Με το ζήτημα της Αγοράς Παραγωγών, η οποία πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο στον χώρο του πάρκινγκ του Διοικητηρίου, ασχολήθηκε εκτενώς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, κατά τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2023. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν πλήθος μελών του σωματείου των δραστηριοποιούμενων στην Αγορά Παραγωγών, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων (παραγωγοί και μικροπωλητές) που συμμετέχουν στη Λαϊκή Αγορά της Πέμπτης. Έτσι, η συνεδρίαση διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπως συμβαίνει όταν υπάρχουν θέματα που απασχολούν κοινωνικές ομάδες δημοτών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη μιας απόφασης, η οποία φαίνεται πως κινείται εκτός ορίων νομιμότητας, καθώς αποφάσισε τη «δημιουργία πρότυπης λαϊκής αγοράς με τη συμμετοχή μόνο των παραγωγών που συμμετείχαν στη σαββατιάτικη αγορά, σε χώρο του Δήμου, μέχρι ότου γίνουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες και μέχρις ότου υπάρχει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της Κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί λύση». Συγχρόνως αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση για να ψηφιστεί η τροπολογία και να επιλυθεί το θέμα, καθώς η και συμμετοχή ων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σε κινητοποίηση των παραγωγών το πρωί του Σαββάτου. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τύχει έγκρισης στο πλαίσιο άσκησης ελέγχου νομιμότητας.
Για τη λειτουργία της σαββατιάτικης Αγοράς Παραγωγών υπήρξε μέσα στον Δεκέμβριο αρχικά καταγγελία σε τοπικό επίπεδο από το σωματείο μικροπωλητών, η οποία αποσύρθηκε στη συνέχεια. Βέβαια, τότε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους συμμετέχοντες στην Αγορά παραγωγούς. Κι ενώ στη συνέχεια, υπήρξε κανονική λειτουργία για κάποια Σάββατα, ακολούθησε νέα καταγγελία, μέσα στον Ιανουάριο, από την Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παραγωγών Επαγγελματιών Αγροτικών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδας εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Έτσι από τις 21 Ιανουαρίου ανεστάλη η λειτουργία της Αγοράς Παραγωγών, καθώς εφόσον επιβληθούν νέα πρόστιμα στους συμμετέχοντες σε αυτήν, τότε το ποσό διπλασιάζεται και από 1.000 γίνεται 2.000 ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, ο νέος νόμος για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και για την εφαρμογή του δόθηκαν παρατάσεις, μέχρι να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2022. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ενέργεια σχετικά με τη λειτουργία της Αγοράς Παραγωγών στο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, με αποτέλεσμα αυτή πλέον να βρίσκεται στον «αέρα».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση τους επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα. Η συζήτηση κράτησε περίπου τρεις ώρες και κατά τη διάρκειά της δεν έλειψαν και οι επί μέρους στιγμές έντασης, ειδικά όταν έλαβε τον λόγο η Πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών κ. Βούλα Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο της συζήτησης, υπήρξε πλήθος τοποθετήσεων από Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και των εκπροσώπων όσων εμπλέκονται με το ζήτημα. Επίσης στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπ. Δήμαρχος Δράμας, πρ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Στεφανίδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθαν στο φως και άγνωστες λεπτομέρειες για την υπόθεση, όπως οι δύο διαφορετικές συναντήσεις στην Αθήνα για το θέμα ή η καταγγελία που ουσιαστικά άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».
Ο Πρόεδρος των παραγωγών κ. Βασίλης Μαυροβασίλης ανέφερε πως ο ίδιος, με το Δ.Σ. και τη νομική σύμβουλό τους, μαζί με τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, πραγματοποίησαν συνάντηση στην Αθήνα, με τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης και Προστασίας του Καταναλωτή. Επίσης, ο κ. Μαυροβασίλης είπε πως πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση, «εν αγνοία μου», όπως είπε, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και των πρώην Βουλευτών κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και Σταύρου Παπαδόπουλου με τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά. Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 2022.
Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, κατά την τοποθέτησή της η κ. Βούλα Παπαδοπούλου, πρόεδρος των μικροπωλητών, αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που προέκυψε την Πέμπτη Δεκεμβρίου 2022, όταν λόγω των καιρικών συνθηκών, ζήτησαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και επικεφαλής παρατάξεων τη μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς κατά μία ημέρα. Τελικά εκείνη την ημέρα, είχε πραγματοποιηθεί η Λαϊκή στην οδό 19ης Μαΐου, αλλά όχι στην οδό Χελμού. Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου υπήρξε καταγγελία για τη μεταφορά κατά μία ημέρα της Λαϊκής, η οποία έτσι δεν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Η Πρόεδρος του σωματείου των μικροπωλητών «χρέωσε» την καταγγελία στην πλευρά των παραγωγών. Βέβαια, λίγη ώρα νωρίτερα, εκ μέρους των παραγωγών της Αγοράς Παραγωγών, ο κ. Μαυροβασίλης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για «εικασίες».
Πάντως, πέρα από το ότι προηγήθηκε στο παρελθόν, από εδώ και πέρα η λύση στο πρόβλημα, έτσι ώστε να επανέλθει η Αγορά Παραγωγών, είναι είτε η αλλαγή στον ισχύοντα νόμο, ο οποίος έχει λίγους μήνες ζωής, με την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας από την Κυβέρνηση στη Βουλή, είτε η πραγματοποίηση και δεύτερης Λαϊκής Αγοράς στον Δήμο Δράμας, με τη συμμετοχή, όμως, όλων όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία πήρε μια απόφαση, η οποία θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα, αρκεί βέβαια να κριθεί ότι κινείται εντός ορίου νομιμότητας και καταστεί εφαρμόσιμη. Για αυτό το ενδεχόμενο, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, αρμόδιος για τη Λαϊκή Αγορά, εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις. Τελικά, η πρόταση που υπερψηφίστηκε και η οποία αποτέλεσε στο μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης από την παράταξη «Project για τη Δράμα», έγινε δεκτή από 5 Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, τις παρατάξεις «Πόλη και Ζωή», «Project για τη Δράμα», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Μουχτάρη. Αρνητικά ψήφισε η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα». Από πλευράς Δημοτικής Αρχής 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι απείχαν από τη ψηφοφορία, καθώς μπορεί να συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης, είχαν όμως σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί.