Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης υποψηφίων, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε τα εξής:

Φίλες και φίλοι συνδημότες,

Αγαπητοί συνυποψήφιοι και συνεργάτες,

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας ανταπόκριση στην εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων της Δημοτικής μας Αρχής. Σήμερα στέλνουμε το μήνυμα της νίκης. Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματά μου. Θέλω να μιλήσω απευθείας σε εσάς, από καρδιάς… Σας το χρωστάω… Σας κοιτώ στα μάτια με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, όπως συνηθίζω να σας κοιτώ όλα τα χρόνια της ζωής μου. Σας το χρωστάω γιατί πρώτα εσείς με στηρίξατε με την καρδιά σας, με τη δύναμή σας, αλλά και με κάτι άλλο εξίσου σημαντικό και αξιοθαύμαστο. Με το πείσμα σας. Ονειροπόλος αλλά και ρεαλιστής, βάζω τη Δράμα πάνω από όλα και δηλώνω παρών στις εκλογές του Οκτωβρίου. Με θάρρος, ευαισθησία και, κυρίως, πολλή αγάπη γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο συνεχίζουμε…

Κυρίες και κύριοι,

Το 2014 όλοι εμείς στον Δήμο Δράμας ενώσαμε τις δυνάμεις και την ιστορία μας, ξεκινώντας να γράφουμε τη σύγχρονη κοινή μας πορεία προς το μέλλον. Παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας, θέσαμε υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Βάλαμε οδηγό τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων μας. Σχεδιάσαμε κάθε έργο με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Αξιοποιήσαμε σημαντικούς πόρους από την Ευρώπη. Κάναμε την κρίση ευκαιρία και δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μέρα χωρίς δημιουργία για αυτόν τον τόπο. Με μεγάλα έργα υποδομών, με καθημερινές αστικές παρεμβάσεις, με πολλές νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές, με έργα και προγράμματα πολιτισμού, με πολιτικές ευαισθησίας και κοινωνικής συμμετοχής.

Η Δράμα μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη, γιατί επιλέξαμε τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Όλα αυτά τα έργα δεν γίνονται από τύχη. Προκύπτουν από καθημερινή δουλειά, διαρκή αγώνα, σοβαρό προγραμματισμό και στοχευμένη διεκδίκηση. Διότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι πεδίο πειραματισμών, εγωισμών και υπερβολών, αλλά προσφορά στην κοινωνία, από ανθρώπους που πρέπει να διαθέτουν γνώση, εμπειρία, διεκδικητικό πνεύμα και σαφή ξεκάθαρο πολιτικό λόγο.

Και δεν ήταν η ευκολότερη περίοδος. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες από την ημέρα που εκλέχθηκα Δήμαρχος Δράμας.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας δώσαμε προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Σήμερα πάνω από 2,5 χιλιάδες οικογένειες στηρίζονται στα προγράμματα του Δήμου.

Στη συνέχεια είχαμε την προσφυγική κρίση. Μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για όλη την Ελλάδα. Την αντιμετωπίσαμε με την συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Ακολούθησε η κρίση λόγω του κορωνοϊού. Με γρήγορα αντανακλαστικά αντιμετωπίσαμε τα πολλαπλά μέτωπα που άνοιξαν. Δώσαμε επίδομα ενοικίου στους νέους επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για να επιλέξουν το Νοσοκομείο Δράμας. Επίσης στηρίξαμε με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.

Και είχαμε τέλος την ενεργειακή κρίση. Δεν προχωρήσαμε σε καμία αύξηση στα τέλη και δικαιώματα, αν και είχαμε τεράστια αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αλλά κάναμε μια πολύ μικρή αύξηση στο πάγιο της ΔΕΥΑΔ.

Δεν θα αναφερθώ σε έργα, άλλωστε τα βλέπετε και αυτά είναι ένα μικρό μέρος από τις παρεμβάσεις της Δημοτικής μας Αρχής. Θα μιλήσω για μια λέξη που μας αγγίζει όλους και είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Θα σας μιλήσω για τη διαφάνεια. Ο Δήμος Δράμας είναι υπόδειγμα και παράδειγμα. Οι έλεγχοι που έγιναν στον Δήμο, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, στο Νομικό Πρόσωπο, στον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Δράμας είναι υπόδειγμα στην οικονομική διαχείριση, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.

