ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΛΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ

 

 

  • «Οι δημότες γνωρίζουν ότι έχουν σήμερα μια διοίκηση διάφανη και έντιμη, που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον όλων των πολιτών»
  • «Έχουμε χρόνια τώρα επιλέξει το δύσκολο δρόμο… της δουλειάς και από αυτήν δικαιώνονται οι προσπάθειές μας»
  • «Με τόλμη, διαθέτοντας γνώσεις και εμπειρία, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο»
  • «Επικεντρώσαμε την πολιτική μας στον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται οι πολίτες μας»
  • «Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη του Δήμου μας»
  • «Ο Δήμος μας χρειάζεται μια διοίκηση που μπορεί να διεκδικεί σε όλα τα επίπεδα, χωρίς δεκανίκια»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η Δήμαρχος Παρανεστίου και εκ νέου υποψήφια κ. Αλίκη Σωτηριάδου. Η κ. Σωτηριάδου αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα του Δήμου Παρανεστίου, σε όσα έγιναν κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο και σε όσα σχεδιάζονται για την επόμενη.

 

Ερ.: Κυρία Σωτηριάδου, είστε εκ νέου υποψήφια Δήμαρχος στο Δήμο Παρανεστίου. Τι σημαίνει για εσάς Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο πρώτος βαθμός της, οι Δήμοι, είναι η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία. Είναι ο βράχος στον οποίο «σκάνε» τα κύματα. Οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά να προετοιμάσουν και το μέλλον για τις τοπικές τους κοινωνίες. Αρκετές φορές, ανάλογα με την κατάσταση που παρέλαβαν οι Δημοτικές Αρχές, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα του παρελθόντος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για όποιον δεν βρίσκεται ευκαιριακά σ’ αυτήν, είναι χώρος σκληρής εργασίας. Στη χώρα μας, η Αυτοδιοίκηση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι επιφορτισμένη με πληθώρα αρμοδιοτήτων, χωρίς να διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και το αναγκαίο προσωπικό. Είναι χώρος προσφοράς, δημιουργίας, χώρος που πρέπει να υπηρετείς διαθέτοντας κατανόηση, αγάπη, μεράκι, υπομονή και επιμονή. Και βέβαια γνώσεις. Είναι χώρος που σου επιτρέπει να αναπτύξεις δεξιότητες και να γευτείς τη χαρά της δημιουργίας, να δεις το χαμόγελο ενός παιδιού που του εξασφάλισες την παιδεία (σε τόπους με μικρό πληθυσμό δεν είναι αυτονόητο δυστυχώς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία στον τόπο κατοικίας μας), να δεις το βλέμμα ευγνωμοσύνης του γέροντα και της γερόντισσας που τους παρέχεις κοινωνικές υπηρεσίες, την έκφραση ανακούφισης του εργαζόμενου που βελτίωσες τις συνθήκες εργασίας του.

 

Ερ.: Δήμαρχος και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη» και σίγουρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα συμμετέχετε στα κοινά και με τον «Κλεισθένη». Έχουν βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Ειδικά για το Δήμο Παρανεστίου πώς κρίνετε το αποτύπωμα» που άφησαν;

Η μεταρρύθμιση με το πρόγραμμα «Καποδίστρια» δεν είχε επηρεάσει τον Δήμο Παρανεστίου χωροταξικά, αφού ο Δήμος είχε προέλθει προηγουμένως από την εθελοντική συνένωση των κοινοτήτων Παρανεστίου, Θόλου και Σίλλης. Ωστόσο ζήσαμε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις εκείνης της εποχής και στη συνέχεια τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Όλες οι μεταρρυθμίσεις, ας μην το ξεχνούμε, προέκυψαν από διεκδικήσεις της ίδιας της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, όπως και η τελευταία, του «Κλεισθένη» όλες δυστυχώς περιελάμβαναν μεταφορές αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό. Αυτό ήταν το βασικό τους μειονέκτημα.

Ο Δήμος μας είναι ένας ιδιαίτερα μικρός πληθυσμιακά δήμος. Πριν τον Κλεισθένη ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας και μετά από αυτόν, είναι ο πρώτος μεγαλύτερος ορεινός δήμος της χώρας. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλοι Δήμοι και τα επιπλέον προβλήματα λόγω της ορεινότητας (τεράστια σε μήκος δύσβατα ορεινά οδικά δίκτυα, μεγάλα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης μεγάλες αποστάσεις για μεταφορά απορριμμάτων, χαμηλές θερμοκρασίες όλα δυσανάλογα με τα ελάχιστα έσοδα του δήμου λόγω του μικρού πληθυσμού μας). Οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρετε δεν φρόντισαν για την αλλαγή του τρόπου κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Έτσι έχουμε «Δήμους διαφορετικών ταχυτήτων». Η πρόοδος των μικρών Δήμων επαφίεται θα έλεγε κανείς σε μεγάλο βαθμό στο φιλότιμο των ίδιων των αιρετών και των υπαλλήλων, που πρέπει να ασχολούνται με θέματα εκτός των τυπικών αρμοδιοτήτων τους. Οι αιρετοί δεν εργάζονται μόνο επιτελικά όπως συμβαίνει στους μεγάλους Δήμους. Καλούνται να καλύψουν υπαλληλικά κενά, κι είναι συχνό το φαινόμενο να συναντά κανείς Δημοτικούς Συμβούλους, Δημάρχους, Αντιδημάρχους που παρέχουν υπηρεσίες σε διάφορες θέσεις. Με ελλιπέστατες υπηρεσίες καλούμαστε να ανταγωνιστούμε διαθέτοντας την απαιτούμενη ωριμότητα έργων τους μεγάλους Δήμους που έχουν υπεροπολλαπλάσιο προσωπικό.

 

Ερ.: Βασικό χαρακτηριστικό του «Κλεισθένη» είναι η απλή αναλογική, η οποία την επόμενη ημέρα των εκλογών επιτάσσει συνεργασίες και συναινέσεις. Θεωρείτε πως είναι έτοιμες οι τοπικές κοινωνίες για αυτό;

Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, τα πάντα εξαρτώνται από τους ανθρώπους. Όταν κανείς ξέρει να ακούει και έχει τη μετριοφροσύνη να δέχεται την άλλη άποψη που είναι σωστότερη, ξέρει να συνεργάζεται και μπορεί να συναινεί χωρίς εγωισμούς. Το κρίσιμο βέβαια είναι αν έχει τη γνώση να κρίνει και την ικανότητα να συνθέτει. Ο χρόνος θα δείξει αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για δυσλειτουργία της αυτοδιοίκησης, φόβοι που, όπως είναι γνωστό, είναι διάχυτοι στο χώρο. Στο παρελθόν δεν έλειψαν δυστυχώς από την αυτοδιοίκηση φαινόμενα που στρέβλωναν τη λαϊκή βούληση. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στα καθημερινά προβλήματα κι αυτό απαιτεί σίγουρα συναινέσεις. Είναι βέβαιο ότι το εκλογικό σύστημα ευνοεί την ύπαρξη υποψηφιοτήτων που θα έχουν τη δυνατότητα να προσδοκούν «ανταλλάγματα» προκειμένου να επιδείξουν την απαιτούμενη συναίνεση. Και πάντως δεν πρόκειται για απλή αναλογική όσον αφορά την εκλογή του Δημάρχου ούτε και την εκλογή του Προέδρου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων. Εμείς ως παράταξη έχουμε αποδείξει ήδη τόσο κατά τις προηγούμενες θητείες μας όσο και αυτή τη δημοτική περίοδο ότι έχουμε την ικανότητα να συνθέτουμε. Οι προτάσεις μας σε όλη τη δημοτική περίοδο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν ομόφωνες, και όσες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι μειοψηφούντες Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του προϋπολογισμού μας από τα περισσότερα μέλη της σημερινής αντιπολίτευσης του Δήμου μας και η ομόφωνη ψήφιση των ισολογισμών μας, «ανεπιφύλακτα» όπως τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου μας, έμπειρος αυτοδιοικητικός.

 

Ερ.: Ο Δήμος Παρανεστίου είναι ένας μικρός ορεινός Δήμος. Η ίδια είστε Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Πόσο εύκολη είναι η λειτουργία ενός Δήμου αυτής της κατηγορίας; Πιστεύετε ότι η μέριμνα από την Πολιτεία είναι επαρκής ή απαιτούνται να γίνουν κι άλλες κινήσεις;

