ΑΡΘΡΟ

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου

Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας & μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

 

 

 

Τα γεγονότα είναι γνωστά.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως η συμφωνία των Πρεσπών παρά τα αρνητικά της στοιχεία συνιστά ένα έντιμο συμβιβασμό.

Άλλωστε και η Ανανεωτική Αριστερά εδώ και δεκαετίες υποστήριζε αυτή τη θέση, ότι δηλαδή το ζητούμενο για τη χώρα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός με σύνθετο όνομα έναντι όλων και αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος. Αυτό μάλιστα είχε καταστεί εδώ και χρόνια και εθνική μας θέση.

Η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ λοιπόν αποφάσισε το αυτονόητο, δηλαδή ο Πρόεδρός της που είναι και Βουλευτής, εκλεγμένος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ) να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Άμεσα η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και παρά το γεγονός ότι από μέρες είχε δηλώσει πως δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ανακοίνωσε τη διαγραφή του.

Διέγραψε δηλαδή τον αρχηγό του έτερου συνεργαζόμενου κόμματος στη ΔΗΣΥΜ και στη Βουλή !

Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ η ΔΗΜΑΡ ζητούσε να διαλυθούν τα συμπράττοντα κόμματα για να υπάρξει ενιαίο κόμμα και το Πα.Σο.Κ. πεισματικά το αρνήθηκε. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ταυτόχρονα με τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου ανήγγειλε την άμεση διοργάνωση Συνεδρίου για να συγκροτηθεί ενιαίο κόμμα και να εκλεγούν επιτέλους τα όργανα αυτού !!!

Τίθενται τα εξής πολιτικά, νομικά και θεσμικά ερωτήματα:

Ι. Είχε δικαίωμα η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥΜ να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο;

  1. Διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή έμμεσα και τη ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ;
  2. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και διάφοροι στο διαδίκτυο πολιτικολογούντες, ηθικολογούντες και συνταγματολογούντες απαιτούν από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ να παραδώσουν την Βουλευτική έδρα, ισχυριζόμενοι αυτό είναι το αρμόζον συνταγματικά – νομικά, πολιτικά και ηθικά;

Θα πρέπει να εξηγηθούν τα παρακάτω:

  1. Προφανώς και ως Πρόεδρος της ΔΗΣΥΜ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Φώφη Γενηματά είχε το δικαίωμα τυπικά να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο βάσει του Κανονισμού της Βουλής. Ως Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όμως και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν έχει μετεξελιχθεί αυτό ακόμη σε ενιαίο κόμμα και τα συμπράττοντα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλειά τους διέπραξε πολιτικό ατόπημα. Το ΚΙΝΑΛ συγκροτήθηκε ως νέος πολιτικός φορέας μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς, που θα είχε εσωκομματική δημοκρατία και θα λειτουργούσε με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. (σημ. όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν στην ΕΡΤ1 την εκπομπή «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» με συμμετέχοντες τους συνταγματολόγους Γεραπετρίτη, Σωτηρέλη, Μανιτάκη θα συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε σοβαρότατο έλλειμμα δημοκρατίας. Έχουμε αρχηγικά κόμματα, δίχως εσωκομματική δημοκρατία. Κατά το Σύνταγμα και το Νόμο και ειδικά σε εθνικά θέματα ο Βουλευτής αποφασίζει κατά συνείδηση και μόνο. Δεν μπορεί να τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και απειλή διαγραφής του αν έχει διαφορετική άποψη από τον αρχηγό και την κομματική γραμμή).
  2. Διατείνονται κύκλοι του Πα.Σο.Κ. πως διαγράφηκε μόνον ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ισχυρίζονται πως όσα μέλη της ΔΗΜΑΡ επιθυμούν, μπορούν κατά μόνας να συνεχίσουν στο ΚΙΝΑΛ, όπως άλλωστε έπραξαν μεμονωμένα και στελέχη του Ποταμιού, όταν το Ποτάμι αποχώρησε. Μόνο που στην περίπτωσή μας η ΔΗΜΑΡ δεν αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ. Η ΔΗΜΑΡ διαγράφεται και εκδιώκεται. Προσχηματικά καλούμαστε ο καθείς κατά μόνας να πάρουμε μέρος στο Συνέδριο. Συνέδριο, στο οποίο θα κυριαρχεί κατά κράτος το παλιό καθαρό Πα.Σο.Κ.. Ακόμη κι αν κάποιος επιθυμούσε να συνεχίσει έτσι την πολιτική του πορεία και διαδρομή για την Κεντροαριστερά που ονειρευτήκαμε, πώς να το πράξει, με ποιες εγγυήσεις, με ποιο όραμα πλέον, όταν θα του ζητηθεί να δώσει «γην και ύδωρ» στη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση, δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ που πλέον θα έχει απομείνει Πα.Σο.Κ. ή έστω Πα.Σο.Κ. και λοιποί δημοκράτες πολίτες.
  3. Το τελευταίο ζήτημα που θέτουν διάφοροι στο Θανάση Θεοχαρόπουλο και στη ΔΗΜΑΡ είναι να παραδώσουμε την Βουλευτική έδρα, γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα και ο νόμος, άλλως η πολιτική και ηθική τάξη.

