Έκτακτη σύσκεψη στο Δασαρχείο Διονύσου – Σεκιούριτι έβαλε η φιλοζωική που φιλοξενεί τα αδέσποτα σκυλιά

Φουντώνουν, τις τελευταίες ώρες, τα σενάρια για κάθοδο ζώων της άγριας φύσης προς κατοικημένες περιοχές της Αττικής. Δύο διαδοχικά περιστατικά έδωσαν μια νέα κατεύθυνση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για αναζήτηση νέων οδών τροφής από τους λύκους.

Το γεγονός ότι δυο σκύλοι βρέθηκαν σκοτωμένοι με ισχυρό δάγκωμα, στην περιοχή της κοιλιάς, οδηγεί τους αρμόδιους να εξετάσουν το ενδεχόμενο επίθεσης από λύκο που δεν έβρισκε τροφή στην Πάρνηθα και κατέβηκε στην περιοχή του Διονύσου για να αναζητήσει το θήραμά του, τις ημέρες των πολικών θερμοκρασιών.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί αρχές περιφρούρησης από φιλοζωϊκή οργάνωση που προσέφερε «καταφύγιο» στα δυο αδέσποτα σκυλιά τα οποία πιθανόν να κατακρεουργήθηκαν από λύκο, ενώ επιτόπια αυτοψία πραγματοποίησε – την Κυριακή – υπάλληλος του δασαρχείου Διονύσου, στο σημείο όπου βρέθηκαν νεκρά τα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και τρεις αξιόπιστες μαρτυρίες κατοίκων που αναφέρουν ότι είδαν τον λύκο να τριγυρνά στην περιοχή.

«Από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα αγριογούρουνα στον Διόνυσο, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι θηρευτές τους, οι λύκοι» λένε κάτοικοι στο protothema.gr.

Μάλιστα, τα μέλη της φιλοζωϊκής οργάνωσης που είχαν βάλει τα δυο αδέσποτα σκυλιά σε περιφραγμένο χώρο, αποκλείουν το ενδεχόμενο να δέχτηκαν επίθεση από άλλα σκυλιά. Τονίζουν ότι όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στα ειδικά «καταφύγια» δεν έχουν πρόβλημα με την τροφή καθώς αυτή εξασφαλίζεται σε καθημερινή βάση. «Ούτε αγριογούρουνο θα μπορούσε να εισχωρήσει στο χώρο, καθώς η περίφραξη έχει ύψος σχεδόν τρία μέτρα», εξηγούν τα μέλη της φιλοζωϊκής.

Σήμερα, Δευτέρα, στο Δασαρχείο Διονύσου πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη και να οργανωθεί σχέδιο για τον εντοπισμό του λύκου και τη φυγάδευσή του.

«Βρήκαμε δύο σκύλους κατακρεουργημένους. Δεν πρόκειται για δάγκωμα από άλλους σκύλους. Αυτή η τόσο βίαιη επίθεση με στόχο την περιοχή της κοιλιάς μάς δείχνει ότι μπορεί να πρόκειται και για εμφάνιση λύκων», δηλώνει, από την πλευρά του, στο protothema.gr ο Δημήτρης Πιτιανούδης, πρόεδρος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διονύσου.

Όπως εξηγεί, ακόμη, την Πέμπτη το πρωί βρέθηκε κατακρεουργημένος σκύλος και στη συνέχεια εντοπίστηκε και δεύτερος.

«Αρχικώς νομίζαμε ότι επρόκειτο για αγριογούρουνα. Οι πατημασιές δεν είναι όμως αγριογούρουνου. Έχουμε να δούμε 50 χρόνια λύκο» επισημαίνει ο κ.Πιτιανούδης.

«Λύκοι θα μπορούσαν να φάνε την κοιλιά σκυλιών, ούτε τσακάλι θα έτρωγε ένα μεγάλοσωμο σκυλί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου.

«Από τη στιγμή που κατέβηκαν αγριογούρουνα, εμφανίστηκαν και λύκοι. Στην Πάρνηθα υπάρχουν λύκοι» συμπληρώνει ο κ.Πιτιανούδης ενώ σημειώνει ότι ενδεχομένως οι λύκοι να ευθύνονται για την εξαφάνιση των αγριογούρουνων από τον Διόνυσο.

Συνομιλώντας με μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Anima, επισημαίνει ότι και εκείνοι δεν αποκλείουν την ύπαρξη λύκων στον Διόνυσο λόγω της επίθεσης που υπέστησαν οι σκύλοι στην κοιλιά.

Σύμφωνα με αναφορές από τοπικές ιστοσελίδες και ομάδες κατοίκων στο Facebook, είναι πιθανό να εμφανίστηκαν λύκοι τις τελευταίες ημέρες και στη Νέα Ερυθραια ενώ ορισμένοι μιλούν για κοπάδι.

Το πιθανότερο είναι να πέρασαν κάτω από τις υπόγειες διαβάσεις της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, λόγω χιονιού, σχολιάζουν κάτοικοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Διονύσου, Ιωάννης Καλαφατέλης μίλησε στο Newsbomb.gr,και ανέφερε τα εξής:

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις μαρτυρίες κατοίκων που είδαν τον μεγαλόσωμο λύκο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες κατασπάραξε δυο σκυλιά της περιοχής.

«Έχουμε μιλήσει τόσο με το Δασαρχείο όσο και με ειδικούς για το θέμα», ανέφερε ο δήμαρχος Διονύσου, «σήμερα θα κάνουμε μια σύσκεψη για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα».

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαφατέλης που μίλησε με ειδικούς επί του θέματος, πρόκειται για μονόλυκο ο οποίος τριγυρνάει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή προκειμένου να βρει τροφή, «ελπίζω να τελειώσει το σκηνικό αυτό, έχει επιληφθεί το δασαρχείο για να τον πιάσουν και να τον πάνε στο δάσος», ανέφερε ο δήμαρχος.

Αυτοί οι λύκοι κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να διασχίσουν ακόμη και 50 χιλιόμετρα, «ποτέ δεν είχε ζωή ο λύκος στο βουνό της Πεντέλης ίσως προέρχεται για από την Πάρνηθα», ανέφερε ο κ Καλαφατέλης.

Για το επίπεδο συναγερμού που έχουν τεθεί οι κάτοικοι του Διονύσου ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φυλάξουν τα δεσποζόμενα ζώα και να υπάρχει γενικότερα μια επιφυλακή, αν και όπως τόνισε δεν γίνεται λόγος για επίθεση σε ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr / newsbomb.gr