνατία Οδό Α.Ε. στην Περιφέρεια. Άλλωστε, με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δόθηκε χρονικό περιθώριο 2 μηνών.

Επιπλέον, επειδή η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα του δρόμου Δράμα – Καβάλα, ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως φέτος θα υπάρξει η προκήρυξη του έργου, αναφέροντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ένταση και υψηλοί τόνοι

Η συζήτηση της επερώτησης για τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη χαρακτηρίστηκε από ένταση και υψηλούς τόνους, με εκατέρωθεν βολές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, και με τον Πρόεδρο του σώματος κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου να προσπαθεί να τηρήσει τη διαδικασία.

Πάντως, επειδή επρόκειτο για την τελευταία στη σειρά επερώτηση που συζητήθηκε, το κλίμα είχε βαρύνει και από όσα είχαν διαμειφθεί στις προηγούμενες.

Η επερώτηση του Α. Πατακάκη

Με την επερώτησή του ο κ. Πατακάκης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«-Σε ποιο σημείο ωριμότητας βρίσκονται οι ήδη υπάρχουσες μελέτες;

-Με τη σχετική ΚΥΑ τι κομμάτι ευθύνης του έργου ανατέθηκε στην ΠΑΜΘ;

-Με ποια διαδικασία θα γίνει η εκπόνηση και ωρίμανση των μελετών;

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η ΠΑΜΘ και ποιος ο χρόνος ολοκλήρωσής τους;».

Η απάντηση του Γ. Παπαδόπουλου

Στην απάντησή του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως στο ΦΕΚ είναι ξεκάθαρο πως η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει εντός 2 μηνών να αποστείλει στην ΠΑΜΘ τον πλήρη υφιστάμενο φάκελο μελετών και κάθε χρήσιμο στοιχείο που διαθέτει για την ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας και στη συνέχεια δημοπράτησης του έργου. «Αν το είχατε διαβάσει αυτό κ. Τοψίδη, δεν θα ρωτούσατε», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως τα στοιχεία τα έχει ακόμη η Εγνατία Οδός Α.Ε. και προβλέπεται να παραδοθούν στα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε και θα ενημερωθούν όλοι για τις κινήσεις της Περιφερειακής Αρχής.

«Εμείς στο κομμάτι που διοικούμε, ως Περιφερειακή Αρχή, δεν εκστομίζουμε προθέσεις. Πάμε και υλοποιούμε πράγματα, τα οποία είναι δρομολογημένα, παίρνουμε πρωτοβουλίες, μπαίνουμε μπροστά», επεσήμανε και ο κ. Παπαδόπουλος και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε εκφραστεί δημοσίως κι ο Περιφερειάρχης, αλλά κι εγώ, ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ότι από τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας το τι υπολείπεται σε επίπεδο ωρίμανσης μελετών για το κομμάτι που μας αφορά, θα το εντάξουμε άμεσα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, απευθυνόμενος στον κ. Τοψίδη, είπε: «Αν κάνατε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα μπαίνατε σε μια τέτοια διαδικασία».

Οι επικρίσεις για την καθυστέρηση στο Δράμα – Καβάλα

Το λόγο έλαβε για να απαντήσει επί προσωπικού ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Τοψίδης, μιλώντας για επικοινωνιακή φιέστα από τον Αντιπεριφερειάρχη στη συνεδρίαση.

Τη δευτερολογία του ο κ. Αργύρης Πατακάκης στάθηκε κυρίως στο ζήτημα του δρόμου Δράμα – Καβάλα. «Χορτάσαμε από ανακοινώσεις και φιέστες» σημείωσε ο κ. Πατακάκης και έκανε λόγο για οικειοποίηση έργων στην Π.Ε. Δράμας από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ειδικά για το Δράμα – Καβάλα, ο κ. Πατακάκης υπογράμμισε ότι τάχθηκε προεκλογικά.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου

Η συζήτηση της επερώτησης ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος ανέφερε πως «φέτος θα υπάρξει η προκήρυξη του έργου» και «θα βγει ο διαγωνισμός για τον δρόμο Δράμα – Καβάλα».

Για το τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη ο κ. Μέτιος σημείωσε πως θα υπάρχει εικόνα όταν οι φάκελοι περάσουν στην Περιφέρεια και «μετά θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μέτιος, απευθυνόμενος στον κ. Τοψίδη, επεσήμανε: «Κύριε Τοψίδη, απαντάμε πολλές φορές σε συγκεκριμένες επερωτήσεις που δείχνουν άγνοια».