ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

 

Ως ιστορική χαρακτηρίστηκε από πολλές πλευρές η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2022, καθώς ουσιαστικά αποτέλεσε το τέλος εποχής για τη Λαϊκή Αγορά, η οποία γίνονταν για δεκαετίες στην οδό 19ης Μαΐου. Το σώμα αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τη μετεγκατάσταση της Λαϊκής Αγοράς από την οδό 19ης Μαΐου στην περιοχή της Ανάπλασης, εγκρίνοντας παράλληλα τις αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας. Έτσι, αποτελεί πλέον θέμα λίγων εβδομάδων η πραγματοποίηση Λαϊκής Αγοράς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, με όλους τους εκθέτες, παραγωγούς και μικροπωλητές, να βρίσκονται στο σύνολό τους στην περιοχή της Ανάπλασης και η οδός 19ης Μαΐου να είναι εντελώς άδεια την ημέρα Πέμπτη, η οποία παραδοσιακά έχει συνδεθεί με το παζάρι της Δράμας.

Στο κλείσιμο αυτού του σημαντικού κύκλου για την οικονομική, κοινωνική, ακόμη και πολιτιστική ταυτότητα της Δράμας, χαρακτηριστική ήταν η φράση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη ο οποίος σημείωσε πως «ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομίας κλείνει σήμερα», ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ανέφερε πως η Λαϊκή Αγορά στην οδό 19ης Μαΐου «έδινε χρώμα στη Δράμα», εκφράζοντας τη στενοχώρια του, παρόλο που η αλλαγή έχει τα θετικά της, καθώς «θα αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης».

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αναφορές στο μέλλον των επιχειρηματιών και των καταστημάτων στην περιοχή όπου γίνονταν για δεκαετίες η Λαϊκή Αγορά. Σε πρώτο πλάνο τέθηκε το ζήτημα της απαλλαγής δημοτικών τελών για τα καταστήματα στο συγκεκριμένο σημείο της 19ης Μαΐου, το οποίο θα αποφασιστεί σε επόμενο χρόνο, αλλά και ένα ευρύτερο θέμα, όσον αφορά την πραγματοποίηση κάποιου είδους παρέμβασης από τον Δήμο Δράμας, ώστε στην περιοχή να δοθεί νέα πνοή. Προς αυτή την κατεύθυνση, και μετά από σχετική αναφορά του κ. Τσιαμπούση, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος πρότεινε και έγινε αποδεκτή η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπλασης στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν η Λαϊκή Αγορά για δεκαετίες.

Όσον αφορά τη «νέα» Λαϊκή Αγορά, αυτή, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, θα πραγματοποιείται στην αρχή της Ανάπλασης, πέριξ του Αγάλματος της Νίκης. Στην μια πλευρά της οδό Χελμού θα βρίσκονται οι εκθέτες διατροφικών προϊόντων, στην άλλη πλευρά του ίδιου δρόμου οι εκθέτες βιομηχανικών προϊόντων και στην οδό Διοικητηρίου οι εκθέτες εποχικών προϊόντων. Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου πρόκειται για μια ιστορική συνεδρίαση, καθώς μέσα από τη συζήτηση που προηγήθηκε αποφασίζεται η μετεγκατάσταση της Λαϊκής Αγοράς από την περιοχή που γίνονταν επί δεκαετίες στην περιοχή της Χελμού.

Βέβαια, για να επιτευχθεί η λύση της μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης έστω και την τελευταία στιγμή, καθώς 31 Οκτωβρίου εξέπνεε η προθεσμία για λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, χρειάστηκαν αρκετές διαβουλεύσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μάλιστα, οι συνεννοήσεις για τις τελικές λεπτομέρειες συνεχίστηκαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς ενώ εντός της αίθουσας τοποθετούνταν Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκτός αυτής ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» και Μιχάλης Μλεκάνης, εκτελών χρέη επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή», διαβουλεύονταν για να δοθούν λύσεις και στα τελευταία ζητήματα που τέθηκαν από διάφορες πλευρές στο πλαίσιο της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν η κα Βούλα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών, ο κ. Βασίλης Χρυσοστομίδης, Πρόεδρος του σωματείου παραγωγών, ο κ. Δημήτρης Τάσιου, Πρόεδρος του σωματείου ιχθυοπωλών, και ο κ. Μάκης Μουρατίδης, ως εκπρόσωπος των κατοίκων της μοναδικής πολυκατοικίας επί της οδού Χελμού. Συνοπτικά τα ζητήματα που τέθηκαν αντίστοιχα από τους προαναφερθέντες και απασχόλησαν για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα το σώμα, αλλά και την άτυπη διαπαραταξιακή των επικεφαλής εκτός της αίθουσας, ήταν το θέμα της στάθμευσης των οχημάτων των εκθετών εντός της Λαϊκής Αγοράς, η αύξηση του τέλους που καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί, ο τρόπος διάθεσης ψαριών εντός της Λαϊκής Αγοράς και η πρόσβαση για λόγους ασφαλείας στην πολυκατοικία κατά τη διάρκεια της Λαϊκής.

Για τα ζητήματα που τέθηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε από τον μήνα Νοέμβριο έως τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς και οποτεδήποτε υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να δίνεται η δυνατότητα στάθμευσης των οχημάτων των εκθετών πίσω από τους πάγκους, έτσι ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να μπορούν να προστατέψουν τα προϊόντα τους. Επίσης, αποφασίστηκε να μείνει σταθερό το τέλος για τους παραγωγούς, ενώ επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση πάγκων από 3 έως 5 μ., έτσι ώστε να πληρώνουν ακόμη μικρότερο ποσό. Σχετικά με την πρόσβαση στην πολυκατοικία, αλλά και στο ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας, αποφασίστηκε η διαγραφή των αντίστοιχων θέσεων από το τοπογραφικό και η μετατόπιση θέσεων εκθετών κατά το αναγκαίο. Τέλος, όσον αφορά τη διάθεση ψαριών, πέρα από την ενσωμάτωση της διάταξης στον κανονισμό, όπως προβλέπεται σε υπουργική απόφαση, έγινε και προσθήκη για εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στη ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση του θέματος, θετικά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, της παράταξης «Πόλη και Ζωή», της παράταξης «Project για τη Δράμα» και της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Αρνητικά ψήφισε ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα». «Παρών» ψήφισε ο κ. Γιώργος Μήτρου, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πάντως, παρά την ευρεία πλειοψηφία η οποία καταγράφηκε στη ψηφοφορία, νωρίτερα κατά τη συζήτηση δεν έλειψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κυρίως για όσα προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο πρόσφατα όσο και σε βάθος χρόνου. Υπενθυμίζεται πως διαπαραταξιακή επιτροπή είχε καταλήξει με ευρεία συναίνεση σε διαφορετική πρόταση χωροθέτησης, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έμοιαζε πως θα είναι η τελική λύση. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη πρόταση χωροθέτησης  αφορούσε την αξιοποίηση του χώρου των πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην περιοχή της Ανάπλασης, καθώς και στο τμήμα της οδού Χελμού μπροστά από αυτά και προς το «Δ. Κραχτίδης». Στην πορεία προέκυψε κοινή πρόταση από τα δύο σωματεία που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά για χωροθέτηση στις αρχές των οδών Χελμού και Διοικητηρίου, από τη συμβολή τους με την οδό Βεργίνας, κι έτσι άλλαξε και ο γενικότερος προσανατολισμός.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπενθυμίστηκε πως η πρόταση για χρήση των πάρκινγκ στην οδό Χελμού συνοδεύονταν και με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη λαϊκή αγορά. Ο κ. Τσιαμπούσης κατηγόρησε τις δύο παρατάξεις που διοίκησαν τον Δήμο («Ενώνουμε τη Δράμα» και «Πόλη και Ζωή») για υποκρισία, υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει τίποτα σε επίπεδο υποδομών και για αυτό το λόγο θεωρεί πως η μετεγκατάσταση της Λαϊκής Αγοράς είναι μια προσωρινή λύση. Στο ζήτημα της δημιουργίας υποδομών στάθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας την τελική απόφαση, είπε: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Αυτό που κάναμε εδώ και καιρό ήταν πολύ κακό για το τίποτε». Ο κ. Μήτρου έθεσε το ζήτημα σε διαφορετική βάση, επισημαίνοντας πως «ακόμη κι αν γίνει μια σύγχρονη λαϊκή αγορά σε άλλο χώρο, αν δεν έχει ο κόσμος λεφτά, αν δεν έχετε εσείς τη δυνατότητα να παράγετε και να πουλήσετε, αυτό θα είναι το πρόβλημα». Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος σε αντίθεση με τις αναφορές για «ιστορική ημέρα», υπογράμμισε πως είναι «τραγική ημέρα για την πόλη μας».

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, στην τοποθέτησή του, είπε πως η διαδικασία ξεκίνησε με εντελώς διαφορετική βάση, καθώς πάντα υπήρχαν δύο πλευρές που δεν συμφωνούσαν. Μετά την κοινή λύση που προτάθηκε από τα δύο σωματεία της Λαϊκής Αγοράς, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως «σεβαστήκαμε τις αποφάσεις σας». Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε δημόσια όλες τις παρατάξεις γιατί «σε ένα δύσκολο θέμα, καθίσαμε να βρούμε λύσεις όλοι μαζί». «Μπορεί να μην είναι η καλύτερη των λύσεων, είναι όμως η καλύτερη στη δεδομένη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος.