ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΟΞΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ

 

 

  • «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά και να συνεργαστούμε με εκλεγμένους και μη συνδημότες μας προς όφελος του Δήμου μας»
  • «Η δημοτική παράταξη “συνΕργάζομαι” είναι μία ομάδα πέρα από κομματικές γραμμές, δημιούργημα πολυφωνίας, η οποία διέπεται από τις βασικές αρχές της Εργατικότητας, της Συνεργασίας, της Γνώσης, του Σεβασμού και της Ανιδιοτέλειας»
  • «Υπόσχομαι στους συνδημότες μου ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μας για να καταφέρουμε όσα μας παρουσίασαν δύσκολα!»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου, επικεφαλής του συνδυασμού «συνΕργάζομαι» κ. Κυριακή Παπαζώτου. Η υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να τεθεί στην κρίση των συμπολιτών της, ενώ παράλληλα αναφέρει τις βασικές αρχές του συνδυασμού της. Η κ. Παπαζώτου, μιλώντας στην «Εργασία… συν» μιλά για τις άμεσες προτεραιότητες της παράταξής της για το Δήμο Δοξάτου, για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τους συνεργάτες της στο συνδυασμό «συνΕργάζομαι», ενώ στέλνει και το μήνυμά της προς τους δημότες του Δήμου Δοξάτου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Η κ. Παπαζώτου γεννήθηκε, μεγάλωσε και μέχρι σήμερα ζει στον Δήμο Δοξάτου. Είναι παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, αστυνομικό, και είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Σοφίας και της Ζαφειρώς.

Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, όπου και απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην Υδραυλική Μηχανική και στην Περιβαλλοντική Μηχανική. Εργάστηκε από το πρώτο έτος της αποφοίτησής της, το 2008, ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας Τεχνικό Γραφείο στον Δήμο Δοξάτου. Είναι μελετήτρια περιβαλλοντικών και υδραυλικών δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Η πρώτη επαφή της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά το 2008 με τη συνεργασία της ως εξωτερική συνεργάτιδα στον πρώην Δήμο Δοξάτου. Από το 2015 έως το 2018 εργάστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων, του οποίου μέτοχοι είναι οι 22 Δήμοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από το 2007 έως και σήμερα είναι Ειδική Συνεργάτιδα της Δημάρχου Παρανεστίου.

 

Ερ.: Κυρία Παπαζώτου, αποφασίσατε να είστε υποψήφια Δήμαρχος στο Δήμου Δοξάτου, ως επικεφαλής του συνδυασμού «συνΕργάζομαι». Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

Ένας και μοναδικός είναι ο λόγος. Θέλω να αγωνιστώ για τον Τόπο μου, για όσα αξίζει να επιτύχουμε, για τα αυτονόητα αλλά και για όσα φαντάζουν δύσκολα, για τη δημιουργία ενός πρωτοπόρου Δήμου, αξιοποιώντας όσα έχω αποκομίσει από την πολυετή εμπειρία μου κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Ερ.: Ποιες είναι οι βασικές αρχές του συνδυασμού του οποίου είστε επικεφαλής;

Η δημοτική παράταξη «συνΕργάζομαι» είναι μία ομάδα πέρα από κομματικές γραμμές, δημιούργημα πολυφωνίας, η οποία διέπεται από τις βασικές αρχές της Εργατικότητας, της Συνεργασίας, της Γνώσης, του Σεβασμού και της Ανιδιοτέλειας. Με γνώμονα αυτές τις αρχές θέτει αφενός στόχους βατούς, όπως είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας, η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματά τους, η ίση αντιμετώπιση όλων, και αφετέρου υψηλούς στόχους όπως η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (αγροτική, κτηνοτροφική, μεταποιητική, βιοτεχνική, επιχειρηματική), η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μας και η ανάδειξη του Δήμου σε τουριστικό προορισμό δημιουργώντας ένα δίκτυο προορισμών και δράσεων.

 

Ερ.: Στο όνομα του συνδυασμού σας συνδυάζονται, με λογοπαίγνιο, οι λέξεις «συνεργάζομαι» και «εργάζομαι». Ο «Κλεισθένης» φέρνει στην πρώτη γραμμή τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων την επόμενη ημέρα. Πόσο έτοιμη είστε να συνεργαστείτε για το καλό του τόπου; Υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό;

Πιστεύω στη συνεργασία, πιστεύω ότι μόνο μέσα από διαφορετικές απόψεις και ιδέες μπορεί το έργο που θα παραχθεί να είναι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Θα ακουστεί η φωνή της από τους εκπροσώπους που εξέλεξε. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι και το πλεονέκτημα της συνεργασίας διαφορετικών παρατάξεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που με προβληματίζει ως νέο άνθρωπο, είναι ότι αυτή η συνεργασία θα έπρεπε να είναι δεδομένη, να πηγάζει μέσα από τη διάθεσή μας, την κουλτούρα μας και όχι από την επιβολή του νόμου.

