Φωτογραφία αρχείου

Με κυρίαρχα θέματα τα οποία σχετίζονται με την πραγματοποίηση της φετινής Ονειρούπολης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου 2021. Η συνολική διάρκεια της συνεδρίασης ήταν περίπου 4,5 ώρες και το σώμα έλαβε απόφαση για συνολικά 30 θέματα.

Η ενασχόληση του σώματος ξεκίνησε από την προημερησίας διάταξη συζήτηση, όπου ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης αναφέρθηκε στην αποχώρηση της παράταξής του από τη διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης. «Δεν συμμετέχουμε επειδή εμείς ότι είχαμε να πούμε στη διαπαραταξιακή επιτροπή το είπαμε, κάποια πράγματα πετύχαμε, κάποια πράγματα δεν τα πετύχαμε, κάποια πράγματα τα οποία θεωρήσαμε ότι ίσως φέτος δεν είναι φέτος η χρονιά να ξεκινήσουν» ανέφερε ο κ. Τσιαμπούσης και πρόσθεσε πως η παρουσία της παράταξης στη διαπαραταξιακή ήταν πετυχημένη, όμως ο απολογισμός θα γίνει συνολικά στο τέλος της Ονειρούπολης. Όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Projcet για τη Δράμα», «άλλα συζητιούνται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά άλλα γίνονται και δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία σε ένα όργανο, το οποίο ούτως ή άλλως γνωρίζουμε είναι άτυπο», υπογραμμίζοντας πως «θα δώσουμε τις όποιες μάχες στο Δημοτικό Συμβούλιο». Μάλιστα, ο κ. Τσιαμπούσης αναφέρθηκε ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος αντιλήφθηκε πως τόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος κατέληξαν στο να γίνει μια πιο μικρή και πιο μαζεμένη διοργάνωση, εντούτοις την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπήρξαν όλες οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Απαντώντας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης σημείωσε πως «μέσα σε Δημοκρατία είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Όλοι μπορούμε να βλέπουμε ένα θέμα με πολύ διαφορετικό μάτι. Όμως σε μία Δημοκρατία συζητάμε και αποφασίζουμε και συναποφασίζουμε πολλές φορές, ξεχωρίζοντας βέβαια ότι το βάρος και την ευθύνη της απολογίας τη φέρει αυτός που διοικεί. Έτσι είναι στη Δημοκρατία». Ο κ. Καλλινικίδης εξήρε τη συμμετοχή στη διαπαραταξιακή τόσο της παράταξης «Project για τη Δράμα» όσο και αυτής του κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, υπογραμμίζοντας πως «είναι προς τη θετική κατεύθυνση». Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είπε πως «εάν τυχόν υπήρξαν παραλείψεις, εγώ ζητώ συγγνώμη από την παράταξή σας», προσθέτοντας πως «να είστε βέβαιοι ότι σίγουρα δεν έγινε κάτι εσκεμμένο από τη δική μου πλευρά». Ακόμη, μιλώντας για τη σημασία της διαπαραταξιακής, ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε πως «προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού» και διαμόρφωσε προς το καλύτερο τον κανονισμό λειτουργίας της Ονειρούπολης.

Σχετικά με την πραγματοποίηση της φετινής Ονειρούπολης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είπε πως έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της παράταξης «Project για τη Δράμα» σχετικά με την ενεργοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου, τη συχνή απολύμανση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, την περίφραξη του χώρου και το να μην υπάρχει μεγάλη χρονική παραμονή στις δράσεις από τα παιδιά. Όπως είπε ο κ. Καλλινικίδης, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την πραγματοποίηση της Ονειρούπολης, όπου θα εξεταστούν και τα υγειονομικά μέτρα με τη συμμετοχή της Αστυνομίας. «Το θέμα της σημασίας υγείας μας αφορά όλους», υπογράμμισε ο κ. Καλλινικίδης και επεσήμανε ότι ίδιος θα είναι παρών καθημερινά στην Ονειρούπολη, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε και μια σειρά θεμάτων σχετικά με την ανάθεση εργασιών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της Ονειρούπολης, καθώς αυτές δεν μπορούν να γίνουν από τα αρμόδια τμήματα του Δήμου Δράμας. επίσης, το σώμα έλαβε αποφάσεις και για τους εμπορικούς οικίσκους, αλλά και τα ψυχαγωγικά παιχνίδια τα οποία θα τοποθετηθούν στον δημοτικό κήπο, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της χριστουγεννιάτικης γιορτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης για κάποια εξ όσων συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλα τα θέματα εγκρίθηκαν έστω και κατά πλειοψηφία. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η ψηφοφορία για την τοποθέτηση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, όπου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (πλην του κ. Καλαϊδόπουλου) εξέφρασαν τη διαφωνία τους, αλλά τελικά το θέμα εγκρίθηκε. Για να συμβεί αυτό βέβαια, η παράταξη «Project για τη Δράμα» ψήφισε «παρών», καθώς αν ψήφιζε αρνητικά το θέμα δεν θα περνούσε. Έτσι, στη συγκεκριμένη ψηφοφορία για τα παιχνίδια, η οποία έγινε ονομαστικά, το αποτέλεσμα ήταν 12 υπέρ (Δημοτική Αρχή και «Προοπτική για τη Δράμα», 8 κατά («πόλη+ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών) και 5 «παρών» από την παράταξη «Project για τη Δράμα».

Όσον αφορά την εγκατάσταση των εμπορικών οικίσκων της χριστουγεννιάτικης αγοράς, αποφασίστηκε να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση όσον αφορά την τελική επιλογή των δικαιούχων, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων για όσες θέσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Όσον αφορά το τέλος χρήσης που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικαιούχοι των οικίσκων (3.000 ευρώ), παρά την ομόθυμη επιθυμία στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει μείωση κατά 50%, τελικά αυτό δεν αποφασίστηκε για λόγους προστασίας της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί, όπως ειπώθηκε, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια προσφυγή από επαγγελματία που δεν συμμετείχε στη διαδικασία λόγω του προκαθορισμένου τέλους χρήσης, το οποίο εκ των υστέρων θα μειωνόταν.