Θα μου πείτε: Και γιατί διεκδικείς τρίτη τετραετία; Η απόφασή μου να διεκδικήσω το αξίωμα του Δημάρχου για μία ακόμη φορά δεν ήταν εύκολη. Θέλω να μιλήσω απευθείας σε εσάς, κοιτώντας σας στα μάτια. Εσείς γνωρίζετε καλά ποιος είναι ο Χριστόδουλος Μαμσάκος και τι έχει κάνει για τη Δράμα. Είναι σημαντικό να επικοινωνώ μαζί σας, να ακούω με ενδιαφέρον τα προβλήματά σας και να δίνω λύσεις, όπου μπορώ. Να προσπαθούμε μαζί για το μέλλον του τόπου. Και αν γίνονται και λάθη από αυτά μαθαίνουμε.

Πλέον δεν έχω ανάγκη στη ζωή μου αξιώματα και πολιτικές καρέκλες. Η καρέκλα του Δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή, είναι απόφαση ζωής. Οφείλω όμως να παλέψω μία ακόμη φορά για εσάς. Με εσάς. Οφείλω να παλέψω ώστε να συνεχισθεί η αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας σε ένα καθεστώς αξιοπρέπειας, διαφάνειας και δημοκρατίας.

Επίσης πολύ σημαντικό για όλους μας η συμμετοχή νέων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιο μας. Με ιδέες, απόψεις, θέλοντας να διεκδικήσουν μαζί μας τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του σήμερα και του αύριο. Αυτούς τους νέους ανθρώπους, τους νέους υποψηφίους, που αποφάσισαν να συνταχθούν σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα τους εγκαταλείψω ποτέ. Δίπλα σας, κοντά σας, μαζί σας, για τη Δράμα που ενώνει, για τη Δράμα που δημιουργεί προοπτικές για τη Δράμα που αντιστέκεται.

Όραμά μας για την επόμενη πενταετία η ανάπλαση του δημοτικού κήπου και της πλατείας Ελευθερίας, η ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και η ανάδειξη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο του πρώην «Στρατοπέδου Ανδρικάκη».

Να είστε βέβαιοι ότι εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μου και η δημοτική μας ομάδα συνεχίζουμε για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα ακόμα καλύτερο Δήμο που θα βρίσκεται πολλά σκαλοπάτια ψηλότερα σε επίπεδο ανάπτυξης και ευημερίας αλλά δεν θα έχει χάσει το σπάνιο φυσικό πλούτο, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα έχει διατηρήσει τη πολιτισμική του ταυτότητα.

Βάζω τη Δράμα πάνω από όλα. Αυτή είναι η προσωπική μου πυξίδα. Ένας Δήμος προορισμός, ένας τόπος, για να ζεις και να δημιουργείς. Όχι σκαλοπάτι για πολιτική καριέρα. Έτσι λειτουργούσα πάντα. Με τις αρχές αυτές συνεχίζουμε.

Μαζί ξεκινήσαμε και επειδή είναι όμορφο αυτό το ταξίδι, μαζί θα το συνεχίσουμε. Το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής μας Αρχής θα είναι και τον προσεχή Οκτώβρη και πάλι ψηφοδέλτιο νίκης. Εσείς είστε ο οδηγός μου. Αυτή δεν είναι απλά μία ανακοίνωση για κάθοδο σε εκλογική μάχη. Είναι κυρίως μία πρόσκληση προς εσάς.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε εδώ όλοι μαζί. Ενωμένοι. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Με σύμπνοια και ενότητα. Για να υλοποιήσουμε το σχέδιο που εκπονήσαμε για τον τόπο μας. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι να διαχωρίσουμε. Είμαστε εδώ γιατί απλά είμαστε εσείς. Έχουμε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υποθηκεύσει όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε με τους συνεργάτες. μου τα τελευταία χρόνια. Ζητώ να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου. Μαζί συνεχίζουμε! Είμαστε εργατικοί, καθαροί! Συνεχίζουμε!

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τη σημερινή σας παρουσία και υποστήριξη. Πάμε, όλοι μαζί, για τον Δήμο Δράμας που αγαπάμε, πάμε μαζί μπροστά. Όλοι σήμερα στέλνουμε το μήνυμα της νίκης σε ολόκληρο τον Δήμο Δράμας. Ενώνουμε τη Δράμα, Ενώνουμε τους Δραμινούς. Με σοβαρότητα, σεμνότητα και συνέπεια συνεχίζουμε. Εμπρός για την νίκη… Εμπρός για τη Δράμα…