• «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ανάπτυξη που θα φέρει θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές για τα νοικοκυριά, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να δημιουργούν οικογένειες, να μεγαλώνουν παιδιά και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν στη συνέχιση και διατήρηση του Έθνους μας»
  • «Το Επιμελητήριο της Δράμας έχει προχωρήσει σε μια πραγματικά καινοτόμα ιδέα. Έχει δημιουργήσει ένα χώρο, μια θερμοκοιτίδα προώθησης νεοφυών επιχειρήσεων, νέων δηλαδή επιχειρήσεων, όπου πραγματικά παράγουν προϊόντα τα οποία είναι διαφοροποιημένα, καινοτόμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας»
  • «Αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ στη Δράμα, εμείς θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, θερμοκοιτίδες προώθησης νέας επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία»

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην προώθηση της Καινοτομίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δομή Επιχειρηματικότητας – Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Lab40 ΤΟΥ Επιμελητηρίου Δράμας. Ο κ. Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή της Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη, ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής Lab40, καθώς και στο κτίριο του Επιμελητηρίου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κώστας Κόντος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Μασούτης, κ.α.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το Lab40 και άλλες αντίστοιχες επιμελητηριακές δομές, ενώ Επιμελητήρια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρουσίασαν τις δράσεις και ενέργειές τους σε σχέση με την καινοτομία.

«Όλα τα Επιμελητήρια της χώρας να γίνουν θερμοκοιτίδες προώθησης της νέας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης σημείωσε: «Έχω τη χαρά να υποδέχομαι τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον Κώστα Σκρέκα. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία του εδώ στη θερμοκοιτίδα του Επιμελητηρίου, το Lab40. Θέλω να επισημάνω ότι οι προσπάθειες τις οποίες έχουμε καταβάλει το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά και την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία ειδικά είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Το Υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε μπροστά με γνώμονα πάντα το αποτελεσματικό μας project, το οποίο έχουμε έτσι και αλλιώς ως Επιμελητήρια στα θέματα καινοτομίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στον πανέμορφο τόπο της Δράμας, με τον καλό φίλο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Στέφανο Γεωργιάδη, και τον καλό συνάδελφο Δημήτρη Κυριαζίδη για να συζητήσουμε ποιο είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για να διασφαλίσουμε βιώσιμους και σταθερούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και το Έθνος είναι το δημογραφικό. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, το υπαρξιακό για το Έθνος μας πρόβλημα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ανάπτυξη που θα φέρει θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές για τα νοικοκυριά, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να δημιουργούν οικογένειες, να μεγαλώνουν παιδιά και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν στη συνέχιση και διατήρηση του Έθνους μας.

Τα Επιμελητήρια θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας. Εμείς θέλουμε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας να γίνουν θερμοκοιτίδες προώθησης της νέας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Για να μπορέσουμε να προβάλουμε τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου μας. Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό με προϊόντα και τελικά με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και πέρα και πάνω από όλα, να εντάξουμε την έρευνα και την καινοτομία, τη διαφοροποίηση δηλαδή σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Το Επιμελητήριο της Δράμας έχει προχωρήσει σε μια πραγματικά καινοτόμα ιδέα. Έχει δημιουργήσει ένα χώρο, μια θερμοκοιτίδα προώθησης νεοφυών επιχειρήσεων, νέων δηλαδή επιχειρήσεων, όπου πραγματικά παράγουν προϊόντα τα οποία είναι διαφοροποιημένα, καινοτόμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θέλουμε να δούμε τους νέους και τις νέες να υλοποιούν τις ιδέες τους και να δημιουργούν επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες. Κι ακριβώς αυτό κάνει σήμερα το Επιμελητήριο της Δράμας.

Εμείς λαμβάνουμε παράδειγμα από αυτό το οποίο έχει συμβεί στη Δράμα μέσα από το Lab40, όπου είναι ένας χώρος με τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και τη συμβουλευτική την οποία παρέχει, έτσι ώστε πραγματικά ένας νέος να μπορεί να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα την οποία έχει. Και με αυτόν τον τρόπο τελικά να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη στήριξη της κοινωνίας.

Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρωτοποριακή ιδέα που είχε. Αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ στη Δράμα, εμείς θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, θερμοκοιτίδες προώθησης νέας επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία».

Σχετικά με το αν έρχονται καλύτερες ημέρες για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ο κ. Σκρέκας επεσήμανε: «Ήδη τα τελευταία 4 χρόνια τα πράγματα αλλάζουν. Βεβαίως έχουμε δρόμο ακόμη. Δεν εφησυχάζουμε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε πολύ περισσότερα ανοίγματα επιχειρήσεων από κλεισίματα επιχειρήσεων σε σχέση με το παρελθόν. Θα σας πω για παράδειγμα ότι το 2016, μια χρονιά όπου δεν υπήρχε κορωνοϊός, δεν είχαμε ενεργειακή κρίση, δεν είχαμε πληθωρισμό, δυστυχώς εδώ στη Δράμα είχαμε ένα αρνητικό ισοζύγιο, περίπου 70 περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στη Δράμα το 2016, όταν το 2020, τη χρονιά του κορωνοϊού, είχαμε σχεδόν 100 επιχειρήσεις περισσότερες που άνοιξαν. Συνολικά την τελευταία πενταετία έχουν προσεγγίσει σχεδόν τις 1.000 επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει εδώ στη Δράμα. Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Δράμα ο κόσμος επιχειρεί, δοκιμάζει, ρισκάρει, γιατί μια επιχείρηση σημαίνει πάντα ανάληψη ρίσκου, και τελικά αυτό το πράγμα αποδίδει και στην τοπική κοινωνία. Η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη έχει έρθει, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Δεν είναι αρκετό για αυτό που θέλουμε. Γιατί δυστυχώς αν δούμε τα στοιχεία του δημογραφικού, θα δούμε ότι και στη Δράμα, όπως και συνολικά στη βόρεια Ελλάδα και συνολικά στην Ελλάδα, ο πληθυσμός έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τους νέους και τις νέες που φεύγουν και ακόμη περισσότερο να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια για να μπορέσει η ελληνική οικογένεια να μεγαλώσει παιδιά, να έχει μια αξιοπρεπή ζωή και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στη στήριξη του Έθνους μας».

Στα δηλώσεις του ο Βουλευτής του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε: «Τόνισε και ο Υπουργός ότι πρέπει να αλλάξουμε και οι ίδιοι μας αντίληψη και νοοτροπία. Είναι καιρός πλέον να ξεφύγουμε πλέον από τα προηγούμενα. Η Δράμα καινοτομεί. Το Επιμελητήριο, ένα χρήσιμο εργαλείο, δίνει αυτό το προβάδισμα όχι μόνο τοπικά, αλλά και πανελλαδικά. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε ότι πρόγραμμα, ότι σχέδιο έχει, αλλά αυτό θέλει δουλειά. Τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Υπουργό και βεβαίως τα κίνητρα για την παραμονή των νέων μας δίνονται. Οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Μη περνάει ο χρόνος και μετά ξυπνάμε. Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Το τονίζω για ακόμη μια φορά, όπως κάναμε τις προηγούμενες ημέρες. Ξεκινήσαμε ένα θετικό βήμα, οφείλουμε να το ακολουθήσουμε όλοι μαζί».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Δράμας κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης δήλωσε: «Μια ιδιαίτερη ημέρα σήμερα στη Δράμα. Έχουμε την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκρέκα στην περιοχή μας για μια εκδήλωση διπλή που γίνεται, τόσο από το Επιμελητήριο Δράμας, όσο και από τη Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας της Ν.Δ. Βλέπετε πως η Ν.Δ. στηρίζει όλα τα επενδυτικά σχήματα που γίνονται και ενδιαφέρει η ανάπτυξη τόσο στην περιοχή της Δράμας όσο και στην περιοχή ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί η ημερίδα αφορά όλη την Α.Μ.Θ. Βλέπετε πως ο Υπουργός έχει έρθει στη Δράμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή μας».