30 ΧΡΟΝΙΑ CHΑTEAU NICO LAZARIDI

 

 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής σε σημαντικά πρόσωπα και φορείς του οινικού κόσμου οργάνωσε το οινοποιείο NICO LAZARIDI, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη εμφιάλωση του CHATEAU NICO LAZARIDI, του εμβληματικού οίνου με τον οποίο ξεκίνησε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό» του οινοποιείου, η NICO LAZARIDI και ο Πρόεδρός της, Φεδερίκος Λαζαρίδης υποδέχθηκαν και τίμησαν προσωπικότητες και φορείς που έχουν προφέρει με τη δράση και το έργο τους στην εξέλιξη του ελληνικού κρασιού. Ανθρώπους από διάφορους κλάδους, οι οποίοι έχουν συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του οινικού χαρακτήρα της χώρας μας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο συμπλήρωσης τριών δεκαετιών από την πρώτη εμφιάλωση του CHATEAU NICO LAZARIDI, του εμβληματικού οίνου με τον οποίο ξεκίνησε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της οινοποιίας NICO LAZARIDI. Με αφορμή, λοιπόν, τη «μαργαριταρένια» επέτειο των 30 χρόνων, διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων, γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις, τόσο στην έδρα της NICO LAZARIDI στην Τοπική Κοινότητα Αγοράς του Νομού Δράμας, όσο και σε επιλεγμένους χώρους στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν:

-Από τον χώρο της εκπαίδευσης, το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών του ΤΕΙ Δράμας και η σχολή Wine & Spirits Professional Center -WSPC.

-Η συγγραφέας και γεωπόνος Χαρούλα Σπινθηροπούλου

-Οι ιστορικοί συνεργάτες της NICO LAZARIDI στο εξωτερικό Vassos Eliades LTD (Κύπρος) και Fantis Foods Inc. (ΗΠΑ και Καναδάς).

-Oι Cava 800 στα Ιωάννινα και ΟΑΚ Cava στην Αθήνα και η L’Enoteca di Rodi – Γεώργιος–Φαίδωνας Τυπάλδος από την Ρόδο. Tο e-shop House of Wine.

-Ο βραβευμένος με αστέρι Michelen σεφ Λευτέρης Λαζάρου και ο διακεκριμένος έλληνας sommelier Νικόλας Γιαννόπουλος.

-και από τον χώρο της οινο-δημοσιογραφίας και της προβολής, οι Ντίνος Στεργίδης (Οινόραμα – Viunetum), Γιώργος Βέκιος (Οινολογία, D-Files), Δημήτρης Χατζηνικολάου (Οίνος ο αγαπητός) και η εφημερίδα Lebensmittel Zeitung.

Το βραβείο ήταν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο του Γιώργου Ταξίδη, του δραμινού καλλιτέχνη, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει τις ολοκαίνουργιες ετικέτες των τριών νέων Chateau.

Τα βραβεία απένειμαν ο Δήμαρχος της Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο κύριος Φεδερίκος Λαζαρίδης ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NICO LAZARIDI και ως μέλος της ΑΜΚΕ «Κύκλωψ», η οινολόγος και υπεύθυνη μάρκετινγκ της NICO LAZARIDI Φεντερίκα Λαζαρίδη, η δραμινή χρυσή ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Άννα Κορακάκη, ο διακεκριμένος διαθλητής Σάκης Τσακίρης καθώς και οι επιχειρηματίες και συνεργάτες της NICO LAZARIDI Δρ Παναγιώτης Κεφάλας, Κώστας Ιωαννίδης της ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Α.Ε., Θωμάς Μοσχοτόγλου της ΤΙΕΜ, ο νομικός Φώτης Βακρατσάς, η Άντα Τσαίρα της WΙΝ σύμβουλοι ανάπτυξης και ο διευθυντής πωλήσεων της NICO LAZARIDI Γιώργος Γρηγοριάδης.

Μετά την τιμητική εκδήλωση ακολούθησε κοκτέιλ και finger food και μια μικρή έκπληξη στην αυλή του οινοποιείου: οι εκλεκτοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μικρά αρπακτικά πτηνά, όπως γεράκια και κουκουβάγιες τα οποία έφερε ο Κώστας Ελευθεριάδης από το Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων πτηνών που λειτουργεί πολύ κοντά στο οινοποιείο.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ακόμη η παρουσίαση του πλούτου της Δραμινής φύσης από τον δασοπόνο και φωτογράφο Κώστα Βιδάκη, η κάθετη γευστική δοκιμή οίνων Chateau και το επίσημο γεύμα που δόθηκε στους χώρους της πινακοθήκης «Μαγικό Βουνό» και επιμελήθηκε ο σεφ Γιώργος Παπαδόπουλος.

 

Γέννεσις οίνου

ν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης αποφάσισε να μετατρέψει τη μεγάλη αγάπη του για τον κόσμο του κρασιού σε επαγγελματική ενασχόληση. Πάντα με πρωτοποριακό πνεύμα, το 1987 πρωτοστάτησε με τη συμμετοχή του στην πρώτη αμπελουργική και οινοποιητική εταιρεία του Νομού, αναδεικνύοντας τον δραμινό αμπελώνα. Στη συνέχεια η οικογένεια του Νίκου Λαζαρίδη έμεινε μοναδικό μέτοχος.