Για την εύρυθμη λειτουργία κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτούνται οι αναγκαίοι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό που με την εργασία του θα τους αξιοποιεί. Όσο περισσότερες γνώσεις, ικανότητες και διάθεση δημιουργίας διαθέτουμε τόσο περισσότερο έργο μπορεί να παραχθεί. Δεν αρκεί όμως μόνο το όραμα των αιρετών. Απαιτείται να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, και ιδιαίτερα το καλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, που δυστυχώς στους μικρούς ορεινούς Δήμους είναι ελάχιστο. Η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού ιδιαίτερα στις τεχνικές υπηρεσίες αποτελεί βασικό μειονέκτημα. Η έλλειψη εργατικού προσωπικού επίσης. Η έλλειψη διαρκούς επιμόρφωσης των υπαλλήλων επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις τους. Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας σε συνδυασμό με τα πολλά αντικείμενα που είναι επιφορτισμένοι οι υπάλληλοι στους μικρούς ορεινούς Δήμους κάνει το έργο τους πολλές φορές δύσκολο. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, διαρκώς ζητά προγράμματα για την επιμόρφωση των υπαλλήλων.

Την τρέχουσα δημοτική περίοδο με έντονες διεκδικήσεις μέσω της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, επιτύχαμε τη δημιουργία προγραμμάτων (με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, την ΜΟΔ) και επιτύχαμε σημαντικές αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα. Επιτύχαμε την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού κι αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Αναδείξαμε τα ιδιαίτερα προβλήματα αυτών των Δήμων, την υποστελέχωσή τους, την έλλειψη πόρων και τις δυσανάλογες ανελαστικές τους δαπάνες επιτύχαμε για πρώτη φορά το άνοιγμα ενός διαλόγου σχετικά με την αλλαγή του τρόπου κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων.

Γνωρίζετε ότι στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει προταθεί η τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος, με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, την προσαρμογή του διοικητικού τους μοντέλου και την εκπόνηση σχεδίων για την παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους. Απαιτούνται όμως ακόμα πολλά για να καταστούν οι ορεινοί Δήμοι ισότιμοι διεκδικητές με τους άλλους Δήμους της χώρας για την ένταξή τους σε προγράμματα.

 

Ερ.: Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που έγιναν ή γίνονται στο Δήμο Παρανεστίου κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία;

Πρώτο μας μέλημα ήταν η εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Το 2014 είχαμε παραλάβει ένα Δήμο στον οποίο δεν είχαν ποτέ γίνει όλες οι ενέργειες που κάθε Δήμος της χώρας είχε κάνει το πρώτο τρίμηνο του 2011, αμέσως μετά τις συνενώσεις των Δήμων με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Απογράψαμε την περιουσία του Δήμου, εξυγιάναμε την εικόνα της οικονομικής του διαχείρισης. Αντιμετωπίσαμε δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του Δήμου από αναδόχους έργων και υπηρεσιών που ήταν απλήρωτοι και εξοφλήσαμε υποχρεώσεις του, θέσαμε σε εκκαθάριση την δημοτική κοινωφελή επιχείρηση, της οποίας ο έλεγχος απέδειξε έλλειμμα, αποπληρώσαμε χρέη σε δημόσιες υπηρεσίες (όπως η ΔΕΗ που απειλούσε ήδη τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας με διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών).

Αντιμετωπίσαμε την τραγική υποστελέχωση του Δήμου, εξαιτίας της αποφάσεων του προηγούμενου Δημάρχου, ο οποίος μετά την ήττα του στις εκλογές του 2014 συμφώνησε στη μετάταξη υπαλλήλων του ήδη υποστελεχωμένου Δήμου μας σε άλλες υπηρεσίες (όπως και ο ίδιος διαμαρτυρόταν όταν ήταν Δήμαρχος). Αυτοί οι δύο παράγοντες έκαναν να φαίνεται αδύνατη τη λειτουργία του Δήμου.

Όμως με τόλμη, διαθέτοντας γνώσεις και εμπειρία, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο. Όπως προανέφερα, με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της χώρας, διεκδίκησα σθεναρά τη στελέχωση των δήμων μας και το πετύχαμε σε σημαντικό βαθμό. Καταφέραμε παρά το ολιγάριθμο προσωπικό να κρατήσουμε τα δημοτικά καταστήματα και μάλιστα αποκεντρώσαμε κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες και στην Αδριανή για πρώτη φορά μετά τη συνένωσή της στο Δήμο Νικηφόρου.

Επικεντρώσαμε την πολιτική μας στον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται οι πολίτες μας. Δεν παραλάβαμε καμία ώριμη- εφαρμόσιμη μελέτη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Όμως, κάναμε μελέτες και έχουμε εντάξεις σημαντικών έργων σε όλους τους τομείς. Στις κοινωνικές υπηρεσίες ιδρύσαμε το Κέντρο Κοινότητας που παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους οικισμούς. Για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων για τα νοικοκυριά εφαρμόσαμε την ανακύκλωση. Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών κρατήσαμε τα ίδια δημοτικά τέλη σε αντίθεση με άλλους Δήμους που έκαναν αυξήσεις και το 2018 καταφέραμε να τα μειώσουμε σε βασικές υπηρεσίες, έχοντας προηγουμένως βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου με χρηστή διαχείριση. Βελτιώσαμε κτιριακές εγκαταστάσεις δημοτικών, σχολικών κτιρίων, φροντίσαμε ιδιαίτερα τα δίκτυα ύδρευσης για να παρέχουμε καθαρό νερό, εντάξαμε σημαντικά έργα και προμήθειες, που είτε εκτελούνται ήδη είτε έχουν δημοπρατηθεί (αναπλάσεις, παιδικές χαρές, προμήθεια μηχανημάτων, σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, το πρώτο δημοτικό πράσινο σημείο στην Ελλάδα) υλοποιήσαμε συντηρήσεις-βελτιώσεις σε δίκτυα ύδρευσης, αρδευτικά, αντλιοστάσια, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την πρόοδο του έργου του καταστήματος κράτησης Νικηφόρου, που τελμάτωνε για χρόνια χωρίς καν να υπάρχει έως πρόσφατα με οργανισμό και θέσεις εργασίας. Ήδη έχει επιτέλους εκδοθεί το ΦΕΚ και υπάρχουν ορισμένες 258 θέσεις εργασίας. Κυρίως υποστηρίξαμε τα δίκαια των κτηνοτρόφων μας, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Θυμάστε, είμαι βέβαιη, τις δεκάωρες συσκέψεις που συγκάλεσα στο Παρανέστι με όλους τους φορείς, Προέδρους Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού, υπηρεσιακούς παράγοντες, κόμματα, και συνεχίστηκαν στην Π.Ε. Δράμας για τη διαβούλευση επί του Προεδρικού Διατάγματος που έθιγε τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, αποκλείοντάς τους από τα βοσκοτόπια. Ακόμα και πρόσφατα γνωρίζετε ποια ξεκίνησε τον αγώνα κατά του αποκλεισμού των εξισωτικών αποζημιώσεων που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της ρύθμισης που προέβλεπε τον αποκλεισμό των περισσότερων περιοχών του Νομού και όσον αφορά το Δήμο μου των περιοχών Νικηφόρου, Πυξαρίου και Αδριανής. Είμαστε πάντα έτοιμοι και ικανοί να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας και αγωνιζόμαστε σε κάθε επίπεδο. Δεν έχουμε χρόνο για καφενεία και χτυπήματα στην πλάτη. Έχουμε χρόνια τώρα επιλέξει το δύσκολο δρόμο… της δουλειάς και από αυτήν δικαιώνονται οι προσπάθειές μας.

 

Ερ.: Τα σχέδιά σας για την επόμενη περίοδο στο Δήμο ποια είναι; Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του προγράμματός σας;

Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη του Δήμου μας. Άμεσος στόχος μας είναι η υλοποίηση των ενταγμένων ήδη έργων στο ΕΣΠΑ. Επόμενος στόχος η ένταξη και υλοποίηση όσων έχουμε ήδη μελετήσει και η ωρίμανση νέων έργων με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Ούτε ένα κομμάτι της δουλειάς που έχουμε κάνει δεν πρέπει να πάει χαμένο. Η προβολή και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας, που εν πολλοίς εξαρτάται από τη δουλειά και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται πάντα στο στίβο των διεκδικήσεών μας. Η ενίσχυση των υποδομών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας με σημαντικά έργα (αγροτική οδοποιία, ποτίστρες, ομβροδεξαμενές). Οι πολίτες εντός των επομένων ημερών θα έχουν στα χέρια τους το πρόγραμμά μας για την επόμενη περίοδο. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Όχι φρούδες ελπίδες και κούφιες υποσχέσεις.