Όσον αφορά βέβαια το τι προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, το Νόμο και το Σύνταγμα γνωρίζουν όλοι ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και δεν επιβάλλεται. Μάλλον θέλουν να τονίσουν ότι αυτό θα επέβαλε η πολιτική και ηθική τάξη. Για την ιστορία και μόνο όμως να θυμίσουμε πως όταν συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Πα.Σο.Κ. φυλλορροούσε και δεν διέθετε Βουλευτή Επικρατείας για να χαρίσει την έδρα στη ΔΗΜΑΡ και τον Θ. Θεοχαρόπουλο. Έτσι λοιπόν συμφωνήθηκε και κρίθηκε σκόπιμο να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ο αρχηγός του 2ου συνεργαζόμενου κόμματος, ο οποίος και θα εκλέγονταν αν και εφόσον το εγχείρημα είχε επιτυχία και η ΔΗΣΥΜ ανέβαζε τα έως τότε ποσοστά του Πα.Σο.Κ., όπως κι έγινε. Έτσι εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τον Σεπτέμβριο του 2015 που οι εκλογές έγιναν με λίστα ο Θανάσης ήταν πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η κατάληψη αυτής της θέσης ήταν μια επιβράβευση του ίδιου και της ΔΗΜΑΡ για την προσφορά τους στη Συμπαράταξη.

Η έδρα λοιπόν δεν είναι προσωπική του Θανάση Θεοχαρόπουλου για να τη ζητούν πίσω από τον Θανάση, αλλά είναι της ΔΗΜΑΡ και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ – Κινήσεις Πολιτών).

Ο ίδιος ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξενοφών Κοντιάδης, που ήταν δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΣΥΜ και σε περίπτωση παραίτησης του Θεοχαρόπουλου καταλαμβάνει τη θέση του, με σχετική του ανάρτηση, δήλωσε προς τιμήν του πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κομμάτων.

Υ.Γ. 1. Στη Δράμα είχε συμφωνηθεί μεταξύ Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ να είμαι ο υπογράφων 1ος στη σειρά υποψήφιος στις εκλογές του 2015 που θα γίνονταν με λίστα, πλην όμως – λόγω αντιδράσεων της Ν.Ε. Δράμας του Πα.Σο.Κ. και της διαφαινόμενης μη υποστήριξης της υποψηφιότητάς μου από το σύνολο του κομματικού του μηχανισμού και των ψηφοφόρων του με κίνδυνο να εκλέξει Βουλευτή η Χρυσή Αυγή, υπαναχώρησα.

Ορίσθηκε 1η στη σειρά η Χαρά Κεφαλίδου, τέθηκα επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα και δώσαμε με ενθουσιασμό τη μάχη για να εκλέξουμε τη Χαρά Βουλευτή Δράμας, όπως και έγινε με διαφορά λίγων εκατοντάδων ψήφων.

Να θυμίσουμε ότι στη Δράμα η ΔΗΜΑΡ διέθετε και διαθέτει μια από τις καλύτερες οργανώσεις της και πετυχαίναμε για τη ΔΗΜΑΡ πάντα στις εκλογές πολύ υψηλότερα ποσοστά από το μέσο πανελλαδικά όρο, ενώ στις Ευρωεκλογές είχαμε το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό (διπλάσιο του μέσου όρου).

Η Χαρά Κεφαλίδου λοιπόν στη Δράμα εκλέχθηκε και με τις δικές μας ψήφους και το δικό μας αγώνα και είμαστε περήφανοι που βοηθήσαμε σε αυτό και έχει η Δράμα μια τέτοια άξια Βουλευτή. Και αν τυχόν χρειασθεί τη βοήθειά μας για να μην εκλέξει η Χρυσή Αυγή Βουλευτή στη Δράμα στις επόμενες εκλογές θα την έχει και πάλι. Βεβαίως δεν πρόκειται αν και εφόσον οριστικά πάρουμε διαζύγιο από το ΚΙΝΑΛ να ζητήσουμε από τη Χαρά Κεφαλίδου πίσω τις ψήφους μας και πολύ περισσότερο να παραδώσει την έδρα της στη Χρυσή Αυγή!!!

Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό αγώνα για τον τόπο μας και την προοδευτική παράταξη.

Υ.Γ. 2. Κάποιοι βιάστηκαν προ ημερών να κλείσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Δράμα δίχως σε αυτό να συμπεριλάβουν υποψήφιους από το χώρο του κέντρου (Ποτάμι) ή της ανανεωτικής αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Ίσως θεωρούσαν ότι δεν τους χρειάζονται πλέον (σημ. ούτε τους υποψηφίους, ούτε τις ψήφους των χώρων αυτών) και μπορούν και μόνοι τους. Αλλιώς αντιλαμβάνονται τον αγώνα για τον τόπο τους και την προοδευτική παράταξη.

Υ.Γ. 3. Ήδη κάποιοι που στο Πα.Σο.Κ. δυσφορούσαν με τα ΔΗΣΥΜ, ΚΙΝΑΛ και λοιπές καταστάσεις που τα θεωρούσαν γιαλαντζί, όπως ο φίλος μου Δημήτρης, που παρά και τις δικές μου εκκλήσεις δεν έρχονταν στις συγκεντρώσεις του ΚΙΝΑΛ, τώρα με το ορίτζιναλ Πα.Σο.Κ. μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Η διαδικτυακή έκκληση του Δημήτρη προ ημερών «κάποιος να μαζέψει τον Θεοχαρόπουλο» έπιασε τόπο! Εκτός κι αν περιμένουν μερικοί να γίνουν μερικές εκκαθαρίσεις ακόμα, όπως ζήτησε ο Βουλευτής Γρηγοράκος «Δεν συντρέχει να είμαστε μαζί, όταν ο ένας είναι στην ανατολή και ο άλλος στη δύση. Η όλη πρόταση του Παπανδρέου είναι σε λάθος δρόμο!!!» (Δηλώσεις του στο σταθμό Θέμα 104,6).