«Το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπούν οι ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία», τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίσης και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία.

«Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πληθωρισμού το οποίο είναι αυτό που κατά βάση μας χτυπά», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης τονίζοντας πως ενδεχόμενη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου θα έχει σημαντική επίδραση και στο ΑΕΠ.

«Σε ένα τέτοιο σενάριο θα έχουμε σοβαρή πρόσθετη μείωση του ΑΕΠ, δηλαδή θα έχουμε λιγότερα χρήματα να διαχειριστούμε και θα πάμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που ελπίζω να αποφευχθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε επίπεδο ροής»

Ωστόσο διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την επάρκεια του φυσικού αερίου», καθώς όπως υπογράμμισε «θα συνεχίσουνε να εισάγουμε LNG, έχοντας το πλεονέκτημα του terminal στη Ρεβυθούσα, ενώ έχουμε τον ΤΑΠ και ετοιμάζεται και ο δεύτερος σταθμός LNG, στην Αλεξανδρούπολη».

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε επίπεδο ροής, εντούτοις οι επιπτώσεις της διακοπής ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία στις τιμές του αερίου θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές και θα κρατήσουν για καιρό», επισήμανε, προσθέτοντας πως μια τέτοια κίνηση εμπεριέχει κινδύνους και για το Κρεμλίνο καθώς η Ευρώπη θα μπορούσε να παγώσει τη ροή ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς που περνούν από την επικράτειά της προκαλώντας ισχυρό χτύπημα στη ρωσική οικονομία.

Τα νέα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας

«Η βοήθεια στα νοικοκυριά θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Όλη η προσπάθειά μας στηρίζεται σε χρήματα που πρέπει να δανειστούμε. Παρά τις δυσκολίες η οικονομία συνεχίζει να αναπνέει», δήλωσε εν συνεχεία ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας πως οι αυξήσει στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πιο μεγάλη πίεση που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τέλος, ανέφερε πως η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι γενναία και ρεαλιστική, αποκαλύπτοντας πως αυτή θα αποφασιστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: imerisia.gr