 

Ερ.: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο Παρανεστίου; Ο εναλλακτικός τουρισμός (ορεινός όγκος, Θερμιά) μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση;

Φυσικά και το πιστεύω. Μπορεί η περίοδος 2011-2014 να έφερε αρνητικές επιπτώσεις, χάθηκαν τότε πολλά και πήγε ο τόπος πίσω όμως την τρέχουσα δημοτική περίοδο καταφέραμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Δεν είμαστε πια στο «μείον». Αναγνωρίσαμε ξανά τις Ιαματικές Πηγές των Θερμιών, στα οποία αναφέρεστε μην το ξεχνάτε. Και ξαναστήσαμε το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης για παρεμβάσεις σε όλο το Δήμο. Ο Δήμος μας παίρνει μέρα με τη μέρα τη θέση που του αξίζει. Επιτέλους πάμε ξανά μπροστά!

 

Ερ.: Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των στελεχών του συνδυασμού σας;

Αυστηρά όπως πάντα. Επιλέγω συνεργάτες όχι για τις εκλογές αλλά για την επόμενη δημοτική περίοδο. Συνεπώς κριτήριο δεν είναι μόνο η εκλογική τους δύναμη, αν και αυτή καθαυτή σημαίνει την αποδοχή τους από τον κόσμο, αλλά φροντίζω να είναι άτομα που ξέρουν να συνεργάζονται και μπορούν να προσφέρουν. Στόχος είναι πάντα η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου. Έτσι οι συνεργάτες μου διαθέτουν προσόντα με γνώσεις σε διάφορα αντικείμενα, διακρίνονται στις τοπικές τους κοινωνίες για το ήθος και την αξιοσύνη τους, την προσφορά τους στην κοινωνική ζωή του τόπου. Γνωρίζουν τον τόπο και δεν το ανακαλύπτουν σήμερα. Πιστεύουν στις αρχές της δημοτικής μας παράταξης, την ενότητα, τη συνέπεια και τη δημιουργία. Δεν επιδιώκουν να αναδειχθούν από το ρόλο που θα αναλάβουν αλλά να αναδείξουν με το έργο τους το τόπο μας και να προσφέρουν στους δημότες μας. Έχουν το ήθος και το σθένος να μην παρασύρονται από εκείνους που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι έμπειροι αλλά και νέοι με γνώσεις, νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Προέρχονται από διάφορους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους.

 

Ερ.: Με βάση ποια κριτήρια πιστεύετε ότι θα κάνουν τις επιλογές τους στις προσεχείς εκλογές οι δημότες του Δήμου Παρανεστίου; Γιατί να επιλέξει κάποιος το συνδυασμό σας;

Πιστεύω ότι θα κρίνουν με τα ίδια κριτήρια που επέλεξα τους υποψηφίους της παράταξής μας. Τοπικισμοί και συγγένειες δεν είναι ασφαλή κριτήρια για να επιλέξεις αποκλειστικά μ’ αυτά εκείνους που θέλεις να σε διοικήσουν. Όχι αν δεν έχουν τα προσόντα που χρειάζονται για τη διοίκηση ενός σύγχρονου Δήμου. Αυτά τα κριτήρια όταν επικράτησαν τα πληρώσαμε πολύ ακριβά στο Δήμο μας. Οι πολίτες το ξέρουν, ξέρουν ότι δεν γίνεται να ξαναγυρίσουμε πίσω. Ο κόσμος προχωρά μπροστά και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ουραγοί.

 

Ερ.: Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες του Δήμου Παρανεστίου;

Οι δημότισσες και οι δημότες μας γνωρίζουν ότι το συμφέρον του τόπου απαιτεί να έχουν μια δημοτική διοίκηση με γνώσεις, ικανότητες διεκδίκησης και όχι απλής διαχείρισης, μια διοίκηση που μπορεί να φροντίζει για την καθημερινότητά τους αλλά και τα μεγάλα έργα που απαιτούν συνέργειες με όλους τους φορείς. Ο Δήμος μας χρειάζεται μια διοίκηση που μπορεί να διεκδικεί σε όλα τα επίπεδα, χωρίς δεκανίκια. Ικανή από μόνη της. Να προλαβαίνει τα προβλήματα και να τους προστατεύει. Γνωρίζουν ότι έχουν σήμερα μια διοίκηση διάφανη και έντιμη, που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον όλων των πολιτών. Αυτή τη διοίκηση με τα νέα στελέχη της που συστρατεύτηκαν μαζί της τους καλώ να εμπιστευτούν. Δεν γυρίζουμε πίσω. Προχωράμε μπροστά. Γιατί το μέλλον μας ανήκει. Μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες, προχωράμε στη δεύτερη Νίκη, τη Νίκη των Δημοτών του Δήμου μας.