Η μοναδική προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι ο στόχος να είναι κοινός, η Ευημερία του Τόπου. Όπως ακριβώς δηλώνουμε με το όνομα του συνδυασμού μας, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά και να συνεργαστούμε με εκλεγμένους και μη συνδημότες μας προς όφελος του Δήμου μας.

 

Ερ.: Φαίνεται ότι στο Δήμο Δοξάτου υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων Δημάρχων. Μήπως τελικά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υπάρξει κατακερματισμός στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και προκύψει πρόβλημα στην επίτευξη πλειοψηφίας για λήψη ουσιαστικών αποφάσεων;

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο. Οι εκλεγμένοι θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι στις αποφάσεις τους, να ψηφίζουν κατά συνείδηση, να αποτελέσουν μία και μοναδική ομάδα προσώπων που θα εργαστεί προς όφελος του συνόλου των δημοτών.

 

Ερ.: Η παρούσα αυτοδιοικητική περίοδος είχε την ιδιομορφία για το Δήμο σας ο νυν Δήμαρχος να μην ελέγχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύετε ότι η νυν Δημοτική Αρχή παρήγαγε έργο; Μήπως όμως υπάρχει η δικαιολογία της έλλειψης πλειοψηφίας;

Ο Δήμος Δοξάτου βίωσε και πλήρωσε ακριβά τον κατακερματισμό του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της αποσύνθεσης της Δημοτικής Αρχής και η καθημερινότητα απειλήθηκε επανειλημμένα, ευκαιρίες χάθηκαν, όπως και πολύτιμος χρόνος, ο οποίος θα έπρεπε να αξιοποιηθεί ως ώρες εργασίας και όχι αντιδικιών. Έλειψαν οι εποικοδομητικοί διάλογοι και τη θέση τους πήραν οι αψιμαχίες. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη της καθημερινότητας για τον δημότη και την έλλειψη αξιόλογου έργου στον Δήμο μας, τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ο οποίος διαθέτει στελεχωμένες υπηρεσίες και ικανοποιεί όλα τα κριτήρια ώστε να είναι επιλέξιμος σε προσκλήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η αποσύνθεση της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής των εκλογών του 2014, κυρίως λόγω του αποπροσανατολισμού της σημερινής Δημοτικής Αρχής από τον στόχο, ο οποίος θα έπρεπε να είναι το καλό του τόπου μέσα από προσπάθειες συνεργασίας και δημιουργίας, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και στέρησαν από το Δήμο σημαντικά έργα για την ποιότητα ζωής των δημοτών. Κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος θα έπρεπε να έχει την ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων και προσώπων, κάτι που έλλειψε την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

 

Ερ.: Τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει στο Δήμο Δοξάτου και δεν έγινε;

Παραμελήθηκε η καθημερινότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ελλιπής καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, η έλλειψη φωτισμού σε όλες τις κοινότητες και η εγκατάλειψη βασικών υποδομών.

Χάθηκαν ευκαιρίες για χρηματοδότηση έργων όπως έργων αθλητικών υποδομών, ενεργειακών αναβαθμίσεων, επαναχρησιμοποίησης ακίνητης περιουσίας. Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η μη κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLLD LEADER Ν. Δράμας σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Δράμας.

Αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει είναι αυτό που θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνουμε. Θα επιδιώξουμε εργαζόμενοι σκληρά, χωρίς να χάνουμε χρόνο, επικεντρωμένοι στη νομιμότητα και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των στελεχών του Δήμου αιρετών και υπαλλήλων, αλλά και όσων επιθυμούν να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια, να οργανώσουμε σωστά τον Δήμο μας ώστε να αποκτήσει την ετοιμότητα να αντεπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση.

 

Ερ.: Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές της παράταξής σας για το Δήμο Δοξάτου; Το πρόγραμμά σας ποιες βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει;

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί για την παράταξή μας η σωστή οργάνωση του Δήμου μας σε κάθε επίπεδο, σε όλους τους τομείς. Απαιτούνται σταθερά βήματα, όπως η ενημέρωσή μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πραγματικής κατάστασης του Δήμου, η καταγραφή των αναγκών, η απογραφή του εξοπλισμού καθώς και των υπαρχουσών μελετών.

Το επόμενο βήμα μας θα είναι η ορθολογική οργάνωση των υπηρεσιών ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα θα εργαστούμε για την υλοποίηση του προγράμματός μας του οποίου βασικοί άξονες είναι: η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα ζωής τους, η βελτίωση των υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για την εξυπηρέτηση των δημοτών, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων/επενδύσεων, η βελτίωση πρόσβασης σε αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, η δημιουργία θερμοκοιτίδων και δικτύων υποστήριξης, παρεμβάσεις βελτίωσης του αρδευτικού δικτύου, η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μας και η ανάδειξή του σε τουριστικό προορισμό δημιουργώντας ένα δίκτυο προορισμών και δράσεων.

 

Ερ.: Στην πρώτη εκδήλωση της παράταξής σας, παρουσιάσατε και ένα μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου του συνδυασμού σας. Η επιλογή των στελεχών πώς έγινε;

Έχω συνεργαστεί με αρκετούς αιρετούς και διαπίστωσα ότι η εργατικότητα, η ειλικρίνεια, η εγρήγορση και η ανιδιοτέλεια είναι σημαντικές παράμετροι για να υπάρξει συνεργασία, παραγωγή έργου και άμεσα ορατό αποτέλεσμα.

Ο Δήμος Δοξάτου περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από ανανέωση των στελεχών, ωστόσο κάθε αλλαγή βασίζεται σε όσα έχουν ήδη γίνει. Δε μηδενίζουμε, αξιολογούμε και προχωράμε. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν στην ομάδα μας αξιόλογοι, έμπειροι υπηρέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάθε βήμα στη δημιουργία αυτής της ομάδας έγινε με επίγνωση, γιατί ως επικεφαλής γνώριζα εξαρχής τι ήθελα, ποιος είναι ο στόχος και αυτό έγινε σαφές σε κάθε επαφή και γνωριμία μου. Όσο μου το επέτρεπε ο χρόνος μοιράστηκα πρώτα με τους ανθρώπους αυτούς σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς και έπειτα τους πρότεινα να γίνουμε ομάδα. Αυτό μας έκανε να νιώθουμε πιο άνετα και να διαπιστώσουμε ότι πράγματι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί γιατί έχουμε το ίδιο όραμα.

Είμαι υπερήφανη που τους συνδέει η αγάπη για τον Τόπο, είμαι σίγουρη ότι θα δώσουν την περίσσεια των δυνατοτήτων τους και θα διεκδικήσουν δίχως όρια.

 

Ερ.: Με ποια κριτήρια πιστεύετε πως το εκλογικό σώμα του Δήμου Δοξάτου θα επιλέξει την επόμενη Διοίκηση του Δήμου; Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ότι πρέπει να λάβει κάποιος συνδημότης υπόψη του για να επιλέξει εσάς για τη θέση του Δημάρχου;

Η επαφή μου με το εκλογικό σώμα αυτή την προεκλογική περίοδο δείχνει ότι οι επιδιώξεις τους συμβαδίζουν με όσα εμείς ως παράταξη πρεσβεύουμε. Επιζητά την ειλικρίνεια, τη γνώση και την εμπειρία. Ελπίζει τα λόγια να γίνουν πράξη και είναι έτοιμο να δώσει την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, ωστόσο θέλει εγγυήσεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Θεωρώ ότι πρέπει να λάβει υπόψη του, αρχικά την εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επαγγελματική πορεία μου στον χώρο αυτό και την στάση ζωής μου.

Επιπρόσθετα, ότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω μέχρι και σήμερα στην αγκαλιά αυτού του τόπου. Πίσω από τοίχους, μέσα σε δρόμους και αναμνήσεις υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους έχω ζήσει, πονέσει, αγαπήσει και οφείλω να προστατεύσω κάθε ελπίδα και προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Ερ.: Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες του Δήμου Δοξάτου;

Το μήνυμα προς τους συνδημότες μου είναι το εξής: «Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να σας ζητήσω να σκεφτείτε τι είναι αυτό που λείπει από τις μικρές τοπικές κοινωνίες μας και να ψηφίσετε εκείνους που πιστεύετε ότι θα σας το εξασφαλίσουν την επομένη των εκλογών. Σας υπόσχομαι ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μας για να καταφέρουμε όσα μας παρουσίασαν δύσκολα!».