ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  • «Κατά παραβίαση της Σύμβασης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO»

 

Ερώτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος κατά παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1972), συνυπέγραψε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτού Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και συνυπογράφεται από 49 συνολικά Βουλευτές, επισημαίνεται ότι η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της UNESCO, «η Αγία Σοφία αναγνωρίζεται ως μοναδικό έργο τέχνης της βυζαντινής περιόδου, με επιρροές σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς, σε οθωμανικά τεμένη, στην ανατολική και τη δυτική τέχνη. H απόφαση της Τουρκίας για την αλλαγή του status του μνημείου δεν συνάδει με το αιτιολογικό της κήρυξης, προσβάλλει την έννοια «εξαιρετική οικουμενική αξία» και αλλοιώνει την αυθεντικότητα του μνημείου ως προς στις άυλες αξίες, τη χρήση και τη λειτουργία του».

Αναφέρεται επίσης ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς που αποτελείται από 21 κράτη- μέλη είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO, έχει θεσπίσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εξέλιξη των εννοιών, των κριτηρίων και των πολιτικών διατήρησης που οφείλουν να εφαρμόζουν τα συμβαλλόμενα μέρη λειτουργούν ως ένα δευτερογενές δίκαιο με επιπτώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων.

Από ελληνικής πλευράς, στις 22 Ιουλίου 2020 ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, σε διευρυμένη σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία και της αντιπροσώπου μας στην UNESCO, δήλωσε ότι η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί δεν συνιστά μια ελληνο-τουρκική διαφορά, ότι θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες και ότι θα υιοθετηθεί ένας συγκεκριμένος χάρτης ενεργειών που θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, σημειώνουν οι Βουλευτές.

Επειδή έχουν παρέλθει εννέα μήνες χωρίς να ανακοινωθεί καμιά σχετική ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης και χωρίς να «υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος χάρτης ενεργειών που θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα», οι Βουλευτές ερωτούν ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, εάν έγιναν γνωστές οι θέσεις των 21 κρατών μελών της αρμόδιας Διακυβερνητικής επιτροπής και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον χειρισμό του όλου θέματος ενόψει της προσεχούς 44ης συνόδου ης Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και της 23ης Γ. Συνέλευσης των κρατών-μελών της Σύμβασης.