Στην περιοχή της Αγοράς, δημιούργησε το μοντέρνο Οινοποιείο Chateau Nico Lazaridi και πρωτοστάτησε στην οριοθέτηση της Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Αγορά. Οι ειδικά επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται εδώ, στους έκτασης 650 στρεμμάτων αμπελώνες, μετατρέπονται σε οίνους πιστοποιημένους με την ένδειξη των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων Δράμα και Αγορά: είναι οι οικογένειες των κρασιών Perpetuus, Μαγικό Βουνό, η σειρά Cavalieri Lazaridi, το φημισμένο Chateau Nico Lazaridi, ο ερυθρός ξηρός οίνοςF-ευ, ο λιαστός φυσικά γλυκός οίνος Μελισσουργός και το λευκό ημιαφρώδες Solitaire.

Ο πρόεδρος Nico Lazaridi Winery Φεδερίκος Λαζαρίδης, σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τον ελληνικό οίνο, εμπνεύστηκε το concept του «Μαγικού Βουνού», δίνοντας με τις ετικέτες του συγκεκριμένου οίνου «βήμα» σε εικαστικούς καλλιτέχνες. Δημιούργησε μέσα στο Οινοποιείο την Αίθουσα Τέχνης «Μαγικό Βουνό», ίδρυσε το Nico Lazaridi Wine Club σχηματίζοντας νέο πόλο οινοφιλίας στα ελληνικά δρώμενα και επιμελήθηκε το άνοιγμα της Nico Lazaridi σε νέα άριστα προϊόντα: τα αποστάγματα ΒΟΡΕΑΣ, το ελαιόλαδο THE WISE OWL και το χειροποίητο ΚΡΙΤΣΟΙΝΟ.

 

Αγάπη για την Τέχνη, πάθος για το Κρασί

 

H ημερομηνία – ορόσημο, η επέτειος των 30 χρόνων, είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για γιορτή αλλά και για νέα ξεκινήματα. Η NICO LAZARIDI καλωσορίζει τους τρεις ολοκαίνουργιους οίνους Chateau Nico Lazaridi, λευκός, ερυθρός και rose, οι οποίοι κυκλοφορούν με νέες ετικέτες, φιλοτεχνημένες από τον δραμινό καλλιτέχνη Γιώργο Ταξίδη.

Στα έργα που κοσμούν τις νέες ετικέτες δίνεται έμφαση στον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα στο χέρι του, καθώς με αυτό επεξεργάζεται τον οίνο. Η τέχνη του κρασιού είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα, χειρωνακτική κ επίπονη. Το κρασί «φτιάχνεται» από ανθρώπινα χέρια και είναι προορισμένο για τον άνθρωπο.

Και τα τρία έργα που απεικονίζονται στις νέες ετικέτες συνιστούν μαζί μια τριλογία που αφορά στις δράσεις του ανθρώπου πάνω στο αμπέλι, τοποθετημένες μέσα σε τρία ξεχωριστά χρονικά πλαίσια:

Στην ετικέτα του ερυθρού οίνου απεικονίζεται η φύτευση, η γέννηση, η αρχή – είναι η εκκίνηση, το ξεκίνημα μιας ιστορίας. Στην λευκή βλέπουμε τον τρύγο και το μάζεμα του καρπού – εδώ συμβολίζεται το παρόν. Η ετικέτα του rose οίνου αφορά στο μέλλον καθώς απεικονίζει το κλάδεμα, ενέργεια που υποδηλώνει αναμονή για κάτι καινούργιο.

 

Παρόν και μέλλον

 

Η NICO LAZARIDI σήμερα…

-Θεωρείται μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου στην Ελλάδα

-Διατηρεί ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 650 στρεμμάτων

-Διαθέτει δύο σύγχρονα οινοποιεία στην Αγορά Δράμας και τον Πλατανότοπο Καβάλας και συμμετέχει στο οινοποιείο Μυκόνου.

-Παράγει περισσότερες από 1.100.000 φιάλες κρασιού ετησίως

-Σημειώνει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί το 30% του συνόλου των πωλήσεων της.

-Απασχολεί 39 άτομα ως προσωπικό

-Αν και ο κύκλος εργασιών της επηρεάστηκε κατά τη διετία 2010-2011, σήμερα έχει ανακάμψει πλήρως και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει τα «προ κρίσης» αποτελέσματα, σε επίπεδο τζίρου (4,4 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και κερδοφορίας (ο δείκτης ΕΒΙΤDA της εταιρίας είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

Η NICO LAZARIDI δεν παύει να ιχνηλατεί στους μαγικούς δρόμους του κρασιού, με όπλο την εμπειρία και την αφοσίωση. Συνεχίζει την αναζήτηση για νέες γευστικές προτάσεις, υψηλές αισθητικές εμπειρίες και πρωτόγνωρες δημιουργικές απολαύσεις