Από επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο στρατόπεδο «Ανδρικάκη», κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τον Σεπτέμβριο του 2021

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Ακόμη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας είχε μαραθώνια διάρκεια, καθώς το σώμα, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022, συνεδρίασε για περίπου 5 ώρες, παρόλο που τα θέματα για λήψη απόφασης ήταν μόνο 11 (6 τακτικά και 5 έκτακτα), εκ των οποίων το ένα αποσύρθηκε.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στην πρώτη παρουσία του μετά τη νόσησή του με κορωνοϊό. Μάλιστα, όταν ο κ. Μαμσάκος έλαβε το λόγο στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με αφορμή τη νόσησή του είπε πως η πανδημία δεν έχει περάσει και πως πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, τριπλά εμβολιασμένος, ήταν θετικός για 12 ημέρες, έχοντας συμπτώματα.

Ο σχεδιασμός για το στρατόπεδο «Ανδρικάκη»

Απαντώντας σε ερωτήματα του επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση, σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου «Ανδρικάκη», ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος παρουσίασε τον σχεδιασμό που υπάρχει για τον συγκεκριμένο χώρο. Όπως είπε, έχουν υπάρξει συζητήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και ήδη έχει κατατεθεί αίτημα από το Υπουργείο προς την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) Α.Ε., στην οποία ανήκει ο χώρος, και προς το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως αυτό που σχεδιάζεται είναι το στρατόπεδο «Ανδρικάκη» να μετατραπεί σε θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και τους κ.κ. Κώστα Αποστολίδη και Άρη Θεοδωρίδη, οι οποίοι θα έχουν εμπλοκή, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στον Δήμο Δράμας, στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών. Ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση από την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο Δράμας, ο οποίος θα είναι ο φορές που θα «τρέξει» το όλο εγχείρημα. Όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος Δράμας, έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, ο κ. Μαμσάκος, μετά από σχετικό ερώτημα, αναφέρθηκε και στη Σχολή Κινηματογράφου που θα ιδρυθεί από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Δράμα. Όπως είπε, τα νέα είναι θετικά, καθώς προχωράει το προπτυχιακό τμήμα και σύντομα θα ανακοινωθεί επίσημα μέσω έκδοσης σχετικού ΦΕΚ. Όσον αφορά τους χώρους στους οποίους θα γίνονται μαθήματα με φυσική παρουσία φοιτητών, ο κ. Μαμσάκος είπε πως έχει υπάρξει συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Καλαϊτζίδη στην Καλλίφυτο και είναι θετικός σε αυτή την προοπτική. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαμσάκος, το νέο τμήμα θα δεχτεί φοιτητές από την μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί τα φετινά τμήματα του ΕΑΠ, ενώ οριστικές εξελίξεις θα υπάρχουν μέχρι την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής

Η συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. ήταν το θέμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη σε έκταση συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρών ήταν και ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Μανόλης Χατζόπουλος, ο οποίος απάντησε αναλυτικά σε ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι ενημερώθηκαν εκτενώς για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά και το έργο που παράγει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Τελικά το σώμα αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία ο Δήμος Δράμας να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια Προσοτσάνης και Παρανεστίου. Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι όλοι οι Δήμοι του Νομού, καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.